Gece Alkol Satanlara Kötü Haber: AYM 'Hak İhlali Yok' Dedi
Balıkesir'de bir büfeye saat 22:00'den sonra alkol satışı yaptığı gerekçesiyle para cezası kesildi. Suçlamayı kabul etmeyen ve para cezasının miktarını fazla bulan büfe sahibi Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek mahkeme, yerel mahkemenin kararını yerinde bularak hak ihlali olmadığına hükmetti.
Balıkesir Edremit'te 2014 yılında alkollü içecek satışı da yapılan bir büfede, gece saat 01.40'ta bira satıldığı tespit edildi.
Polis tarafından düzenlenen ancak büfe sahibinin imzalamadığı tutanak Tütün ve Alkol Piyasasını Düzenleme Kurumuna gönderildi. Büfe sahibi E.D'nin savunmasının alınmasından sonra Kurul, 2016'da saat 22.00'den sonra alkollü içecek satışı yapıldığı gerekçesiyle E.D.'ye 30 bin 454 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Bu tutar, 4733 sayılı Kanun uyarınca 2014 yılı yeniden değerleme oranına göre belirlendi.
Tutanağı delil sayan mahkeme itirazı reddetti
E.D., Edremit Sulh Ceza Hakimliği nezdinde karara itiraz etti. Hakimlik, olayın kolluk görevlilerince tespit edildiği, olaya ilişkin tutanağın alkollü içecek satın alan kişilerce imzalandığı gerekçeleriyle itirazı reddetti. Burhaniye Sulh Ceza Hakimliğine yaptığı itirazın da reddedilmesi üzerine E.D., 2017'de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.
Başvuru dilekçesinde suçlamayı reddeden E.D., her türlü şüpheden uzak yeterli delil bulunmadığı halde cezalandırıldığını ileri sürdü. Olaya ilişkin tutanağın gerçek dışı olduğunu, içecek satın aldığı belirtilen kişilerin tanık olarak dinlenmediğini savunan E.D., başvurusunun bir bölümünde ceza miktarının işletmenin tüm sermayesi kadar olduğunu, bir başka bölümünde ceza miktarının işletmenin tüm sermayesinden fazla olduğunu iddia etti. Yüksek Mahkeme, başvurucunun anayasal haklarının ihlal edilmediğine karar verdi.
"Aksini ispatlar bir delil ortaya koyamadı"
Kararda, başvurucunun yeterli delil bulunmadığı halde idari para cezası uygulandığından yakındığı ancak delillerin değerlendirilmesi ve hukuk kurallarının yorumlanmasının kural olarak ilk elden bu delillere ulaşma imkanı bulunan derece mahkemelerinin takdirinde olduğu ifade edildi.
Olayda yargısal makamların resmi belge niteliğindeki tutanağı esas alarak suçun işlendiği kanaatine vardığı anlatılan kararda, tutanağın alkollü içecek satın aldığı belirtilen kişilerce de imzalandığı belirtildi.
Başvurucunun aksini ispat eder nitelikte bir delil öne süremediğinin altı çizilen kararda, söz konusu idari ve yargısal süreçte varılan sonucun keyfi olduğu veya bariz bir takdir hatası içerdiğinin söylenemeyeceği bildirildi. Kararda, başvurucunun alkollü içecek satışı yapan büfenin faal işletmecisi olduğunda tartışma bulunmadığı, mahkeme kararında eylem ile kabahat arasında uygun bir illiyet bağı olduğunu gösterir yeterli gerekçeye yer verildiği kaydedildi.
Başvurucunun cezanın aşırı olduğundan yakındığına da değinilen kararda, başvurucu tarafından cezanın işletmeyi ne ölçüde etkilediği yönünde somut bilgi veya belge ibraz edilmediği aktarıldı.Bu gerekçelerle Anayasa'nın 35. maddesinde güvenceye alınan mülkiyet hakkının ihlal edilmediğine karar verildi.
Yorum Yazın
milletin içkisinden size ne amk bi siktir olup gitmediniz amk
Deve sidiği satılsa problem olmazdı
30 bin lira ... bir tekel açmak zaten ortalama 70-100 bin lira arası gibi bir rakamdı .. Yazık gerçekten cok yazık .. Satışının çoğu alkol olan tekellerin gü... Devamını Gör
Tekelleri savundugum da düşünülmesin , lakin binbir takla attırarak ve bi dünya para alarak o kağıdı verdiğin tekellere , şimdi satış sınırlaması getirmek b... Devamını Gör