onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çatınızda Elektrik Üretebilirsiniz! "Ancak Bir Kere Okuyun" Deriz!

Çatınızda Elektrik Üretebilirsiniz! "Ancak Bir Kere Okuyun" Deriz!

Yasin Karakuş
30.03.2015 - 15:50 Son Güncelleme: 30.03.2015 - 21:03

Çatınızda Elektrik Üretebilirsiniz! "Ancak Bir Kere Okuyun" Deriz!

Çünkü mevzuata göre tüketici ile yatırımcı aynı sınıfta. Bu da bir yılı aşacak bürokratik işlem ve ek teminat ücretleri demek. Sektör, buna son verecek taslağın yasalaşmasını bekliyor.

Bu durumda vatandaş tıpkı bir şirket gibi 25-30 ayrı kuruma giderek onay mektupları alıyor, teminat bedelleri yatırıyor. Bir tüketici basit bir kurulum için en az bir yıl bekliyor, 120 sayfalık dosya hazırlıyor, 4000 dolarlık panelin bedeli teminatlarla katlanıyor.

TEDAŞ'tan yeni taslak

TEDAŞ şimdi bu sorunların önüne geçmek için bir taslak hazırladı. 30 kwh altında üretim yapanlar için işlemler kolaylaşacak. Sektör taslağın yasalaşmasını bekliyor.

Bir ev ortalama 2 kwh elektrik tüketiyor. Japonya hanede güneş tüketiminde dünya lideri ülkelerin başında. Japonya’da güneş kurulu gücü 2014 sonunda 22 bin MW'a yaklaştı ve bunun yüzde 75’i konutlarda.

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi platformu Solar Baba’nın kurucusu Ateş Uğurel, bugüne kadar mevzuatın tüketici önünde bir engel olduğunu anlatıyor. Uğurel, şu anda vatandaş olarak çatınıza panel koymak isteseniz bir haftada vazgeçeceğinizi söylüyor:

'İşin kötüsü mevzuat farkı yok. Çatıya kurmak isteyen bir insan ürettiği elektiriğin tamamını kullanacak, fazlası olursa satacak ama bütün mevzuatlar tek bir yönetmelikle tanımlandığı için araziye santral kuranla, evine 1-2 kw kuracak adam aynı bürokrasi ile uğraşıyor, vazgeçiyor, gelmiyor. Vatandaş olarak niyetlenseniz bir hafta sonra vazgeçersiniz. 2 liralık bir sistem 4 liraya çıkıyor.'

'Yeni mevzuatla çatılara kurulum patlar'

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Tırıs da tüketicinin kullanımını kolaylaştıran taslağın çıkmasıyla sektörde patlama yaşanacağını söylüyor:

'Mevzuat nedeniyle çatı üstü uygulamaları çok yaygınlaşamadı, TEDAŞ taslak üzerinde çalışıyor. Eğer o taslak olursa, talep bir anda patlar. Suyun önünde küçük bir taş parçası var, onu kaldırdıklarında olur.'

'AVM, oteller için ikili anlaşma yapılmalı'

Tırıs, otellerde ve alışveriş merkezlerinde de panellerin yaygınlaşması gerektiğinin altını çiziyor. Tırıs’a göre bunun için de mevzuatta düzenleme gerekiyor. Mevzuat lisanssız üretimde ikili anlaşmalara izin vermiyor. Bu da yatırımın önününde ciddi bir engel. Tırıs, ‘’Elektrik yatırımcısı sistemi kurup, otele satmalı’’ diyor:

Kaynak: http://www.anadoludabugun.com.tr/cati...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın