Görüş Bildir
Haberler
CHP Raporu: '20 İlde Koronavirüs ve Bulaşıcı Hastalık Kaynaklı 21 Bin 84 Can Kaybı Var'

CHP Raporu: '20 İlde Koronavirüs ve Bulaşıcı Hastalık Kaynaklı 21 Bin 84 Can Kaybı Var'

Cumhuriyet Halk Partisi 11 büyükşehir ve 9 ilde mart ayından 24 Kasım'a kadar koronavirüs ve bulaşıcı hastalık kaynaklı 21 bin 84 ölüm yaşandığını aktardı. Aynı süreçte Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı toplam koronavirüs kaynaklı can kaybı ise 12 bin 511...

CHP’nin bilim insanları, meslek örgütleri temsilcileri ve siyasetçilerden oluşturduğu “COVİD-19 Danışma Kurulu” tarafından yapılan yazılı açıklamada; pandeminin gidişatı hakkında bilgi verildi ve çözüm önerileri sunuldu. 

Mart ayından görülen ilk vakadan bugüne iktidarın pandemi yönetmek yerine algı yönettiği kaydedilen açıklamada, oluşturulan Bilim Kurulu’nun aldığı kararların kamuoyuyla paylaşılmadığı ve sürecin şeffaf yönetilmediği belirtildi.

"20 ilde 21 bin ölüm"

"20 ilde 21 bin ölüm"

Bu değerlendirmede, mart ayından 24 Kasım 2020 tarihine kadar Covid-19 ve bulaşıcı hastalık sebebiyle bu illerde toplam 21 bin 84 kişinin vefat ettiği tespit edildiği, aynı tarihler arasında Sağlık Bakanlığının ise 12 bin 511 kişinin Covid-19 sebebiyle yaşamını yitirdiğini raporladığı belirtildi. Danışma Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

'CHP COVID-19 Danışma Kurulu, pandeminin gerçek boyutuna dair sağlıklı değerlendirmeler yapılmasının başarılı bir pandemi yönetiminin ayrılmaz parçası olduğundan hareketle, bu hafta gerçekleştirdiği toplantıda, 11 Büyükşehir ve 9 İl Belediyemizden alınan verileri değerlendirmiştir. Bu değerlendirmede, Mart ayından 24 Kasım 2020 tarihine kadar COVID-19 ve bulaşıcı hastalık sebebiyle bu illerde toplam 21.084 vatandaşımızın vefat ettiği tespit edilmiştir. Aynı tarihler arasında Sağlık Bakanlığı ise 12.511 vatandaşımızın COVID-19 sebebiyle yaşamını yitirdiğini raporlamıştır.

Kurulda görev yapan bilim insanları verilerdeki bu büyük farklılıktan hareketle ve vefatların özellikle Kasım ayındaki artışına dikkat çekerek, salgınla mücadelede halk sağlığı adına kapsamlı bir çözüm önerisi paketine acil ihtiyacı tespit etmektedir.'

Beş ana başlıkta acil eylem planı

Beş ana başlıkta acil eylem planı

Kurulda görev yapan bilim insanlarının halk sağlığı adına 5 ana başlıkta Acil Eylem Planı oluşturdukları vurgulanan açıklamada, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere iktidar vakit kaybetmeden bu önerileri uygulamaya koymaya çağrıldı.

Eylem planının ilk maddesi 'kurumsal işleyiş' olarak tanımlanırken, bu maddede, önlemlerin etkinliğinin ölçülmesi, izlenmesi ve ihtiyaca göre yeniden tasarlanabilmesi için gerçek verilerin şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşılması istendi. Bilim Kurulu toplantılarının kararlarının Bilim Kurulu üyeleri arasından seçilecek bir sözcü tarafından topluma açıklanması gerektiği de belirtildi.

Hem merkezi düzeyde hem de illerde, meslek örgütlerinin, sağlık alanındaki sendikaların ve yerel yönetimlerin karar verme süreçlerine katılımlarının sağlanması gerektiği vurgulanan açıklamada, bu amaçla tüm il hıfzıssıhha kurullarında ve il pandemi kurullarında sağlık meslek örgütlerinin temsil edilmelerinin ivedi olarak sağlanması gerektiği kaydedildi.

"14 gün kapanma gerekli"

"14 gün kapanma gerekli"

Sosyal Politikalar' başlığında sosyal devletin gerekliliği olarak halka kapanma sürecinde doğrudan ve karşılıksız gelir desteği verilmesi şartıyla virüsün en uzun kuluçka süresi olan en az 14 gün boyunca kesintisiz olarak 'kapanma' sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı.

'Sağlık Politikaları' başlığında da hastalık teşhisinin netleştiği an ilaçların bekletilmeden temininin sağlanması, izolasyona tabi olan ve evde tedavi edilen hastalara, etkin ve sürdürülebilir evde sağlık hizmeti sunulması istendi. 

Ayrıca, özel hastanelerin yoğun bakım sistemlerinin kamunun kullanımına açılması, hasta yatışlarının ise il bazında merkezi olarak yönetilmesi gerektiği belirtildi. Başta sağlık çalışanları olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi ışığında risk altındaki kişilere rutin aralıklarla test yapılması, test sayılarının arttırılması ve yaygınlaştırılması da istendi.

'Sağlık Emekçileri' başlığında ise sağlık çalışanlarının güvenliğini de sağlayacak şekilde personel açıklarının giderilmesi, atanamayan tüm sağlıkçıların atamasının gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi. Sağlık çalışanlarının barınma ve ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi istenen başlıkta, talep eden sağlık çalışanlarına kamu, özel misafirhanelerinin tahsis edilmesi, sağlık kuruluşlarında çalışanlara pandemi süresince toplu taşımadan ücretsiz yararlanma, filyasyon ekiplerinde çalışanlara ise evlerinden alınıp/bırakılma olanağı sağlanması gerektiğinin altı çizildi.

Kurulun acil eylem planının 'Aşı' başlığında ise grip aşısına dair Sağlık Bakanlığının acilen yeterli aşı alımına dönük adımları atması istendi.

Türkiye’de yapılan koronavirüs aşı çalışmalarına kamu desteğinin sağlanması istenen başlıkta, 'Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün yeniden açılması gerektiği kaydedildi.

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Hükümetin herşeyi yalan dolan..... ..... 🤪😡

Viyol10sel

81 ildeki gerçek vaka ve ölüm sayıları neden gizleniyor neden korkuyorsunuz, sayıları gerçeğinden kat kat az söyleyerek rehavete kapilmalarina rahat gezmeler... Devamını Gör

Barney

aq 20 ilde 2ye katlıyo sayı. daha 4 kat il var naptınız siz ya