Görüş Bildir
Haberler
Dikkat, Açıklıyoruz: 18 Maddeyle Patronu Zam İçin İkna Etme Sanatının İncelikleri

Dikkat, Açıklıyoruz: 18 Maddeyle Patronu Zam İçin İkna Etme Sanatının İncelikleri

Hepimiz en doğal hakkımız olarak, emeğimizin karşılığını tam olarak alabilmek isteriz. Ancak ne yazık ki bir çoğumuz hak ettiğimiz maaşın altında çalışıyoruz.

Her çalışanın aklından zam istemek en az bir kez geçmiştir (genelde daha fazla kez). Şunu kabul edelim zam istemek tamamen taktiksel bir şey ve mantık kadar akıl da önemli. İşte bu galeride sizler için olaya patronların gözünden baktık; ve zam nasıl doğru istenir, hangi taktikleri izlemeniz gerekir, onları listeledik.👊

1. Eğri oturup doğru konuşalım: Öncelikle, maaşınızın neden az olduğunu iyi düşünün.

Çünkü daha fazlasını çok iyi gerekçelendirebilmeniz lazım. Patronunuzun gözünden, sizin yaptığınız işin bu şirkete tam olarak katkısı nedir? Performansınız hakikaten ne durumda? Bunu sayısal olarak ortaya koyabileceğiniz veriler var mı? Varsa hemen dökün.

2. Konuşmaya çok iyi hazırlanmanız gerekli.

Daha önce ne tarz geri bildirimler aldınız? Şirket siz başlarken nasıldı; siz buna nasıl bir katkı sağladınız? Zammı neden hak ettiğinizi çok iyi bilmek zorundasınız.

3. Piyasada durum nedir; kulaktan dolma bilgiler yerine iyi araştırın.

Sizin sektörünüzdeki pozisyonlar için piyasa ortalaması ne durumda? Ortalamanın altındaysanız bu durum, yukarıdaki 2 maddeye ilave edebileceğiniz bir kozdur; ama değilseniz ilk 2 maddeden hakikaten çok iyi argümanlar çıkarmaya bakın.

4. Şirketin finans gücü ne durumda; bunu da hesaba katmalısınız.

Öncelikle sizin dışarıdan gördüğünüz, “para nerelere gidiyor” dediğiniz şeylerin aslı astarı çok öyle olmayabilir. Biraz işin muhasebesel tarafıyla da ilgili olan herkes bunu bilir.

5. Örneğin çok sık düşülen bir yanılgı olarak söyleyelim;

Şirketin kendini çeviren iç bütçesi başka bir şeydir; patronun, kazandığı parayla hangi arabaya bindiği başka bir şey. Finans durumu hakkında bilgi toplamaya vakit ayırın. Çünkü aksi halde “para yok” dendiğinde “peki” deyip odadan çıkarsınız.

6. Gösterdiğiniz çabayla elde ettiğiniz başarıyı birbirine karıştırmayın.

Siz çok yoğun çalışmış, gecelerce mesaiye kalmış, fazlasıyla çabalamış olabilirsiniz; ama günün sonunda mühim olan, ortaya bir başarı çıkıp çıkmadığıdır. Patronun gözünden realist bakış açısı böyle arkadaşlar.

O sebeple performans ve başarılarınızı iyice değerlendirin diyoruz ki; elinizde gerçekten iyi bir çift kart olsun.

7. Sorulabilecek her türlü soruya hazırlıklı olun.

Zam görüşmeniz aşamasında, işle ilgili sıradan ve günlük sorular sohbetin bir parçası olarak gündeme gelecektir. Örneğin son planladığınız konferansın otelden alınan teklifi ne durumdadır? Tedarikçiden cevap gelmiş midir vb. Kendi sorumluluk alanınızla ilgili günceli takip ettiğinizden emin olun. 

Yanlış cevaplar: “Bilmiyorum”, “En son baktığımda” vb.

8. Zam isteme gerekçeniz gerçekten performans ve hak edişle mi ilgili?

Yoksa yaptığınız görevlerden, çalıştığınız departmandan mutsuzsunuz, motivasyon kaybı yaşıyorsunuz; tükendiniz ve zammı bir motivasyon olarak mı istiyorsunuz? Bakın buna benzer bir soru da gelecektir; bilin diye söylüyoruz.

9. Bu farkındalık gözlemlerini yaptıysanız iyi başladınız demektir.

Şu an, patronunuzla verilere dayalı, ciddi ve gerçek bir konuşma yapmaya hazırsınız.

10. Yapacağınız konuşmayı mutlaka prova edin.

Patron hangi koşullarda “Evet” ,”Hayır” veya “Belki” diyebilir; iyi tartın. Bu prova konuşmasında asla yer almaması gereken 3 şey: Gerginlik yaratıcı tavır, ağlamaklı ve hırçın ifadeler, tehdit

11. En önemli nokta: Konuşmanın zamanlamasını iyi ayarlamak.

Şu an çalışma ortamındaki stres ve iş yükü ne durumda? Emin olun en büyük stresi yönetici çekiyor; buna duyarlı olun. Böyle bir zamanı seçmeyin ki, sizin talepleriniz ‘şimdi uğraşılamayacak bir gereksiz ayrıntı’ olarak değerlendirilmesin.

12. Konuya damdan düşer gibi girmemenizde de fayda var.

Performansınız hakkında konuşarak başlayın. Şirketin iyi ivmesinden dem vurun. Fazlaca uzatmadan şirkete ve takıma olan bağlılığınızı vurgulayın. Girizgah önemlidir.

13. Bunun kolay bir konuşma olmayacağını bilin.

Maaş her zaman hassas bir konu. Bu nedenle, masaya oturduğunuzda tamamen rahat hissetmeyebilir; tüm provalara rağmen gerilebilirsiniz ve bu çok normal. Nefes alın; sorulara cevap verirken birkaç saniye düşünmekten çekinmeyin. Nefes alın ve çalıştığınız argümanlara konsantre olun.

14. Dünyanın en kötü zam isteme gerekçesi: “Bu maaş bana yetmiyor.”

Hiçbir işveren, “sizin” neye ihtiyacınız olduğuna göre maaş belirlemez. Piyasa, finansal durum, işinizin ederi, kendi beceri ve yetenekleriniz, ve performansınız maaşı ve zammı belirler. 

Dolayısıyla zam konuşacakken “bana yetmiyor”, “geçinemiyorum”, “borcum var” vb gerekçeleri kullanmayın.

15. Asla başka bir çalışanın maaşına dayalı argüman kurmayın.

Zam, bireysel performansa bağlı bir şeydir. Ayrıca hiçbir işveren, kime ne ücret ödediğinin ortalıkta konuşuluyor olmasından hoşlanmaz. Gerçekten karşınızdakini kızdırıp savunmaya geçmesine yol açacaktır.

16. "Hayır" daima olasılıklar dahilinde. Pazarlık yapmaya hazır olun.

Siz dünyanın en geçerli argümanını da kurgulamış olsanız, bazen cevap sadece 'hayır' olabilir. Buna mukabil, sinirlenip odayı terk etmek yerine farklı alternatifler önerebilirsiniz. 

Zam miktarına dair pazarlık yapın veya başka bir ambalaj kullanın. Örneğin zamma karşılık daha çok sorumluluk almayı kabul ettiğinizi söyleyin; veya izin günleriniz / diğer sosyal haklarınız vb konular hakkında bir iyileştirme olabilir?

17. Eğer ki reddedilirseniz, denemiş olmaktan pişman olmayın.

Her tür talebiniz geri de çevrilebilir ve buna zaten hazırlıklı gitmiş olmanız gerekir. Bilin ki geri çevrilseniz bile konuşmanın kendisi, sizin ve yöneticileriniz arasında daha iyi bir iletişim başlatacaktır.

18. O senaryoda da, odadan çıkmadan önce patronun geleceğe dair bir vaadi olup olmadığına bakın.

Örneğin '3 aydan önce zam yapamam', ya da 'şu şu hedefler gerçekleşmeden yapamam' gibi.

Bu şekilde hem tekrar ne zaman deneyebileceğinizi bilirsiniz; hem de konuşmanın ucunu ister istemez açık bırakan taraf patronunuz olacaktır. 😉

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
6
5
4
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

içeriği okuduktan sonra zam istememeye karar verdim. Sağol editör kardeş