Dünya'nın Uydusu Ay Yerine Diğer Gezegenler Olsaydı Ne Olurdu?
Dünya'nın Uydusu Ay Yerine Diğer Gezegenler Olsaydı Ne Olurdu?
Geceleri gökyüzünde gördüğümüz uydumuz olan Ay, bizlere görsel bir estetik sağlıyor. Ancak Ay'ın tek özelliği bu değil; sahip olduğu yer çekimi sayesinde Dünya'yı yörüngesinde tutuyor ve eğimi de dengede tutarak yeryüzünün sallanmasını engelliyor. Aynı zamanda tam kıvamında gelgitlere neden olarak dalgaların oluşmasını sağlıyor. Bu da deniz tabiatında yaşayan canlıların hayatta kalması anlamına geliyor. Peki uydumuz Ay yerine başka bir gezegen olsaydı neler olurdu ve nasıl görünürdü ? Gelin bunlara beraber bakalım...👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Plüton; hem boyutu hem de yer çekimi kuvveti Ay'dan daha küçük olan Plüton, Ay'ın yerine geçseydi zayıf yer çekimi kuvveti nedeniyle Dünya'nın her yeri şiddetli şekilde sallanmaya başlardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Plüton, Ay'dan çok farklı gözükmezdi ancak küçük olması, Dünya'daki gelgitlerin zayıflamasına yani deniz ekosisteminin tamamen yok olmasına sebep olurdu.
2. Merkür; koyu gri yüzeyi ve kraterleriyle Ay'a çok benzeyen Merkür, boyut olarak Ay'dan sadece 1.5 kat daha büyük. Bu da onu tüm gezegenler arasında Ay'ın yerine geçebilecek en uygun gezegen yapıyor. Dünya üzerindeki etkileri Ay'dan çok farklı olmazdı.
3. Mars; yeryüzü geceleri kırmızımsı renge bürünürdü. Güçlü yerçekimi, oluşabilecek tsunamilerin boyutunu küçültürken, normal dalga boyutunun kat ve kat artmasına sebep olurdu.
Dalga boyutunun ciddi manada büyümesi Dünya'nın dönme hızının yavaşlaması anlamına gelir. Yani bir gün 24 saat değil 48 veya daha fazla saat sürebilirdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
4. Venüs; ışığı Ay'a oranla %60 daha fazla yansıtan Venüs sayesinde artık geceleri hava karanlık olamazdı. Ay'dan 3.5 kat daha büyük olduğu için, Venüs'ün çekim kuvveti, Dünya ile birbirleri etrafında dönmesine sebep olurdu. Bu durum kısa zamanda büyük bir çarpışmayla sonlanırdı.
5. Neptün; Ay'dan 14 kat daha büyük olan bu buz devi gezegen, yer çekimi kuvvetiyle, gelgitlerin boyutu ve Dünya'nın dönüş hızı üzerinde büyük etkilere neden olurdu. Dalgaların boyutu öylesine devasa olurdu ki sahil evlerini dağların üzerine inşa etsek bile dalgalardan kurtulma şansı düşük olurdu.
6. Uranüs; Ay'dan 15 kat büyüklüktedir. Tıpkı Neptün gibi gökyüzünün büyük kısmını görüntüsüyle kaplardı. İçindeki maddeler nedeniyle tabiri caizse ölüm gibi kokardı. Yaydığı koku Dünya üzerinde yaşayan herkesi etkilerdi. Yine yer çekimi kuvvetiyle dalgaları inanılmaz boyutlara taşırdı.
Uranüs ve Neptün'ün gökyüzündeki görüntüleri.
7. Satürn; içine 764 tane Dünya sığabilir. Bu devasa boyutuyla Satürn Ay'ın yerine geçecek olsaydı, Dünya onun uydusu haline gelirdi ve etrafında dönmeye başlardı. Dünya'nın varlığı, çok kısa sürede gerçekleşecek felaket zincirleriyle beraber son bulurdu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
8. Jüpiter; Dünya'ya kıyasla çapı 11 kat, ağırlığı 318 kat, hacmi ise 1321 kat daha büyüktür. Yani içerisinde 1321 adet Dünya sığabilir. O kadar büyük ki gökyüzünün neredeyse tamamında sadece onu görürdük. Yer çekimi tersine döner, yer yüzeyinde bulunan her şey Jüpiter'e doğru savrulmaya başlardı.
Jüpiter'in yerçekimi Dünya'nın şeklini bozar, dört bir yandan sıkıştırmaya başlar, kısa zamanda parçalarına ayırırdı. Kalan saatlerinizi Jüpiter'in muhteşem görüntüsünü izlemekten başka bir şeye ayırmanız mümkün olmazdı.
Bonus; Jüpiter'in üzerinde gözüken kırmızı leke aslında bir fırtınadır. Ve bu fırtınanın boyutu bile Dünya'nın 4 katı büyüklüğündedir...
Konuyla ilgili videoyu merak edenler için buraya bırakıyoruz 👇
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
yaw nasıl Merkür'ün Ay ile etkileri aynı olurdu içerik hırsızı mal Merkür'ün dörtte üçü demir bir çekirdek sen neden bahsediyon