Fransız Işık Bükücü Julien Breton'un Arap Alfabesi ile Ortaya Koyduğu 17 Kaligrafi Örneği
Uzun bir pozlamada fotoğrafın içinde ışıkla bir resim yapma veya yazı yazma olarak tanımlayabileceğimiz bu ışık oyunu Man Ray’in, 1935’te bir çekim sırasında eline aldığı bir ışık kalemi ile anlamlı-anlamsız havaya bir şeyler çizmesiyle doğdu. Fotoğraf Ray’in ‘boşluğa yazma’ adını verdiği bu yeni teknik zamanına göre esrarengiz ve epey ilgi çeken bir ışık oyununa dönüştü.
1949’da Gjon Milli, bir balerinin buz patenlerine ışık takıp fotoğrafladı ve bu fotoğraflar Life dergisinde yayınlandı. Fotoğraf Milli'nin bu fotoğraflarını gören ve epey ilgilenen Pablo Picasso eline ışıklı bir kalem alarak ortaya ‘Picasso Santor Çiziyor’ isimli fotoğrafı ortaya çıkardı.
O yıllardan bu yana birçok sanatçının ilgi odağı olan bu ışık oyunu şimdi de Nantes doğumlu fotoğraf ve yazı sanatçısı olan Fransız Julien Breton'un çalışmalarına yansımış. Breton, başta bilmediği ve konuşmadığı Arap alfabesinin estetik ahenginden aldığı ilhamı önce kâğıda, oradan fotoğrafa ve en son olarak da sahneye taşıyarak bu ışık kaligrafisi oluşturmuş.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
Sanatçının çalışmalarını nasıl gerçekleştirdiğine dair bir kesit
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!