Çağımızın Hastalıklarından Obeziteye Karşı Edinilmesi Gereken 12 Alışkanlık
Çağımızın en büyük hastalıklarından biri obezite yani aşırı şişmanlık... Özellikle ofis ortamında, hareketsiz çalışma hayatı ve buna bağlı olarak gelişen kafeterya türü (fast-food) beslenme alışkanlığının artışı ile obezite hastalığı birçok kişiyi etkilemeye başladı. Aşağıda yer alan 12 alışkanlık ise obezite hastalığı olsun olmasın aslında her bireyin kazanması gereken alışkanlıklardır.
1. Alışverişe tok karnına çıkın
2. Alışveriş listesi şart!
Alışverişe mutlaka ihtiyaç listesiyle çıkın ve yanınıza o listeye yetecek kadar para alın.
3. Planlı beslenin
Gün boyu ne yiyeceğinizin planını yapın, dışına çıkmamaya gayret edin.
4. Zor şartlara kendinizi hazırlayın
Her ne kadar plan da yapsanız o gün beslenme programınızın dışına çıkmak zorunda kaldığınızı düşünebilirsiniz. 'Bir günden bir şey olmaz' demeyin. Eğer program dışına çıkmak zorunda olduğunuz bir yerdeyseniz mutlaka tüm alternatiflerinizi düşünün ve en doğru kararı vermeye çalışın. Eğer bu durumu önceden anlarsanız yanınıza evde hazırladığınız ve programınıza uygun olan yiyecekler alın.
5. İkramlara "Hayır" demeyi öğrenin
Size ikram edilen her şeyi yiyeceksiniz diye bir şey yok, unutmayın ikramı reddetmek kabalık değildir. Bedeninize karşı nazik olmak sağlığınız için daha iyidir.
6. Öğünlerinize su ekleyin
Sabah kalktığınızda ve her öğünün öncesi, sırası ve sonrasında 1 bardak ılık su için. Bunun dışında gün içerisinde bol su tüketmeyi unutmayın.
7. Mutfak düzeniniz olsun
Mutfağınızda atıştırmalık olabilecek her şeyi bir dolaba kaldırın, göz önünde sadece su olsun.
8. Yemek masasında fazladan zaman geçirmeyin
Yemeğiniz bitti mi, hemen kalkın masadan. Mutfakta da işiniz yoksa çok uğramayın.
9. Yemeği çok çiğneyin
Ağzınıza attığınız lokmaları olabildiği kadar çiğneyin ve bu sırada çatalınızı da masaya bırakmayı unutmayın.
10. Soslardan ve alkolden uzak durun
Yemeğinizin dış görünüşünden çok kalorisini zenginleştiren soslardan ve bedeninizi her açıdan yoran, kalori tuzağı alkolden uzak durun.
11. Hareket, hareket ve hareket
En önemli noktalardan birisi hareket. Belki zaman ayırıp yürüyüş yapacak vaktiniz olmayabilir ama yürümek için fırsatları siz yaratın. Mesela kısa mesafelerde taşıt kullanmayın, 3-5 kat için asansör kullanmayı bırakın hatta toplu taşıma kullanmaya çalışın ve gideceğiniz yerden 1 durak önce inerek yürüyün.
12. Kendinize güvenin
Kimsenin sizi desteklemesine ihtiyacınız yok, bunu unutmayın. Kendinize güvenin ve sabırlı olun, 1 yıl sonra çok şey değişeceğini düşünün. Sürekli bir şeyler yeme alışkanlığınızın yerini farklı hobilerle doldurun.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın