Dünyamızdaki Su Kaynakları Bir Bir Tükeniyor! İşte Çok Geç Olmadan Farkına Varmanız Gereken 11 Durum
Uzun zamandır bildiğimiz farkında olduğumuz ama yok saydığımız bir durum: Kuraklık problemi. Değişen ekolojik sistemle birlikte gelen kuraklık problemi her geçen gün su kaynaklarımızın tükenmesine neden oluyor. Ancak hala umutsuz olmak için erken. Bizler de kişisel olarak farkındalığımızı geliştirip çeşitli önlemler alabiliriz.
1. Çocukluğum su savaşlarının çıkacağı bir gelecekten korkmakla geçti.
2. Sanırım en önemli ve basit şeylerden biri boşa akan muslukları kapatmak.
3. Çamaşır ve bulaşık makinesini tamamen dolmadan çalıştırmak zorunda mısın?
Bence çok acil olmadığı sürece az kıyafet ve bulaşıkları yıkamak gerçekten su tasarrufu sağlamanın önünde büyük engel. Buna dikkat etmeye başladığınız zaman büyük bir su tasarrufu da sağlamış olacaksınız.
4. Gereksizse söndür!
Elektrik kullanımını azaltmak da bir o kadar önemli. Sadece faturanızın yüksek geleceği endişesi değil aynı zamanda doğal kaynaklar üzerindeki yükünü azaltmak için de dikkat etmeliyiz.
5. Evet evet biliyorum araba yıkamak terapi gibi evet.
Ancak foşur foşur saatlerce arabanızı yıkadığınızda da problemleriniz muhtemelen çözülmüyor. Onun yerine yürüyüş yapmaya ne dersiniz?
6. Duşta geçen süreyi uzatmak hem zamanı hem de suyu boşa harcamanıza neden olur.
Duşta geçirdiğiniz sürenin çokluğu su tüketimini gereksiz artıran ve su kaynaklarına zarar veren bir durum. Bu süreyi minimumda tutarak su kaynaklarını koruyabilirsiniz.
Ya da düşük akımlı havalandırıcılı duş başlığı kullanmaya ne dersiniz?
7. Peki duşta suyun ısınmasını beklerken akan suyu ne yapıyorsunuz?
Akan suyu boşa harcamak yerine o suyu bir kovada biriktirip evi temizleyebilir. Çiçekleri sulayabilir. Hatta meyve ve sebzeleri yıkayabilirsiniz. Hatta gri su tüketimi olarak da bilinen bu yöntemle su tasarrufu yapmanız çok mümkün.
8. Damlatan muslukları görmemezlikten gelmemekte fayda var.
Nerede damlayan bir musluk görsem anında panik olup bir çözüm üretmenin yollarını arıyorum. Okul ve kütüphane musluklarını kontrol etmek gibi huylarım da var. Sanırım hepimiz böyle bir bilinçle hareket etsek su kaynaklarımız için etkili olabilir.
9. Meyve sebzeleri tek tek yıkamaktan kaçınmalısınız.
Meyve sebzelerin temiz olması oldukça önemli ancak kilolarca sebze ve meyveyi tek tek yıkamak yerine leğen içinde bekletmek de aynı işlevi görebilir. Ayrıca leğenin içine sirke ve tuz atarsanız da daha temiz olacaktır.
10. Suları kirletmemeye de özen göstermemiz gerekiyor.
Atık yağ ve kimyasal ürünler de sulara karışarak temiz suları kirleten ve su tüketimine olumsuz yansıyan durumlarda sadece biri. Özellikle kızartma yağlarını lavaboya dökmeme konusunda dikkatli olmalısınız.
Birçok belediye de artık atık yağları toplamaya başladı.
11. Tüketim alışkanlıklarınızı değiştirin.
Ne alaka su tüketimi ile tüketim alışkanlıklarının diyebilirsiniz ancak sanayi alanlarında su tüketiminin çok ciddi oranlarda olduğunu hepimiz az buçuk biliyoruz.
Daha az tüketerek su kaynaklarını koruyabilirsiniz.
Bu dünya hepimizin! Hem kendi hayatımız için hem de gelecek nesiller için bencil ve sorumsuz davranışları bırakıp üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmenin tam zamanı!
Daha sürdürülebilir bir yaşam, daha güzel yarınlar ve güzel ülkem için doğa bize emanet!
Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem İçin Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!
#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet
Yorum Yazın