Görüş Bildir
Haberler
İskenderun'da Çevrecilerden Termik Santral Tepkisi

İskenderun'da Çevrecilerden Termik Santral Tepkisi

adem kara
06.06.2014 - 13:08

'Yılda 1 Milyon Ton Baca Külü Amanoslara Gömülecek'

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Barış Sönmez, İskenderun Körfezi’ne kurulması planlanan termik santralin küllerin depolanacağı alan oluşturulması için ağaç kesildiğini öne sürerek, bu duruma tepki gösterdi.

Çevre Koruma Derneği Başkanı Barış Sönmez, tüm dünyada yaşanan olumsuzluklara paralel olarak AKP hükümetinin; doğal alanları yok edecek, ormanları ve meraları kaynak yaratmak adına ortadan kaldıracak, kıyıların turizm uğruna yağmalanmasını hızlandıracak, kirlilik üretecek teknolojileri, dahası termik ve nükleer santralleri ülkeye getirecek, yeni yasal düzenlemelere ve yatırımlara hiçbir çevre kaygısı gütmeden hız vermeyi planladığını söyledi.

Son olarak Hükümetin 18 Nisan 2014 Günü 28976 Sayılı Resmî Gazetede Orman Kanununun 17/3 Ve 18 İnci Maddelerinin Uygulama Yönetmeliği isimli bir Yönetmelik yayınladığına işaret eden Sönmez “Yönetmeliğin 1713 üncü maddesinin değişik 4. Maddesinde; “Ormanlık alanlarda katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerine izin verilebilir.” Denilmektedir. Akarca Köyü kırsalında geniş bir orman alanı tahrip edilerek Termik Santral Kül Depolama Alanı’ olarak hazırlanan alan işte bu Yönetmelik değişikliği ile sözde yasal hale getirilmiştir. Unutulmamalıdır ki her yasa hukuka uygun değildir” dedi.

Bu arada Iskenderun Körfezi ve çevresinin de Termik Santrallar için feda edildiğine dikkat çeken Başkan Sönmez “Körfezimizde planlanan Termik Santraller çalışmaya başladığında; Körfez çevresinde yaşayan yaklaşık 815.000 kişinin soluduğu hava kirlenecek. Her gün yaklaşık 22 milyon ton deniz suyu denizden çekilip termik santrallerde soğutma suyu olarak kullanılacak, yaklaşık 10 derece daha sıcak olarak denize verilecek. Kalorifer örneği sadece denizimiz değil İskenderun da ısınacak, Sadece Yazıcı, Tosyalı ve Atakaş Termik santrallerinden 1 yılda yaklaşık 2 milyon ton kül çıkacak. Türkiye İstatistik kurumunun verilerine göre bu külün %35’i uçuşacak; iş yerlerimiz, evlerimiz, okullarımız, hastanelerimiz kısacası yaşam alanımız kömür karasına bulanacak, balkonlarımızda oturamayacak, çamaşırlarımızı bile kurutamayacağız. Amanoslardaki ormanlar asit yağmurları nedeni ile yok olacak, topraklarımız asitleşerek çölleşecek, Tarımla geçinen 95 bin insanımız evine ekmek götüremez, kendi memleketinde geçinemez hale düşecektir” diye konşutu.

Akarca Köyü üstünde yapılan gibi Bekbele’deki taşocaklarının da kül depolama alanına dönüştürülmek istendiğini vurgulayan Barış Sönmez Amanosların, radyasyon yayan, ağır metallerle zehir saçan kül çöplüğü haline getirileceğini, bazı kronik hastalıklar, kanser ve sakat doğumların aşırı artacağını öne sürdü.

Yeraltı sularının da ağır metal ve radyasyonla kirlendiği için bırakın içmeyi yüzü yıkamaya su bulamayacak, rahat bir nefes bile alamayacak duruma gelineceği öngörüsünde de bulunan Barış Sönmez “Bizler, Ülkemizin enerji ihtiyacının temiz ve yenilenebilir kaynaklardan planlı bir şekilde karşılanabileceği inancındayız. Ülkemizde rüzgâr, güneş ve jeotermal potansiyel yeteri kadar vardır ve değerlendirilmemiştir. Bu nedenle de termik santrallar bir ihtiyaç değil, politik bir tercih sonucu olarak karşımıza çıkmakta ve adeta dayatılmaktadır. Bu politik tercih ve dayatmanın somut hali ise İskenderun Körfezi'nde kurulması planlanan, sayısı 15’in üzerinde, ülkemizde ise neredeyse 100 e yakın kömürlü termik santraldir. Kömürü taşıyabildiğiniz veya kömür çıkardığınız her yerde Termik Santral yapabilirsiniz. Ancak her yerde narenciye, kayısı, kiraz yetiştiremez, jumbo karides bulamazsınız. Sanayicilerimizi “ne olursa olsun yatırım olsun” anlayışından vazgeçerek kirli teknolojileri değil çevre dostu yatırımları bölgemize getirmeleri konusunda uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

iskenderun.org

Kaynak: http://www.iskenderun.org/haberdetail...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0