• Erkeklerin ve dişilerin metabolizmaları ve biyolojileri birbirinden farklıdır. Hatta erkelerin bile kendi içinde veya dişilerin kendi içlerinde bile bireysel farklılıklar bulunmaktadır. Çünkü genetik ve epigenetik açıdan birbirimizden farklıyız.
• Hücrelerimizi sirkatken ritim veya döngü adını verdiğimiz sistemin kontrolündedir, bu döngü ne kadar düzenli ise bizler o kadar egzersiz veya günlük rutinlerimizde başarılı olabiliriz. Bu konuda hücrelerinizi çok fazla şaşırtmayın.
• Her yaş grubunun hatta meslek grubunun egzersizleri birbirinden farklı olmalıdır ve asıl egzersizin amacına göre uygun planlanmalıdır.
• Mutlaka düzenli egzersize başlamadan önce hekiminizden gerekli tetkikleri yapması için destek isteyin. İmkânınız varsa mutlaka bir spor uzmanı ile planlamanızı size özel bir şekilde yapılmalıdır. Egzersizin uzmanları spor bilimcilerdir.
• Ve en önemlisi egzersiziniz mutlaka size uygun diyet ile desteklenmelidir. Bu şekilde daha hızlı ve sağlıklı cevap alabilirsiniz. Nasıl egzersiz tek başına yeterli olamazsa diyet programları da tek başına yeterli gelmeyebilir.
Bu bilgiler ışığında aslında çoğumuz aslında egzersiz programlarının bireysel olması gerektiğini anlamıştır. Şimdi gelelim asıl sorumuza, egzersiz ne zaman yapılmalıdır. Ben bu konuda yapılmış bir dolu çalışmanın özetini burada sizler ile paylaşacağım.
Yapılan çalışmaların ortak sonucu, ÖZEL BİR ZAMAN olmadığıdır. Ancak egzersiz amacına uygun olarak zamanlamada da değişiklikler yapılabilir.
Eğer amaç bel bölgesi yağlar ise yapılan bir çalışma kadınlarda sabah aç karnına yapılan egzersizin daha faydalı olduğunu göstermiş, ancak hatırlatma fayda var lütfen bir uzman ile programınızı yapın, aşırı direnç egzersizleri yapmanız kardiyovasküler açıdan risk oluşturabilir. O yüzden mutlaka bir uzman ile çalışarak sabah egzersiz programlarınızı oluşturun. Ancak sabah yapılacak spor içinde bir önce ki akşam yemeği erken yenirse sabah enerji depolarımız yeteri kadar dolu olamayacağından gerekli uzunluklarda egzersiz yapılamayabilir. Bu da egzersizden alacağımız verimin daha düşük olması anlamına gelmektedir.
Yorum Yazın