Coğrafya Kader Değildir!..
'Coğrafya kader midir?' Çok konuşulan, fazla ahkâm kesilen ve gereksiz önyargılar oluşturulan bir tanım. Deprem, sel, seçim gündemde olunca yine konuşulur hale geldi.
Benim gibi onlarca şehirde büyümüş, onlarca ülkede yaşamış, yüzlerce ülkede binlerce anı biriktirmiş birini bu söz etkilemez. Herkes bir coğrafyada yaşar, en az bir toplulukta teması vardır, bir millete aidiyet hisseder. Haliyle bu sözün herkeste ayrı bir yansıması olur.
Geçenlerde bir arkadaşım, Türkiye’nin dünyanın merkezi olduğu anlatan bir video gönderdi. Ben videoyu fazla önemsemeyince ekledi: 'Gerçekten de Türkiye, dünya haritasının tam merkezinde görünmüyor mu?' Ben de Kanada’da veya Avustralya’da okul duvarlarına astıkları haritalara bakmasını önerdim.
Nasrettin Hoca’nın ünlü hikâyesindeki sözünü hatırlayın: “Dünyanın merkezi, ayağımı bastığım yerdir. İnanmıyorsanız ölçün!”
Bir kişinin hayatını belirleyen diğer faktörler arasında; eğitim, aile yapısı, sosyo-ekonomik durum, kişisel yetenekler ve ilgi alanları yer alır.
Jared Diamond’un Silah, Mikrop ve Çelik kitabının Türkçe basımında, “Dünyanın Türkiye’ye Borcu” başlığı ile uzun bir önsöz ekledi.
Edward Said, "Oryantalizm" adlı eserinde, Batı'nın Doğu'ya bakış açısını eleştirirken, Doğu'nun Batı'ya karşı durumunu ve Batı'nın bu durumu şekillendirmedeki rolünü de inceler.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Şimdi uzun uzun anlatıp yazmaya üşendim ama coğrafya kaderdir emin olun!…
Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz yaşıyoruz işte 😅😅
Yine harika bir yorum dünyada sizin gibi araştıran inceleyen doğru gözlemleyen cok nadir bir kaç özel insanlar var fakat bizler ile paylaşmaniz ayrıca mut... Devamını Gör
Zuhal Hanımcığım, çok emek verdiğiniz ve istifade ettiğim yazınız için çok teşekkür ediyorum.