Görüş Bildir
Haberler
Günde 5 Gramdan Fazlası Zarar

Günde 5 Gramdan Fazlası Zarar

Benan Altunay
11.03.2014 - 14:10 Son Güncelleme: 11.03.2014 - 17:48

Ülkemizde günlük tuz tüketim miktarının kişi başına 15 gr olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu miktarın günlük alınması gereken tuzun 3 katına karşılık geldiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, gereğinden fazla oranda tüketilen tuzun, kan basıncında artışla kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olduğunu ve kemik sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını muhafaza etmek amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı) olarak belirttiği ifade edilen açıklamada, bu miktarın yemeklere tuz eklenmeden doğal günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle de sağlanabildiği vurgulandı.

Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin 2008′de yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre, Türkiye’de tuz tüketiminin günde 18 gram olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“2012′de tekrarlanan çalışmada tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır. (15gram) Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir. Aşırı miktarda tüketilen tuz, kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı bozmaktadır. Bu nedenlerle Bakanlığımız 2011′de Kasım ayında ‘Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı’nı başlatmıştır. Bu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla ‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’ etkinlikleri yapılmaya başlanmıştır.

haber kaynağı:  724saglik.org/sağlık-haberleri

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın