Felsefi Sorulara Verdiğin Yanıtlara Göre Seni, Sana Anlatıyoruz!
Felsefe en kısa haliyle; insanı, doğayı, hayatı ve hayatın amacını anlamak ve açıklamak için yapılan soru sorma ve bu sorulara bağlı olarak akıl yürütme faaliyetidir.
Bilinçaltında yatan sonsuz deryanın derinliğini arttırmaktır, felsefe. İnsanın kendi benliğinin farkına varmasıdır.
Bakalım, sizler bu sonsuz yolda yürürken yolda olduğunuzun ne kadar farkındalığına varmışsınız, zihninizin dehlizlerini ne kadar felsefi bakış açısına açmışsınız..
Buyurun...
1. Zihninizin akış yönünü tespit ederek başlayalım. Bu fotoğraf yandan mı yoksa önden mi?
2. Theseus’un Gemisi Paradoksu
Sence Theseus'un savaşlara katıldığı gemi hangisi?
3. Boşluğu doldurun: Solipsizme göre, varolan yalnızca ____ .
4. Dürüst olma zamanı! Geçmişte yaşadığın ve psikolojini etkileyen olayları hatırlama konusunda kendine bir puan ver!
5. Ahlak kavramı senin için ne ifade ediyor desek?
6. Felsefe kavramına bakış açını da öğrenelim! Felsefe sana göre nedir?
7. Peki, felsefi bakış açına göre algılamak nedir diye sorsak?
8. Peki, bu akan görsel sana hangi rengi çağrıştırıyor?
9. Aşağıdaki felsefi sözlerden seni en çok etkileyeni sorarak bitirelim testimizi?
Yüksek işlevli bir sosyopatsın!
Soru sormanın sonucu olan felsefe kavramı ile ilgili olduğun tartışmasız bir gerçek. İnsanla ve insan yaşamıyla ilgili problemlere karşı oldukça ilgili ve duyarlı birisin. Yaşam karşısında problemlerle karşılaşmaktan, zorluğu ne olursa olsun karşılarına dikilmekten korkmuyorsun. Çünkü sen, varlık, bilgi ve değer gibi kavramlarla zihninin içinde sürekli bir mücadele içindesin. Bunlarla ilgili akıl yürütme, yorum yapma yetilerine sahipsin. Üstelik insanlar bu yetileri kazanmak, yaşamlarında neyin önemli olduğuna dair değerlendirmeler yapabilmek için deneyimlere ihtiyaç duyarken, sen kendini ve düşüncelerini çok iyi tanıdığın, hiçbir şeyi olduğu gibi kabul etmeyip merak ettiğin, yaşadığın her şeyi kendi eleştiri süzgecinden geçirdiğin için bunların getirilerinden faydalanarak, sorunlara karşı bütüncül ve kuşatıcı yanıtlar getiriyorsun. Felsefe yapmak, felsefi düşünmeyi ve hissetmeyi gerektirir sense bunları çoktan aşmış felsefi bir şekilde yaşıyorsun!
Bilgiye aşık bir filozofsun!
Ruhsal ve psikolojik bir canlı olan ve topluma bağlı bireyler olarak hepimiz, çeşitli amaçlar ediniriz ancak bunların gerçek olup olmadığı bilincine çoğumuz varamayız. Bunun bilincine ise felsefenin engin sularında yüzmeden kolay kolay erişemeyiz. İşte sen felsefeye olan ilgin sayesinde bunu çoktan başarmışsın. Gelişmiş sosyal algının da yardımı ile var olanı irdeleyip, elde ettiğin sentezler ile hayata ve olaylara çok derin bir yerden bakabiliyorsun. Çünkü bireylerin tümüyle birbirinden farklı olduğu ve dünyaya aynı açıdan bakamayacağı gerçeğinin farkındalığına sahip nadir insanlardansın. Ancak kendini biraz daha kalıplardan ve ön yargılardan sıyırmaya ve sahip olduğun o pencereyi daha fazla aralamaya ihtiyacın var!
Felsefe senlik değil!
Sen aslında öğrenmeye açık birisin ancak konu felsefe olunca orada biraz duruyor ve ''ne gerek var'' diye düşünüyorsun. ‘Bence bu kadar düşünmeye gerek yok, ben hayatın tadını çıkarmayı, fazla düşünmeden içinde bulunduğum anı yaşamayı daha doğru buluyorum’ dediğini duyar gibiyiz. Aslında çok haklısın, en ünlü filozoflar bile bir süre sonra, bu kadar ayrıntıya inmekten, cevaplar bulmaya çalışmaktan yorgun düşmüş hatta akıl sağlıklarından olmuştur. E malum her şeyin aşırısı zararlı. Ancak hayatın tadını çıkarırken bunu senin doğrularınla yaptığını bir düşün, kimseye ait olmayan, dayatılmayan, düşünceler ile yaşamını sürdürsen, hatta içinde, sınırlarını senin çizdiğin ve sen izin vermedikçe kimsenin göremeyeceği, sana ait bir dünya olsa, hayat daha güzel olmaz mı?
Yorum Yazın
Kafamdaki yanıtlar şıklarda yoktu.
Felsefenin ne olduğu düşünülerek hazırlanmış acaba bu test? Hayli aptalca kısıtlı şıklarla yüzeysel bir yargılama... Hoş değil, hatta komik. Felsefeyle, düşü... Devamını Gör
Bilgiye aşık bir filozofsun!