Gelin Hüngür Hüngür Ağlamak Zorunda! Çin'de Yaşayan Tujia Halkının Epey Tuhaf Düğün Gelenekleri
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Gelin Hüngür Hüngür Ağlamak Zorunda! Çin'de Yaşayan Tujia Halkının Epey Tuhaf Düğün Gelenekleri
İnternet sayesinde dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerin bize enteresan gelen gelenek görenekleriyle, festivalleriyle, seremonileriyle karşılaşıyoruz. En şaşırtıcı adetler ise genellikle düğün törenlerinde gerçekleşiyor; Çin'de yaşayan Tujia halkı da bu durumun bir kanıtı. Gelinin tüm ailesiyle günlerce ağlamasından düğün öncesi edilen küfürlere, Tujialar'ın geleneksel düğünlerini merak ediyorsanız buyrun içeriğe! 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tujialar, yaklaşık 8 milyonluk nüfuslarıyla Çin'de yaşayan en kalabalık sekizinci etnik grup. Genellikle Hunan eyaletinin Wulin dağlarında yaşayan Tujialar, ilginç gelenekleriyle sık sık Çin basınında yer alıyorlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tujia adetlerine ve geleneksel düğün törenlerine göre kadınların ailelerinden ayrıldığı için mutlaka ağlaması gerekiyor. Hatta bir gelin ne kadar güzel ağlarsa ona göre sahip olduğu zekası ve erdemi ölçülüyor!
Olayı asıl enteresan kılan taraf ağlama seremonisinin sadece düğün sırasında gerçekleşmiyor olması. Gelinlerin, düğün tarihinin 30 gün öncesinden başlamak üzere her gece bir saat ağlaması gerekiyor.
Gelin ağlamaya başladıktan 10 gün sonra annesi de seremoniye dahil olarak kızıyla beraber ağlamaya başlıyor. Bir 10 gün daha geçtikten sonra anneanne, eğer varsa kız kardeşler, teyzeler, halalar da ağlama törenine katılıyorlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Düğünden önceki gün gelinin ailesi, aynı mahallede yaşayan komşular arasından 8 bekar genç kızı evlerine çağırıyor ve hepsi minderlere oturup sabahlara kadar şarkı söylüyorlar.
O gece gelin toplam 10 defa ağlıyor ve her ağladığında bir tabak yemek önlerine koyuluyor. Yani gelin, ortada 10 tabak olana kadar ağlamaya devam ediyor ve en sonunda tabaklar teker teker toplanıyor.
Seremonide gerçekleşen ağlama aslında sıradan ve hüzünlü bir ağlama değil. Gözyaşı döken gelin ve annesi aynı zamanda şarkı söyleyerek bir nevi ağıt yakıyorlar. Törenin tüm amacı ise düğün günü gelinin tüm hüznünü döküp evliliğinin geri kalan kısmında mutlu olması.
Yine bir diğer Tujia adetine göre düğün günü gelin, kendisini damatla tanıştıran kişiye küfür ediyor! Bunun sebebi ise geçmiş dönemlerde kadınların uyması gereken 'üç kural ve dört erdem' isimli bir adetten dolayı kendi evliliklerinde söz sahibi olamamaları.
Yani evleneceği kişiyi seçemeyen gelinler, düğün günlerinde kendilerine damat adayını ayarlayan arabulucuya epey küfür ederek sinirlerini atıyorlar. Hatta arabulucu olan kişiye küfür edilmesinin daha iyi olduğuna inanıyorlar!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tujia'nın evlilik gelenekleri arasındaki en büyük tabu bir akrabayla evlenmek. Akraba olma olasılığı olduğundan aynı soyada sahip iki insanın evlenmesi çok zor.
İlginç evlilik törenleriyle ülkeye nam salmış Tujia insanlarının diğer gelenekleri arasında Sheba ve Moni isimli yıllık festivaller sırasında giydikleri geleneksel kıyafetleri, oynadıkları oyunlar ve dans gösterileri bulunuyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın