Bir Trajedinin Sembolü olan Omayra Sanches'in Fotoğrafının Gerçek Hikayesi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Bir Trajedinin Sembolü olan Omayra Sanches'in Fotoğrafının Gerçek Hikayesi
1985 yılında yaşanan büyük yanardağ felaketinin sembol fotoğrafını çeken Frank Fournier'in ağzından Omayra Sánchez'in hikayesini öğrenelim.
Buyurun bakalım...👇👇👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1985 yılında Frank Fournier adlı fotoğrafçı, "Omayra Sánchez'in Acısı" olarak bilinen ve yürek burkan fotoğrafı çekti. Omayra Sánchez 13 yaşındayken, Nevado del Ruiz volkanik patlamasının ardından Kolombiya'nın yaşadığı trajedinin dokunaklı bir sembolü haline geldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
13 Kasım'da And Dağları'ndaki Ruiz yanardağı patlayarak Armero kasabası ve çevresini içine alan yıkıcı bir toprak kaymasını tetikledi. Zorlu koşullar ve sınırlı kaynaklar kurtarma girişimlerini ciddi şekilde engellerken, Omayra acı dolu üç gün boyunca kendi evinin enkazı altında mahsur kaldı.
Omayra, hipotermi ve dehidrasyon gibi zorlu koşullara yenik düştü ve zamansız ölümü medya aracılığıyla tüm dünyanın dikkatini çekti. Omayra Sánchez'in son anlarında Frank Fournier bu fotoğrafı çekti.Fournier yaşadığı bu deneyimi bir röportajında şöyle anlattı:
"Patlamadan yaklaşık üç gün sonra şafak vakti Armero kasabasına ulaştım. Bir çiftçiyle tanıştım ve bana yardıma ihtiyacı olan genç bir kızdan bahsetti. Beni ona götürdü. O sırada neredeyse tek başınaydı, etrafta sadece birkaç kişi vardı ve bazı gönüllü kurtarıcılar biraz ötede başka birine yardım ediyordu.
İnsanların yardım çığlıklarını duyabiliyordum ve sonra sessizlik - ürkütücü bir sessizlik. Çok ürkütücüydü. Birkaç helikopter vardı, bazıları bir petrol şirketi tarafından kiralanmıştı ve insanları kurtarmaya çalışıyorlardı.Ve bu küçük kız da oradaydı, insanlar ona yardım etmeye çalışıyorlardı ama güçleri buna yetmiyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kurtarma ekipleri, yerel çiftçiler ve tıbbi yardım alan bazı kişiler kıza geri dönmeye devam etti. Onu teselli etmeye çalıştılar. Fotoğrafları çektiğimde, cesur ve asil bi şekilde ölümle yüzleşen bu küçük kızın karşısında kendimi tamamen güçsüz hissettim.
Hayatını kaybetmek üzere olduğunu hissedebiliyordu. Bu sürede Omayra'nın bilinci gidip geliyordu. Hatta geç kalacağından endişelendiği için onu okula götürüp götüremeyeceğimi bile sordu... Filmlerimi havaalanına dönmekte olan bazı fotoğrafçılara verdim ve Paris'teki ajansıma göndermelerini sağladım.
"Omayra ben yanına vardıktan yaklaşık üç saat sonra Omayra hayatıını kaybetti. Vefatından altı ay sonra yayımlanan fotoğrafım, 1985 yılında Yılın Dünya Basın Fotoğrafı ödülünü kazandı."
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
"Omayra`nin bu fotografi sizi etkiledi mi" cumlesini kurabilen editor.... yok anam biz ruhsuz, duygusuz solucandan beter mahlukatlariz, sende bizi test etmey... Devamını Gör