Görüş Bildir
Haberler
Eğer Bu İçeriği Okuyabiliyorsan En Az 1 Defa Siber Zorbalıkla Karşılaşmışsın Demektir

Eğer Bu İçeriği Okuyabiliyorsan En Az 1 Defa Siber Zorbalıkla Karşılaşmışsın Demektir

Elinde bir akıllı telefon var öyle değil mi? Ya da önünde bir bilgisayar açık? İkisinden birine 'Evet!' dediysen ve bu içeriğe ulaşabildiysen, sen de internet olmadan yaşayamıyorsun demektir. İnternette seni eğlendiren kedi videolarının dışında bir dünya olduğunun da farkında mısın peki? Çoğu kişinin farkında olmadan siber zorbalığa maruz kaldığını ve muhtemelen senin de onlardan biri olduğunu söylesek?

Fenomen olmak veya basitçe daha fazla like almak, daha fazla takipçiye sahip olmak için sabah akşam sosyal medyadan çıkmıyor olabilirsin.

Tam olarak da bu gibi durumlarda, senin heves ve heyecanla yaptığın paylaşımların altına kırıcı ve seni üzen yorumlar vb gelebilir.

Bunun sebebi senin kötü bir şey paylaşmış olman veya değersiz olman değil.

Elimizden düşürmediğimiz telefonlar ve sosyal medya sayesinde herkesin, tanısa da tanımasa da herkese ulaşabilmesi.

Yüz yüzeyken daha zor yapılan zorbalık, sosyal medya üzerinden daha kolay yapılıyor.

Ve insanlar daha korkusuz, daha acımasız davranabiliyorlar.

Okuldaki durum, okul kapandıktan sonra biter. Ama siber zorbalık teknoloji ve özellikle de elindeki akıllı telefon sayesinde her an her dakika korkutucu boyutlara ulaşabilir.

Depresyon bu kötü sonuçlardan sadece biridir.

Senin kimseye zararın dokunmasa da, kendi kendine video, hikaye, fotoğraf paylaşsan da, ortada hiçbir haklı sebepleri olmayan insanlar bunları kullanarak senin psikolojini kötü yönde etkileyebilir.

Sosyal medyadan dışlanmakla, gerçek hayatta bir ortamdan dışlanmanın hissettirdikleri arasında hemen hemen hiçbir fark yoktur.

Yüz yüze olmadığın için ve hatta bazen de daha önce hiç görmediğin, tanımadığın biriyle bu tarz bir çekişme içerisine girdiğin için, sıkıntı tahmin edilenden çok daha büyük yerlere varabilir.

Zararsız görünen basit bir atışma veya tartışma, büyüyerek başka bir şeye dönüşebilir.

Senin kendi paylaştıklarının da dışında, iznin olmadan çekilen fotoğraflar, videolar, hikayeler vb ile de sana zarar vermeye çalışıyor ve hatta tehditlerde bulunarak istemediğin şeyleri sana yaptırmaya çalışıyor olabilirler.

İşin içine tehdit giriyorsa, sandığınızdan çok daha ciddi bir durumla karşı karşıyasınız demektir.

Peki siber zorbalıkla karşı karşıya olduğunu nasıl anlarsın?

Tanıdığın veya tanımadığın biri veya birileri tarafından, sosyal medyada paylaştığın fotoğraflar, hikayeler çalınıp, senin iznin olmadan başka başka yerlerde kullanılıyorsa veya sana özelden veya bu fotoğrafların altına herkesin görebileceği şekilde nefret mesajları, kötüleyici, aşağılayıcı yorumlar atılıyorsa siber zorbalıkla karşı karşıyasın demektir.

Siber zorbalıkla karşılaşıldığında ne yapmak doğrudur?

Kendi kendine bu sorunu çözebileceğini düşünsen bile, mutlaka ama mutlaka ailene veya güvendiğin bir büyüğüne haber vermelisin.

İnternette, sosyal medyada yapılan yorumlar sanal değil; gerçektir! Gerçek olan niyetimiz değil; karşımızdaki insanın ne hissettiğidir. Samsung Türkiye'nin BTK işbirliği ile başlattığı 'Siber Zorba Olma' kampanyası ile sen de siber zorbalığa kayıtsız kalma, Farkına Var!