Görüş Bildir
Haberler
Karın Şişkinliği Nasıl Geçer?

Karın Şişkinliği Nasıl Geçer?

Pegarose
15.03.2014 - 00:44 Son Güncelleme: 15.03.2014 - 00:46

Karın Şişkinliği Nasıl Geçer?

Özellikle kadınların en çok şikayetçi olduğu sorunlarından biri karın şişkinliği. Stres ve birçok faktör şişkinliğe yol açabiliyor. Nedenini bilirsek, çözümüne kolay ulaşabiliriz. Bugün şişkinliğin 70’e yakın nedeni olduğu biliniyor. Siroz, nefrotik sendrom, tüberküloz, Akdeniz ateşi gibi hastalıkların karın bölgesinde şişkinlik ve ödeme yol açtığı tıbbi bir gerçek. Fakat ciddi bir sağlık sorunu olmayan, hatta tamamen sağlıklı kişilerde bile şişkinlik gözlenebiliyor. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber karın şişkinliğinin neden oluşabileceğini ve şişkinlikten kurtulma yöntemlerini şöyle açıklıyor:

KABIZLIK

Genellikle 3 günden fazla süren kabızlık probleminde, karın şişliği ve vücudun ödem tutması doğaldır. Bağırsakların doluluğu karın bölgesine yansır ve kişi genelde karnının alt bölümü olmak üzere bazen tamamını şiş hissedebilir.

Kabızlığın yaygın nedenleri Yetersiz sıvı tüketimi, yetersiz lif tüketimi, düzensiz beslenme, hareketsizlik ve stres.

Kabızlıkla savaşmanın yolları Günde 2-2,5 litre sıvı tüketimine özen gösterilmeli. Çiğ sebze, sebze yemekleri ve meyveler günlük beslenme düzeninde mutlaka yer almalı. Kabuklu tüketilebilen meyvelerin kabuğunun soyulmaması önemli. Uzun süre aç kalmamak ve gün içerisinde 3 saatte bir düzenli beslenmek kabızlıkla mücadele ederken en önemli faktörlerden biri. Gün içerisinde yapılacak yarım saatlik kısa yürüyüşler ve stres koşullarının iyi yönetimi de kabızlığın çözülmesi için gerekli.

Kabızlık için soframızdaki ilaçlar Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, kivi, ananas, kayısı, ıspanak, semizotu.

Kabızsanız bir süre tüketmeyin Muz, şeftali, tatlı elma, asitli içecekler, beyaz ekmek.

HORMONAL DEĞİŞİMLER VE REGL DÖNEMLERİ

Regl dönemleri öncesinde birçok kadının ortak şikâyeti şişkinlik hissidir. Özellikle PMS (Premenstrüal Sendrom) sorunu yaşayan kadınlarda şişkinlik hayatı kâbusa çevirebilir.

Regl öncesi şişkinliğin yaygın nedenleri Aşırı tatlı tüketimi, yanlış karbonhidrat tüketimi, yetersiz sıvı tüketimi, yağlı besinlerin aşırı tüketimi, asitli içecek tüketimi, aşırı tuz tüketimi.

Regl öncesi şişkinlikle savaşmanın yolları Günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterilmeli. Beyaz şeker ve beyaz un içeren besinlerin tüketimi minimal düzeye indirilmeli, mümkün olduğunca tam tahıllı ekmek ve tam tahıl ürünleri tercih edilmeli. Tatlı ihtiyacı hissedildiğinde, meyve ve bitter çikolata ile karşılanması daha sağlıklıdır. Asitli ve kafeinli içecek tüketimi bu dönemde şişkinlik hissini ciddi derecede artırır. Şişkinlik hissinin azalması için az tuzlu besinler tercih edilmeli, salamura, turşu, konserve gibi tuz içeriği yüksek besinler bu dönemde tüketilmemelidir. Yağ, midede uzun süre kaldığından ötürü kızartma, kavurma gibi yağ içeriği yüksek besinler şişkinlik hissini artırır. Tenecere yemekleri, ızgara ve fırında pişirilmiş yemekler tercih edilmeli, yemeklere mümkün olduğunca az yağ eklenmelidir.

Regl öncesi şişkinlik için soframızdaki ilaçlar Maydanoz, semizotu, yeşil çay, kiraz sapı çayı.

Regl öncesindeyseniz bir süre tüketmeyin Beyaz şeker, beyaz un, kolay sindirilebilir pirinç gibi diğer karbonhidrat çeşitleri, asitli içecekler, konserve, turşu, salamura besinler, kızartma, kavurma, yağlı et çeşitleri, tavuk derisi.

Kaynak: http://www.pegarose.com/karin-siskinl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
5
5
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın