Görüş Bildir
Haberler
İran Uranyum Zenginleştirme Faaliyetini Durdurdu

İran Uranyum Zenginleştirme Faaliyetini Durdurdu

adem kara
20.01.2014 - 12:20
İçeriğin Devamı Aşağıda

İran Uranyum Zenginleştirmeyi Durdurdu

İran Atom Enerjisi Ajansı Emniyet Birimi Genel Müdürü ve nükleer müzakere heyeti üyesi Muhammed Emiri, İran’ın Cenevre nükleer anlaşması kapsamında atılacak ortak adımlar programının ilk gerekliliğini yerine getirdiğini belirtti. Emiri, “Natanz ile Fordo nükleer tesislerindeki yüzde 20 uranyum zenginleştirme faaliyetleri askıya alındı ve 196 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum stoğunun okside dönüştürülmesi ile seyreltme işlemleri başladı” dedi.

Resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan Emiri, Natanz ve Fordo nükleer tesislerindeki yüzde 20 uranyum zenginleştirme hattının İran’da bulunan Massimo Aparo başkanlığındaki UAEA müfettişlerinin huzurunda kapatıldığını söyledi.

Yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum üretimi için kullanılan santrifüjler bundan sonra yüzde 5 oranında zenginleştirme gerçekleştireceğini belirten Emiri, ayrıca 196 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumun yarısını okside dönüştürme işlemlerine de başlandığını ifade etti. Emiri, 6 aylık zaman periyodu içerisinde gerçekleştirilecek işlem doğrultusunda her ay 15 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumun okside dönüştürülmesinin kararlaştırıldığını ekledi. Emiri, yüzde 20 zenginleştirilmiş 196 kilogram uranyumunun diğer yarısının ise 3 ay içerisinde her hafta bir silindir olmak üzere seyreltileceğini açıkladı.

Dünya Bülteni/Haber Merkezi

Kaynak: http://www.dunyabulteni.net/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0