Görüş Bildir
Haberler
Hem Matrix Hayranlığınızı Hem de Ufkunuzu İki Kat Değil 21 Kat Artıracak 21 Tarihi Bilgi

Hem Matrix Hayranlığınızı Hem de Ufkunuzu İki Kat Değil 21 Kat Artıracak 21 Tarihi Bilgi

“İzleyenin zihnini en çok yoran ve akıllardan çözülemeyen soru işaretleri yaratan film hangisidir?” diye bir soru sorulsa, verilecek cevaplardan birçoğu Matrix serisi olabilir sanki.

Son dönemlerde bilim dünyasında sıklıkla dile getirilen Evrenin Simülasyon Olma Argümanı’ndan sonra, pek çok kişi böyle bir gerçek varsa başımıza neler ve ne zaman geleceğini merak ediyor.

Yapay zeka, robotlar, üstün nitelikli bilgisayarlar, robot şehirleri…

Gelecekte belki de sık sık göreceğimiz ve hatta insanlığın sonu olabilecek teknolojik gelişmeler.

İşte Matrix ve Animatrix serilerinden derlenmiş, Matrix evreninde yaşanan gelişmelerle alakalı kronolojik takvim:

İçeriğin Devamı Aşağıda

#1

Animatrix filmine göre, 2010 ile 2060 yılları arasında insanlar, tüm işlerini yaptırmak ve köle olarak çalıştırmak için yapay zeka sahibi ‘aptal robotları’ üretti.

#2

2069 yılına gelindiğinde, ilerleyen zamanlarda Morpheus'un kaptanlık yapacağı ve Matrix’de nakliye gemisi olacak “Nebukadnezar' inşa edildi. Amerikan mühendisler tarafından…

#3

#3

2075 yılında gelindiğinde ise yapay zeka programları gelişti ve bazı robotlar, insanlara karşı olumsuz duygular hissetmeye ve öfke duymaya başladı.

#4

2077 yılında ise beklenen olay gerçekleşti ve ilk isyan başladı. İnsanlara karşı ilk fiili isyanı başlatan B166ER tipi robot, iki insanı öldürdü ve insanlar da bu isyan karşısında B166ER tipi bütün robotları yok etti. İnsan ırkı içerisinde yapay zeka ve robotlara karşı şüphe başladı.

#5

2080 ila 2085 yılı insanların yılıydı ve bu yıllar arasında, insan şehirlerinde yaşayan tüm robotlar  Ortadoğu’ya göçe zorlandı. Robotlar da bu kaçış sonrasında Ortadoğu’nun ücra bir köşesinde 'Zero One' olarak bilinen robot şehrini kurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

#6

2085 yılından itibaren 10 yıllık süreçte robotlar gelişmeye ve şehirlerini de inove etmeye başladı.  Üstün nitelikli araçlar, bilgisayarlar ve silahlar üreterek, gelişmeye devam ettiler. Robotların ayrılmasından sonra insanlar işgücü sıkıntısı yaşamaya başladı ve ekonomik krizler baş gösterdi.

#7

2096 yılında Birleşmiş Milletler, robotların kurduğu devleti tanımayı reddetti ve bu diplomatik kriz, sıcak savaşın önünü açtı.

#8

2097 yılına gelindiğinde ise artık devir robotların devriydi. İnsanlar, Zero One şehrine saldırdı fakat robotlar bu saldırılar karşısında şehirlerini başarıyla savundu ve kayıplarını kısa zamanda telafi etti. Hemen ardından da saldırıya geçti…

#9

Bir yıl sonra, 2098’de, insan şehirleri düşmeye başladı. Yenilgiyi kabullenmeyen insanlar, robotların ana enerji kaynağı olan Güneş’i yok etmeye ya da gelen enerjiyi engellemeye çalıştı.

#10

Aynı yıl içerisinde, insanların Güneş’i yok etme girişimleri büyük bir felakete yol açtı ve atmosfer yok oldu. Gökyüzü siyaha boyandı, lakin bu durum robotların hızını kesmedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

#11

2099 yılında robotlar, savaştan sağ kurtulanları ve sivilleri üzerlerinde deneyler yapmak için tutsak etmeye başladı. Amaçları, güneş enerjisi yerine insanlardaki biyoenerjiyi kendilerine kaynak olarak kullanmaktı.

#12

2100 yılı ise gerçek bir milat oldu. Robotlar, 1999 yılını yaşatan bir simülasyon icad ettiler. Adına ise Matrix dediler. Matrix, uyutulan insanları yaşatmak için enerji kaynağı oldu.

#13

2105 yılında Matrix’te yaşayan ‘seçilmiş kişi’, sadece düşünceleriyle yaşadığı simülasyonu şekillendirebildiğini fark etti ve sistemin açığını bularak, yeraltındaki tek insan kalesi olan Zion’a kaçtı.

#14

2150 yılına gelindiğinde ise, halen açıklanamayan bir nedenden ötürü ‘seçilmiş kişi’ öldü, fakat bu ölüm Zion halkının isyanına zemin hazırladı.

#15

2161 senesinde ise Morpheus, Matrix’de hayat buldu ve Zion direnişçileri tarafından, küçük yaşta kaçırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

#16

2167 yılına gelindiğinde cesur bir kadın doğdu Matrix’te, Trinity.

#17

2175 yılında Morpheus’a gelecekleri hakkında müjdeli haberi veren kahin, şöyle dedi: “İkinci bir seçilmiş kişi daha var ve onu sen bulacaksın!”

#18

2199 yılına kadar ‘ikinci seçilmiş kişiyi’ arayan Morpheus ve Trinity, o sene içerisinde Neo’yu buldular. Neo’yu kurtarmak ve onu sisteme alıştırmak isterken, Matrix’deki gedikleri keşfeden ve insanları yok etmesi için tasarlanan Ajan Smith'le büyük bir mücadeleye girdiler.

#19

2201 yılında robotlar tekrar saldırıya geçti ve Zion’a ulaşmak için Dünya’yı kazmaya başladılar. İnsanlık için korkunç olan bu haberi, başka bir isyancı gemisi olan Osiris, yok olmalarına az bir zaman kala Matrix üzerinden Zion’a gönderdi.

#20

Osiris’den gelen mesajı alan Zion yönetimi, haberi aynı yıl içerisinde Neo ile paylaştı. Artık Zion'da yaşayan ve isyancılarla makinelere karşı savaşan Neo, Matrix'i yaratan yapay zeka programı 'mimar'la yüzleşti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

#21

2201 yılı bir başka gerçekle yüzleşme yılı olarak kabul edilir. Mimar, yok edilmek üzere olan Zion'da yaşayan isyancıların da Matrix'in parçası olduğunu, sistemdeki açıkları gidermek için daha sonra yok edildiklerini söyledi.

Ve ekledi, “Zion, bundan önde 5 kez daha yok edildi. Çünkü Matrix, sizin hayal edebileceğinizden çok daha eski ve yaşlı…”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
342
203
38
33
26
16
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?