Görüş Bildir
Haberler
Kadın İşçi Evlenerek İşten Ayrıldığında Tazminat Alabilir mi?

etiket Kadın İşçi Evlenerek İşten Ayrıldığında Tazminat Alabilir mi?

Ferah Altuntaş
14.04.2023 - 18:04 Son Güncelleme: 11.05.2023 - 11:02

İş sözleşmeleri; maddelerindeki mutabakat sonucu yer almış hükümlerle, doğurduğu hukuki sonuçlarla ve muhtevasındaki hak ve yükümlülüklerle tüm çalışan insanları ilgilendiren ve son tahlilde, işten ayrılma noktasına gelindiğinde çalışan için daha mühim bir yeri olan hukuki akitlerdir. Bu sözleşmelerdeki hükümler dışında işçi ve işvereni varsa T.İ.S.(toplu iş sözleşmeleri), iş yeri uygulamaları, 4857 sayılı İş Kanunu başta olmak üzere muhtelif kanun, yönetmelik vb. düzenlemelerle mevzuatımızın da iş hukuku iş ve işlemlerine bağladığı sonuçlar da ilgilendirmektedir. 

İşçinin işten ayrılması, iş akdini feshetmesi hayatın olağan akışında sıklıkla karşımıza çıkan bir durum olup bu durumda bildirim yapılma süresi, çalışma süresi, ödenmemiş alacaklar gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak işçi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, asgari geçim indirimi, ulusal bayram genel tatil ücreti, ücret alacağı vb. gibi alacaklara hak kazanır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ancak eğer ki bu alacaklar işveren tarafından doğrudan işçiye ödenmez ise ortaya bir ihtilaf çıkabilir.

Ancak eğer ki bu alacaklar işveren tarafından doğrudan işçiye ödenmez ise ortaya bir ihtilaf çıkabilir.

Bu ihtilaflar hukuki anlamda pratikte işçi-işveren uyuşmazlıkları, doktrindeki adıyla da iş hukuku uyuşmazlıkları olarak anılmaktadır. İşçi; hakkında ihtilaf ortaya çıkmış bu işçilik alacaklarını, önce zorunlu arabuluculuk –eğer bu süreçte çözülmezse- akabinde mahkeme sürecinde işverenden talep edebilir. Ancak bu alacaklardan okumakta olduğunuz yazının konusunu da kapsayan kıdem tazminatı alacağı, işçilerin evleviyetle üzerine düştüğü alacak türüdür. 

Kıdem tazminatına uzun çalışma süreleri sonucunda kanun gereği hak kazanmış işçi işten ayrılırken işbu kıdem tazminatını talep edebilmek için iş akdini hukuka uygun bir şekilde feshetmiş olmalıdır. Hukukumuzda iş akdini hukuka uygun olarak, haklı nedenle fesheden işçi kıdem tazminatına hak kazanabilirken ortada bir haklı neden olmadan fesheden işçi maalesef kıdem tazminatından feragat etmiş olacak veya kıdem tazminatına hak kazanamamış olacak ve işçinin istemeyeceği bir hak kaybı ortaya çıkacaktır. Emeğinin karşılığını almak isteyen işçi, iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshetmeli, işveren tarafından ödenmeyen kıdem tazminatı için de iş hukuku ile ilgilenen bir vekil ile bu uyuşmazlığı çözüme kavuşturmak için ilgili hukuki yolları izlemelidir. 

Kıdem tazminatına hak kazanmak için mevzuatımızda düzenlenmiş fesih nedenlerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:

• İşverenin, kanunda belirtilen haklı nedenlerin hiçbirine dayanmadan çalışanı işten çıkarması.

• İş sözleşmesine konu olan işin, çalışanın sağlığını ya da yaşam şeklini tehlikeye sokması.

• İşveren ya da birlikte çalışmak zorunda olduğu başka bir çalışanın taşıdığı bulaşıcı hastalığa yakalanması.

• İşverenin, iş sözleşmesinin imzalanması sırasında çalışana işin nitelikleri ile ilgili yanlış bilgi vermesi.

• Çalışana veya çalışanın aile fertlerinden herhangi birine işveren tarafından hakaret edilmesi, onur kırıcı ithamlarda ya da cinsel tacizde bulunulması.

• İşverenin, çalışandan yasadışı bir iş yapmasını istemesi.

• Çalışanın başka bir çalışan tarafından cinsel tacize uğradıktan sonra bu durumu işverene bildirmesine rağmen işveren tarafından herhangi bir önlem almaması.

• İş yerinde bir haftadan daha uzun süre ile işin durmasına neden olacak bir durumun oluşması.

• Kadın çalışanın evlendikten sonraki 1 yıl içerisinde işten ayrılmak istemesi.

• Erkek çalışanın askerlik görevini yerine getirmek için silah altına alınması.

• Emekliliğe hak kazanılması.

• Malullük durumunun oluşması.

• Çalışanın ölmesi.

Burada da görüldüğü üzere kadın çalışanın evlendikten sonraki bir yıl içerisinde işten ayrılmak istemesi iş sözleşmesinin haklı nedenle feshinde bir haklı neden olarak öngörülmüş olup uygulamada da en sık karşımıza çıkan fesih sebeplerinden biridir. Bu maddedeki sebeple işten ayrılmak SGK işten çıkış kodlarında KOD:13’e (kadın işçinin evlenmesi) tekabül etmektedir.

Instagram

Linkedln

Facebook

Web Sitesi

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın