Görüş Bildir
Haberler
Dünyaca Ünlü Dehalar Tarafından Zeka ve Zeki İnsanlar Üzerine Söylenmiş 12 Söz

etiket Dünyaca Ünlü Dehalar Tarafından Zeka ve Zeki İnsanlar Üzerine Söylenmiş 12 Söz

Altay Şengür
22.04.2015 - 10:14 Son Güncelleme: 23.04.2015 - 20:01

'Zeki insanlar duygusaldır, naziktir, insancıldır, liderlik vasıfları yüksektir..' gibi içi boş genellemelere girmeyi düşünmüyorum, baştan uyarayım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1- Her şeyden önce zeki insan yeterince zeki olmadığının ve asla kişisel tatminin doruklarına ulaşamayacağının farkındadır. Kafalarının içindeki altın madenini eşeler dururlar, sonuna gelemeyeceklerini bile bile.

Zekasını inkar edenin, büyük bir zekası var demektir.

Gotthold Ephraim Lessing, Alman yazar, filozof, gazeteci

2- Pek çoklarının kafa yorduğu ufak tefek işlerle uğraşmak yerine tüm olaylara daha büyük ölçekten bakmayı başarabilen insan zekidir. Önemsiz şeylere kafa yormanın anlamsızlığını kavramışlardır.

Büyük beyinler fikirleri, orta beyinler olayları, küçük beyinler kişileri konuşur.

Hyman G. Rickover, İlk nükleer Amerikan Denizaltısı olan Nautilus'u tasarlayan Amerikalı Amiral

3- ‘Zeki insanlar tembeldir’ derler, HAYIR! Asıl problem, her şeyin üzerine atlamayıp gereksiz sorumluluktan kaçabilmeyi ‘tembellik’ olarak tanımlamış olan risk analizi yapamayan insanlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zeka; tembellik ve sebat yüzünden, hoşa veya kolayına giden şeylerle ilgilenir. Bu alışkanlık, daima bilgilerimize sınır çizer ve tek kimse yoktur ki zekasını gidebileceği yere kadar, götürmek zahmetine girmiş olsun.

François de La Rochefaucauld, Fransız yazar

4- Bir konuyu algılama hızları yüksek, o konuda fikir sahibi olmaları için gereken süre kısadır. Gelişmiş kurgulama yetenekleri sayesinde toplumda genel olarak ‘paranoyak’ yahut ‘komplocu’ olarak adlandırılmaları kaçınılmazdır.

Akıllı adam, akılsız adamın son yaptığını ilk önce yapar.

Johann Wolfgang Von Goethe, Alman edebiyatçı, politikacı

5- Bir sorun ile karşılaştıklarında soruna bir adım geriye çıkarak daha geniş açıdan bakabilmeyi becerirler. Basit insanlar gibi sadece ‘Neden?’ sorusunu yöneltmek yerine soruna çözüm bulabilme adına ‘Neden olmasın?’ diyebilmeyi de bilirler.

Zeki bir insan, halkın pek uğursuz ve mutlak olarak kötü sandığı her hadiseye, elverişli bir açıdan bakabilir.

Rene Descartes, Fransız filozof

İçeriğin Devamı Aşağıda

6- Çevresindekiler ile eğlenebilmek adına normal gözükmeye çalışır; kendilerini, diğerleri gibi ‘normal olmaya’ zorlarlar zaman zaman. Bulundukları ortamlarda edilen muhabbet çoğu zaman sarmaz onları, sıkılırlar. Bunu durumu dillendirdikleri zaman ise adları çıkar, ukala diye.

Zeki bir adam, ahmaklar meclisinde çok kere ne söyleyeceğini şaşırır.

François de La Rochefaucauld, Fransız yazar

7- Çevrelerinde konuşabilecekleri fazla insan olmadığı düşüncesi beyinlerinde yer etmiştir, uyum sorunu yaşarlar. Bu nedenle az konuşurlar, düşünerek konuşurlar, konuştuklarında da genel olarak üst perdeden konuşurlar.

Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez, fakat söyleyeceği her şeyi düşünerek söyler.

Aristoteles, Antik Yunan filozofu

8- Belki de en genel özellikleri olan: Yalnızlık. Bazen fiziksel, bazen de zihinsel. Zeki insanlar için bir anlamda farkındalık hastalığına yakalanmışlar, bu hastalığın sonucu olan yalnızlık ile başa çıkmak, onunla yaşamayı öğrenmek zorundalar diyebiliriz sanırım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsanlarla uzun süre yaşayamıyorum. Sonsuzluğun payından bana biraz yalnızlık gerek.

Albert Camus, Fransız filozof, yazar

Kısa Not: ‘Zeki insanlar, yalnızdır’ kanısına aldanıp da yalnızlıklarını veya asosyalliklerini, olmayan zekalarına bağlayan(!) aptallar da var tabi ki. Onları ayrı tutuyorum! Ya da kibirlerinden kaynaklı yalnızlığa mahkum bırakılmışlar da olabilirler.

9- Hiç itiraf etmeseler de aptal insanların mutluluklarına özenirler. Onlar gibi her şeyi basite indirgeyebilmeyi, her şeyi anlayamamayı isterler dönem dönem. Zeki olmaktan yakınır mı insan? Yakınır, emin olun.

''Baylar, yemin ederim, her şeyi fazlasıyla anlamak bir hastalıktır; hem de tam anlamıyla, gerçek bir hastalık. Normal bir insanın anlayış gücü çok olmamalıdır.''

Fyodor Dostoyevski, Rus yazar, Yeraltından Notlar Kitabı

10- Genelde anlaşılmaz, uçarı tipler olarak bilinseler de zeki insanlar toplum içerisinde birbirlerini tanıyacak, birlikte hareket edebilecek yeterliliktedir. Kendilerini anlayan birisi ile karşılaştıklarında o kişiye kolaylıkla bağlanma (duygusal anlamda) yönelimindedirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Büyük zekalar, birlikte düşünür.

Malcolm X, Afroamerikan Müslüman siyasi temsilci ve insan hakları savunucusu

11- Hayal dünyası ile gerçekliği aynı potada eritirler. Çocuksu yanlarından gelen hayal kurabilme yetilerini daima canlı tutarlar bu da çevreleri tarafından yadırganır. Buna rağmen ‘Elalem ne der?’ sorusuna pek takılmaz, akıntıya karşı kürek çekerler.

Her zaman aklımızın ardı sıra gidelim, halkın takdiri de, canı isterse ardımızdan gelsin.

Michel de Montaigne, Fransız deneme yazarı

12- Sağda solda ‘ben zekiyim’ diye gezinmezler demeye gerek duymuyorum aslında. Kompleksleri olan insanın, ego batağına batmış silik kişilerin zeki olduklarını düşünmüyorum. Kişisel fikrime göre özgüven sahibi olmak, doğal sonucudur zekanın. İkisini karıştırmamak lazım. Çok basit tanımla; ego açtır, özgüven ise tok..

Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır.

Bertrand Russell, Britanyalı filozof

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
787
180
81
70
55
53
36