Görüş Bildir
Haberler
Hopper'ın Kayıp Albümü

Hopper'ın Kayıp Albümü

Ulaş
16.06.2014 - 17:23

ABD’li oyuncu, yönetmen ve fotoğraf sanatçısı Dennis Hopper’ın daha önce yayımlanmamış fotoğrafları sergi oluyor. Londra’da bulunan Royal Academy’nin düzenlediği Dennis Hopper: The Lost Album adlı sergide, sanatçının 1970’te, Teksas’taki Fort Worth Art Centre Museum’da gerçekleştirmeyi planladığı fotoğraf sergisi için çektiği fotoğraflar yer alacak. 60’lı yıllardan başlayarak, birlikte çalıştığı kişilerin fotoğrafını çeken Hopper, dönemin karşı kültürünü belgelemenin yanısıra, birçok yıldız ismin de fotoğrafını çekmiş. Sanat eleştirmenlerinin, sanatçının “içgüdüsel ve tamamıyla obsesif” fotoğraf çekme yöntemini ortaya çıkardığını ifade ettiği sergide 400 adet orijinal baskı fotoğraf bulunuyor. Fotoğrafların, sanatçının 2010’da hayatını kaybetmesi üzerine evindeki beş adet kutudan çıktığı belirtildi.

ALTI AYDA 10 BİN POZ

1961 ile 1967 arasında 10 bin adet fotoğraf çeken Hopper’ın, siyah-beyaz film kullandığı ve fotoğraflarını hiçbir zaman kesmediği bilinirken, sanatçı yalnızca doğal ışıkta çekim yapıyormuş. Hopper’ın portrelerini çektiği sanatçılar arasında birlikte çalıştığı Paul Newman ve Jane Fonda’nın yanısıra, Los Angeles’ta vakit geçirdiği sanatçılar Ed Ruscha, Robert Rauschenberg ve Edward Kienholz da dikkat çekiyor. Sanatçının en fazla ses getiren çalışmalarından biriyse 1965’te, Vogue dergisi için çektiği rock yıldızları ve gruplarının fotoğraflarıydı. Brian Jones, The Greatful Dead, Jefferson Airplane, The Byrds ve James Brown’ı görüntüleyen Hopper, 1963’te de Andy Warhol ve arkadaşlarının fotoğraflarını, Warhol’un New York’taki stüdyosu The Factory’de çekmişti.

KENDİNİ AŞMIŞTI

Ses getirmesi beklenen serginin küratörü Petra Giloy-Hirtz, “Hopper, döneminin çok ilerisinde çalışmalara imza attı. Fotoğraf konusunda çok ciddi ve hırslıydı. O yalnızca, sanat ve fotoğrafla amatörce uğraşan bir oyuncu değildi. O, kendini sanatla ve yaratıcılığıyla ifade ediyordu. Fotoğraflar onun deli, pervasız ve kendine zarar veren hippi görüntüsünü telafi ediyordu” sözleriyle sanatçıyı ve çalışmalarını övdü. 

  • Taraf
Kaynak: http://www.taraf.com.tr/haber-hopperi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0