onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bu Yöntemlerden Sonra Bir Daha Elde Yaprak Sarma Hazırlamayacaksınız: Kilitli Poşet, Oklava ve Nicesi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu Yöntemlerden Sonra Bir Daha Elde Yaprak Sarma Hazırlamayacaksınız: Kilitli Poşet, Oklava ve Nicesi

05.07.2022 - 07:26

Yaprak sarması, yemek kültürümüzde misafir ağırlamanın ve bayram ikramlarının âdeta simgesi hâline gelmiş durumda. Size parmaklarınızı yedirten ve bir çırpıda biten bu enfes yemek, aslına bakarsanız pek de kolay yapılmıyor. Çoğu ailede yaprak sarması yapmayı, Türk mutfağının ustaları olan büyükanneler üstleniyor. Canınız her yaprak sarması çektiğinde sürekli anneannenize veya babaannenize zahmet vermek zorunda değilsiniz. Birazdan vereceğimiz bazı püf noktalar ve kısa yollar ile bu konuda daha önce tecrübeniz olmasa dahi kalem gibi incecik sarmalar sarmanız mümkün! Hatta, üç veya dört sarmayı aynı anda sarmanız bile! Hem sunum hem zaman konusunda yaprak sarması hazırlarken büyükannelerinizle yarışmak ister misiniz? İşte, yaprak sarma yapmanın en kolay ve pratik yöntemleri...

1. Yaprak sarma makinesi ile yaprak sarma yöntemi

1. Yaprak sarma makinesi ile yaprak sarma yöntemi

Yaprak sarması nasıl seviliyorsa güzel sarabilmek amacıyla cihaz bile üretiliyor. Bu makineler, yaprak sarmalarınızın aynı boyda olacağını ve açılmayacağını vadediyor. 20-50 TL aralığında bir fiyatı olan bu ürünleri, internetten rahatça temin edebilirsiniz. Yaprak sarma makinelerinde genelde kademe ayarları bulunuyor. Bu sayede hazırlanan sarmalar, makineden dilediğinize göre kalın, orta veya ince olarak çıkabiliyor. Yaprak içine koyacağınız malzeme miktarı, sarmaların kalınlığını belirliyor. Deneme yanılma yaparak hayal ettiğiniz miktarı, pekâlâ bulabilirsiniz.

HAZIRLANIŞI

● Cihaz üzerindeki yaprakları koyacağınız bandın üzerine birazcık yağ damlatıp yağı banda yayın.

● Yaprağı makinenin dip kısmını ortalayarak sap tarafından yerleştirin.

● Yaprağı yerleştirdikten sonra tek yapmanız gereken şey, makinenin kolunu ileri doğru itmek. Böylece hazırladığınız muntazam yaprak sarmaları, cihazın ucundan düşecek.

Ufak bir hatırlatma: Yaprakları koymadan önce bandınızın gergin olduğundan emin olun. Parmağınızla banda usulca bastırıp bandın gerginliğini kontrol edebilirsiniz.

2. Poşet ile yaprak sarma yöntemi

2. Poşet ile yaprak sarma yöntemi

Her evde bulunan, sebzeler bozulmasın diye üstten kilitlenen poşetler bu yöntemde yardımınıza koşuyor. Kalem gibi yaprak sarma hazırlamanızı sağlayan bu yöntem, oldukça tercih ediliyor. Detaylara geçmeden önce kullandığınız poşeti temizlemeniz gerektiğini belirtmemizde fayda var.

HAZIRLANIŞI

● Düz bir zemine kilitli poşeti serin ve yaprağı poşetin ortasına koyun.

● Yaprağın üstüne uygun miktarda dolma içini koyduktan sonra, yaprağın kenarlarını dolma içini örtecek şekilde bir kere katlayın.

● Poşetin size yakın olan ucunu bir elinizle kaldırıp katlayın. Böylece yapraktaki dolma içini diğer elinizle poşetin dışından sıkıştırmış olacaksınız.

● Bir yandan poşetin katlandığı hizadan yaprağımızı sıkıştırırken diğer yandan poşetin ucunu gergin tutarak ileriye doğru çekin.

● Yaprak, birkaç tur döndükten sonra incecik ve sımsıkı şekilde yaprak sarma olarak hazır hâle gelecek.

3. Bez ile yaprak sarma yöntemi

3. Bez ile yaprak sarma yöntemi

Bir kerede en fazla kaç adet sarma sarabilirsiniz? Bu yöntemle kullandığınız bezin eni ne kadar büyükse o kadar çok sarma sarabilirsiniz. 1 adet temiz ve ince bir kumaş ile 2 adet oklavanız hazırsa başlayalım!

HAZIRLANIŞI

● Öncelikle dikdörtgen kumaşı ucundan azıcık katlayıp uzunlamasına dikin. Diktikten sonra kumaşta silindir şeklinde bir boşluk oluşması gerekiyor.

● Kumaşta oluşan uzunlamasına olan boşluğa bir oklava geçirin.

● Kumaşın üzerine yaprakları yan yana sığdığı kadarıyla sıralayın.

● İsteğinize göre ayarladığınız iç harcı yapraklara yerleştirin.

● Daha sonra yaprakları; iç harcı örtecek şekilde önden, sağdan ve soldan bir kere katlayın.

● Kumaşı, yaprakların üstüne doğru genişçe katlayın ve başka bir oklavayı yaprakların hizasında kumaşın üzerine koyun.

● Bu esnada kumaşta takılı olan oklavayı, kumaşın gergin olmasına dikkat ederek ileriye doğru çekin.

● Aynı anda yaptığınız birden fazla yaprak sarmalarınız hazır!

4. Parmakla yaprak sarma yöntemi

4. Parmakla yaprak sarma yöntemi

Son olarak hepimizin aşina olduğu klasik yönteme değinmesek olmazdı. Büyüklerimizin makine veya poşet bilmeden parmaklarıyla tıkır tıkır sardığı bu kadim usulü adım adım inceleyelim.

HAZIRLANIŞI:

● Yaprakları düz bir zemine serin. İç harcını fazla koymamaya dikkat ederek yaprağın enine doğru ince ve eşit bir hat oluşturacak şekilde yayın.

● Yaprağın sap tarafındaki iki kanadı, harcın üstüne doğru katlayın.

● Sağ ve soldaki kanatları, eşit şekilde bu katın üstüne alarak bir kez daha katlayın. Tepeden bakınca yaprak, açık bir zarfı andıracak şekilde görünmeli.

● Her katlamada yaprağı gergin tutmayı unutmayın ki sarma açılmasın. Yaprağın yırtılmaması için fazla germemeye özen gösterin.

● Açık zarf şeklindeki yaprağı, sap kısmından kıvırın ve gergin olmasına özen göstererek yavaşça yuvarlayın. Birkaç tur döndürünce sarmanız hazır hâle gelecek. İşte bu kadar!

Bu yöntemler sayesinde misafir sofralarının vazgeçilmezi yaprak sarmasını artık siz de kolayca sarabilir, yakınlarınızı şaşırtabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
5
4
4
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın