Görüş Bildir
Haberler
Kredi Skoru Nedir? Kredi Skoru Nasıl Artırılır? Hepsi Bu İçerikte!

Kredi Skoru Nedir? Kredi Skoru Nasıl Artırılır? Hepsi Bu İçerikte!

Türkiye ekonomisinde finansal ihtiyaçları karşılamanın en geçerli yöntemleri arasında kredi kullanmak, kredi kartı kullanmak ya da esnek hesap limitinden yararlanmak gibi çözümler genellikle ön plana çıkar. Bankaların bireysel müşterileri, gerek ev ya da taşıt almak için gerek ise eğitim, tatil, sağlık ve evlilik hazırlıkları gibi pek çok ihtiyacını karşılamak için bankaların finansal desteğine ihtiyaç duyarlar. 

Bankalardan finansal destek alabileceğiniz araçları kullanmak için ise bazı kriterleri yerine getirmeniz gerekir. Finansal döngüde müşteri ve bankalar arasındaki güveni sağlamak ise bu kriterler arasında başı çekmektedir. Bu güven unsurlarının başında ise kredi skoru gelir. Kredi skoru, bir bankadan kredi çekmek veya bankanın diğer finansal desteklerinden yararlanmak için temel faktörlerden biri iken, bu skorun düşük olması kredi taleplerinin olumsuz yanıtlanmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına finansal destek almadan önce kredi skoru hakkında merak edilen soru işaretlerini cevaplandırmak faydalı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kredi Skoru Nedir?

Kredi Skoru Nedir?

Kredi skoru, banka müşterilerinin çeşitli kriterlere göre sayısal olarak değerlendirildiği ve finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında göz önünde bulunduran bir güven endeksidir. Sayıyla nitelendirilen ve puan cinsinden hesaplanan kredi skoru, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından bankalara Findeks Kredi Notu olarak sunulur. 

Kredi skorunu belirleyen faktörler arasında kişilerin kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı gibi finansman araçlarına yönelik ödeme alışkanlıkları ve mevcut borçluluk durumu ön plana çıkar. Bununla birlikte müşterilerin yeni finansman başvurularının sıklığı, kabul edilme oranı ve finansman kullanım yoğunluğu da kredi skorunu doğrudan etkileyen faktörler arasındadır.

Kredi Skoru Ne İşe Yarar?

Kredi Skoru Ne İşe Yarar?

Kredi skoru, bir müşterinin kredi başvurusunda bankaya o müşterinin kredi borcunu geri ödeme alışkanlıkları ve olanakları hakkında verilere dayalı olarak fikir sunar. Kredi notunun belli bir seviyenin altında olması ise müşterinin finansman kullanmasını zorlaştırabilir. Bunun sebebi ise kredi notunu düşüren faktörlerin, müşterileri bankalar nezdinde “riskli” konuma getirebilmesidir. Kişilerin bir anlamda finansman geçmişini değerlendirmeye alan kredi skoru, bankalar için en önemli göstergelerden biridir.

Kredi notu hesaplaması, müşterinin finansman ihtiyacını karşılamak için başvurduğu bankalara karşı ödeme alışkanlıklarının analiz edilmesiyle hazırlanır. Bu durum da kredi skoruna sahip olmak için en az bir banka ile ilişkinin bulunması gerektiği anlamına gelir. Kişiler ve finans kuruluşları arasındaki güven, kredi notu ile doğru orantılı olarak değerlendirilir. Kredi skorunuz ve risk raporunuz, talep ettiğiniz durumda doğrudan sizinle de paylaşılabileceği gibi, KKB tarafından finansman talebinde bulunduğunuz bankalara da iletilebilmektedir. Bireysel kredi notunuzu öğrenme işlemi ise oldukça kolaydır. Kredi skoru ve risk raporunuzu sorgulamak için Garanti BBVA İnternet Bankacılığı’nı kullanabilirsiniz.

Kredi Skoru Kaç Olmalıdır?

Kredi Skoru Kaç Olmalıdır?

Kredi kullanmak isteyen müşterilerin en çok merak ettiği konulardan bir diğeri ise kredi skoru için ideal seviyenin kaç olduğudur. Kredi skorları, 1 ila 1900 rakamları arasında değişiklik gösterebilir. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, kredi notu seviyesine göre müşterinin risk durumları şu şekilde belirlenebilir:

  • 1 ile 699 puan arası: Bu aralıktaki kredi notuna sahip olan müşteriler, bankaların gözünde en riskli grupta yer alırlar. Eğer 699 puan ve altında bir kredi notuna sahipseniz, bankalardan talep ettiğiniz finansman destekleri çok büyük ihtimalle reddedilebilir.

  • 700 ile 1099 puan arası: Bankaların gözünde orta riskli olarak değerlendirilen müşterilerin puan aralığıdır. Bu grupta yer alan müşterilerin gelir düzeyi ve mevcut borçluluk durumları da önemli birer faktör olmakla birlikte finansman taleplerinin reddedilme ihtimali bulunur.

  • 1100 ile 1499 puan arası: Az riskli olarak değerlendirilen gruptur. Bu puan aralığına dahil olan müşterilerin gelir düzeyleri de uygun görülürse finansman talepleri yüksek ihtimalle onaylanabilir.

  • 1500 ile 1699 puan arası: Risksiz ve iyi olarak değerlendirilen gruptur. Bu puan aralığındaki müşterilerin finansman talepleri yüksek olasılıkla onaylanır.

  • 1700 ile 1900 puan arası: Çok iyi durumda olan müşterileri ifade eden puan aralığıdır. Bu puan aralığındaki müşterilerin finansman başvuruları, münferit bir pürüz çıkmaması dahilinde çok büyük ihtimalle onaylanır.

Kredi notu belirlenmesindeki faktörlerin ağırlığı:

  • Müşterinin kredili ürün ödeme alışkanlığı: %45

  • Müşterinin halihazırdaki hesap ve borç durumu: %32

  • Müşterinin kredi kullanım yoğunluğu: %18

  • Yeni kredili ürün açılışlarının yoğunluğu: %5

Sizler de paylaştığımız oranları göz önünde bulundurarak kredi notunuzu artırmaya yönelik yeni adımlar atabilirsiniz.

Kredi Skoru Nasıl Yükseltilir?

Kredi Skoru Nasıl Yükseltilir?

Kredi skorunu artırarak bankaların gözünde daha güvenilir konuma gelmek için atılması gereken belli başlı adımlar vardır. İşte kredi notunuzu artırmak için dikkat etmeniz gereken hususlar:

  • Ödemelerinizi Düzenli Biçimde Gerçekleştirin: Eğer bir kredi borcunuz bulunuyorsa veya kredi kartı, kredili mevduat gibi ürünlerden yararlanıyorsanız, bu finansman desteklerinin sürdürülebilir olması için ödeme planınıza sadık kalmalı ve borçlarınızı düzenli bir biçimde ödemelisiniz. Kredi skorunun belirlenmesinde son 18 aydaki ödeme performanslarının ciddi oranda etkileyici olduğunu belirtmekte yarar vardır. Bununla birlikte takibe ya da icra sürecine düşmek, bütün bankalar için güven zedeleyici bir unsurdur. Dolayısıyla bütün borçların yasal takip sürecine girmeden düzenli biçimde ödenmesinde fayda vardır.

  • Kredilerinizi Erkenden Kapatmayın: Bankalar tarafından sağlanan kredilerin bazıları, uzun vadeli ödeme planlarıyla sunulabilir. Bu gibi durumlarda kredinin uzun vadeli ve düzenli biçimde ödenmesi kredi notunun yükselmesi anlamına gelir. Krediler ve kredi kartı yapılandırmaları gibi uzun vadeli borçlarda, dönem borcunun üzerinde ödemeler yapılarak erken kapama olanağı mevcuttur. Bu durumun belirli bir sürenin öncesinde uygulanması durumunda kredi notuna olumsuz yansıyabileceğini de unutmamakta fayda vardır. Bu nedenle, uzun vadeli borçlarınızın ödemelerini ödeme planına sadık bir şekilde gerçekleştirmenizde yarar bulunur.

  • Kredi Kartlarınızı Aktif Tutun: Eğer bir kredi kartına sahipseniz, kartınızı aktif kullanmanız önerilen alternatifler arasında yer alır. Her ay düzenli olarak kullanılan ve dönem borcu da aynı şekilde düzenli olarak ödenen kredi kartlarının kredi notuna olumlu etkisi bulunur. Eğer bir kredi kartını kullanmak istemiyorsanız dahi bu kartı iptal etmemeniz, uzun vadede kredi notunuzun güçlenmesine yardımcı olacaktır. Kredi kartlarınızı düzenli kullanarak ve ödemelerinizi zamanında gerçekleştirerek kredi notunun yanı sıra faizsiz kullanım ve puan, promosyon, kampanya gibi ayrıcalıklardan yararlanma şansı da elde edebilirsiniz. Ayrıca, kredi kartlarında asgari ödeme tutarının yerine dönem borcunun tümünü ödeyerek kredi notunuzu daha yüksek seviyelere de taşımanız mümkündür.

Ödeme performansı ve borç durumu gibi faktörlerin yanı sıra kredili ürünlere başvuru sıklığınızın da önemli bir faktör olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Bazı dönemlerde kredi notunuzun düşük olması ya da gelir düzeyinizin yeterli olmaması gibi durumlardan kaynaklı olarak finansman talepleriniz olumlu karşılanmayabilir. Bu gibi durumlarda farklı bankalara ve kredili ürünlere sık biçimde başvuru yapmanız, olumsuz yanıtların takibinde kredi notunuzu zedeleyebilir.

Garanti BBVA ayrıcalığıyla ihtiyaç duyduğunuz her türlü kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hizmetlerinden kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

Garanti BBVA ayrıcalığıyla ihtiyaç duyduğunuz her türlü kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hizmetlerinden kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

Eğer siz de Garanti BBVA ayrıcalıklarından yararlanmak isterseniz, hemen Garanti BBVA Mobil ya da Garanti BBVA web sitesi üzerinden kredi hesaplama aracını kullanabilir ve size en uygun kredi seçeneği için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın