Görüş Bildir
Haberler
İngiltere Seçimleri: Hiçbir Parti Mecliste Çoğunluğu Elde Edemedi

İngiltere Seçimleri: Hiçbir Parti Mecliste Çoğunluğu Elde Edemedi

FreiGeist
08.06.2017 - 10:09 Son Güncelleme: 09.06.2017 - 09:04

İngiltere'de milyonlarca seçmen düzenlenen erken genel seçimler için sandık başına gitti. 46.9 milyon seçmen 650 milletvekilinin seçilmesi için 40 bin merkezde oy kullandı. 

Genel seçimin sonuçları partilerden hiçbirinin parlamentoda çoğunluğu sağlayacak oyu alamadığını gösterdi. 

Seçimde muhalefetteki İşçi Partisi parlamentodaki milletvekili sayısını ciddi oranda arttırdı. Muhafazakar Başbakan Theresa May'e hem partisinden hem muhalefetten istifa çağrıları yapıldı.

İngiltere Başbakanı Theresa May de mutlak çoğunluğu sağlayamadığı seçimlerin ardından açıklama yaparak 'Hükümeti kurma görevini aldım' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oy sayımının büyük ölçüde tamamlandığı seçimlerde alınan kısmi sonuçlara ve özel kurumların tahminlerine göre muhafazakarlar mutlak çoğunluğu kazanamadı. Reuters May'in muhafazakarlarının 650 sandalyeli parlamentoda 313 sandalye aldığını, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin ise 260 sandalye aldığını duyurdu. Çoğunluğu kazanmak için 326 sandalye gerekiyordu.

İşçi Partisi lideri Corbyn: 'May istifa etmeli'

İşçi Partisi lideri Corbyn: 'May istifa etmeli'

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise May'in halktan güçlü bir yetki alma planının geri teptiğini, istifa etmesi  ve 'bu ülkenin insanlarının gerçek temsilcisi olan partiye yol açması' gerektiğini söyledi.

Theresa May: 'Hükümeti kurma görevini aldım'

Theresa May: 'Hükümeti kurma görevini aldım'

İngiltere Başbakanı Theresa May seçimlerin ardından Hükümeti kurma izni için Buchingham Sarayı'nda Kraliçe Elizabeth ile 15 dakikalık görüşmesinin ardından Başbakanlık Konutu önünde kameraların karşısına geçti ve hükümeti kurma görevi aldığını ifade etti.

Kuracağı hükümetin 'ülkede kesinlik sağlayacağını ve İngiltere'yi tarihindeki kritik bir dönemde ileriye doğru götüreceğini' söyleyen May 'Bu hükümet 10 gün içinde başlayacak kritik Brexit müzakelerinde ülkeye rehberlik edecek' dedi.

Peki bundan sonra ne olacak?

Peki bundan sonra ne olacak?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Seçimlerde en çok oy alan parti normal şartlarda seçimi kazanmış sayılıyor ve genelde bu partinin genel başkanı ülkenin başbakanı oluyor. Ancak, birinci partinin mecliste çoğunluğu sağlayamaması durumunda, sandıktan ikinci çıkan partinin de iktidara gelme ihtimali ortaya çıkıyor.

İngiltere'de dar bölge seçim sistemi uygulanıyor. Ülke 650 seçim bölgesine bölünmüş durumda ve her seçim bölgesinde en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor. Mecliste çoğunluk elde etmek için toplam koltuk sayısının yarısından bir fazlasına yani 326'ya ulaşmak gerekiyor.

Mecliste çoğunluk elde edilemediğinde ne oluyor?

Mecliste çoğunluk elde edilemediğinde ne oluyor?

Yeni hükümeti kimin kuracağı belli olana kadar Muhafazakârlar iktidarda kalmaya devam edecek. Theresa May de eğer istifa etmezse bu durumda başbakan olmayı sürdürecek. Bu süreçte partiler arasında koalisyon görüşmeleri başlayacak. Bu sürecin sonunda ya May ya da İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn başbakan olacak.

Bu süreçteki bir olasılık koalisyon. Bir diğer olasılık da bu partilerin kendi başlarına hareket etmesi ve küçük partilerin desteğiyle azınlık hükümeti kurmaya çalışması.

Yeniden seçime gidilebilir mi?

Yeniden seçime gidilebilir mi?

Bu mümkün. Daha önce Westminster'da azınlık hükümetleri kurulduğunda başbakan, mecliste çoğunluğun desteğini elde etmek için ilk fırsatta seçime gitme yolunu seçti. Ya da muhalefet yeni bir seçimi zorladı.

Bununla birlikte Muhafazakâr Parti ve Liberal Demokratlar'ın 2010 yılında meclisten geçirdikleri yasaya göre seçimlerin yapılabilmesi için iki şart gerekiyor:

  • Mecliste milletvekillerinin üçte ikisi buna onay vermeli ki bu hem Muhafazakârların hem de İşçi Partisi'nin desteğinin gerektiği anlamına geliyor.

  • Basit çoğunluktaki milletvekillerinin bir gensoru önergesini onaylaması gerekiyor. Bu durumda en geç 14 gün içinde seçim çağrısı yapılmalı.

Neden erken seçime gidildi?

Neden erken seçime gidildi?

İngiltere'de bir önceki genel seçim 2015'te yapıldı. Normal şartlarda bir sonraki seçimin 2020'de yapılması gerekiyordu.

Başbakan Theresa May ise Nisan ayında sürpriz bir açıklama yaparak 8 Haziran'da erken seçime gitmek istediğini açıkladı. Parlamentoda erken genel seçim yapılmasına onay verdi.

Bu kararın temel nedeni, Muhafazakar Parti'nin, parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası'ndaki çoğunluğunu artırarak AB ile yürütülecek Brexit müzakerelerinde elini güçlendirmek istemesi olduğu belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Muhafazakârların ve İşçi Partisi'nin bildirgesinde neler vardı?

Muhafazakârların ve İşçi Partisi'nin bildirgesinde neler vardı?

Son seçimlerde Muhafazakar Parti 650 koltuğun 331'ini kazanarak çoğunluğu elde ederken İşçi Partisi 232 koltuk kazanarak ikinci olmuştu.

Son seçimlerde Muhafazakar Parti 650 koltuğun 331'ini kazanarak çoğunluğu elde ederken İşçi Partisi 232 koltuk kazanarak ikinci olmuştu.

The Economist‏

Mahmut Hamsici/ BBC Türkçe ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
72
21
11
8
8
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Resho

Adamların seçim vaatleri bile çarpıcı; herkes geleceği nasıl şekillendiririz, çevreye daha fazla nasıl duyarlı oluruzun derdinde. Demokrasi mi? Adamlar zaten... Devamını Gör

Sıtkı Emir Kayrak

Aa nası yani? Mühürsüz oylar geçerli değil mi? Koskoca britanya GİT DEMOKRASİYİ ÖĞREN DEMOKRASİYİ... asdfghjk

Napoleon Bonaparte

"June is the end of May" derlerdi de inanmazdım.