Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İş Görüşmesinde Başarılı Olmak İçin 16 Önemli İpucu
İş görüşmeleri, özellikle de o işi istiyorsanız, çoğu kişi için oldukça stresli geçen zamanlar. Kesin bir hazırlık süreci olmadığı için daha da stresli ama bir takım ipuçları bu süreci kolaylaştırabilir ve başarılı olma ihtimalini artırabilir.
Düzgün Giyinin
Kol saati takın
Gözlerine Bakın ve Yere Bakmayın
Gülümseyin
Dik Durun
Vücut Dilinize Dikkat Edin
Rahat Davranın
Yavaş Konuşun
Karşınızdakini Taklit Edin
Farklılaşın
CV'nizi okumayın
Hikaye Anlatın
İyi Dinleyin
Karşınızdaki insanın sözünü kesecekseniz veya o konuşurken havalara bakacaksanız, o görüşmeye hiç girmemek daha hayırlı olabilir. Zaten yöneticiler gerektiğinde konuşan ama çoğunlukla kendi söylediklerini iyi dinleyen çalışanlar talep ederler. İyi dinlediğinizi göstermek için, saçma bir soru olmadığı sürece, anlatılan şeyle ilgili soru sorabilirsiniz.
Görüşeceğiniz Kişileri Araştırın
Görüşeceğiniz kişileri biliyorsanız, Linkedin'den veya diğer sosyal ağlardan, muhtemel ortak tanıdıklardan bu kişileri araştırın. Çok ciddi veya çok sempatik olduğunu öğrendiğiniz kişilere farklı davranabilirsiniz. O kişilerin geçmiş deneyimlere size ipucu verebilir. Hatta iş dışı ortak bir noktanızı yakalarsanız (lise, şehir, hobi vs) bu konu hakkında da laf açabilirsiniz.
Klişe Sorulara Klişe Cevaplar Vermeyin
Bazı klişe İK soruları vardır ki yıl oluş 2015, bu sorular hala soruluyor mu diye düşündürtür. 'Kendinde gördüğün olumsuz özellikler nedir?', '5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?' gibi. Bu sorulara 'fazla mükemmeliyetçiyim, işkoliğim' vb klişe cevaplar vermek yerine, bu soruyu bekiyordum diyip bi posta lafınızı soktuktan sonra, bu konuda insanın kendini objektif değerlendirmesi çok zor ama üstlerimin ve astlarımın bana verdiği geri bildirimlere göre...' diyerek gerçek bir özelliğinizden, ama bu konuda kendinizi geliştirmeye çalıştığınızdan ve yol katettiğinizden bahsedebilirsiniz.
Mutlaka Soru Sorun
Görüşmenin sonuda, bir sorunuz olup olmadığını soracaklardır, bu kısıma soracak en az bir soru belirleyin. Eğer hiç soru sormazsanız, bu konuda yeterince bilinçli, bilgi olmadığınızı, bu işi çok ciddiye almadığınızı, sizin için faydalarını sorgulamadan bu işi ne olursa olsun istediğinizi düşünebilirler. Tabi son soru 'Maaş tam olarak nedir?' veya 'Tuvalet nerede?' olmamalı.