Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Bilim Yanımızda! Birinin Size Yalan Söylediğini Anlamanıza Yardımcı Olacak 7 İpucu
Hayatımızda önemli bir yere sahip kişilerin bize yalan söylemesi, üzerimizde kötü bir etki uyandırır. Bazen gereksiz yere onlardan şüphe duysak da, bazen de ipuçlarını göremeyecek kadar kör oluruz. Peki birinin yalan söylediğini nasıl anlarız?
Yapılan araştırmalar sonucunda IFL Science'da derlenen haber, yalancıların mumunu yatsıdan önce söndürecek 7 madde ile karşınızda.
1. Arkadaşları sorgulamakla başlayalım işe. 👊👊
2. Üzerinde biraz düşünerek doğru kararlar vermeye çalışalım şimdi.
2013 yılında bir grup hukuk öğrencisinin katıldığı panelde psikologlar, insanların doğru kararlar vermek için biraz üzerinde düşünmeleri gerektiğini ortaya sürdü. İfade verenleri dinleyen öğrenciler, kimlerin yalan kimlerin doğru söylediğini tahmin etmeye çalıştılar. Fakat kararları dinlenmeden önce biraz üzerine düşünmeleri için zaman verildi. Zamanı değerlendiren öğrencilerin daha doğru kararlar verdiği gözlemlendi.
'İnsan zihni doğru ile yalanı ayırabilecek yeteneğe sahiptir. Ama doğru bir ayrım yapmak için gerekli zamanın tanınması ve insanların düşünmesi gerekir.'
3. Söylenilen her kelimeyi dinlemek ve akılda tutmakla devam edelim.
Yapılan araştırmalara göre, insanların yalan söyleyip söylemediğini anlamanın en önemli yollarından biri de kullandıkları kelimelere bakmak. James W. Pennebaker tarafından yürütülen ve yakın zamanlarda sonuçlanan araştırmaya göre, yalan söyleyen insanlar daha az birinci ağızdan konuşurlar. 'Ben, benim, bana' gibi sözcükleri daha az kullanırlar. 'Fark etmek' ve 'düşünmek' gibi kavramsal sözcükleri daha az kullanırlar. 'Öfke', 'düşman' ve 'nefret' gibi sözcükleri fazla kullanırlar. 'Yürümek' ve 'hareket etmek' gibi hareket bildiren fiilleri daha fazla kullanırlar.
4. Seslerinin tonuna aman dikkat!
Kanadalı araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırmada, bir grup gönüllüye kadın ve erkek sesleri dinletildi. Öncelikle seslerini dinledikleri kişilerin çekici olup olmadığını değerlendirdiler. Sonrasında romantik bir ilişkide hangisinin aldatmaya daha meyilli olduğu soruldu.
Kadınlar, sesi kalın olan erkeklerin aldatmaya meyilli olduğu, erkekler ise sesi ince olan kadınların aldatmaya meyilli olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalar sonucunda kadınlar konusunda herhangi bir net bilgiye ulaşılmamış olsa da, testosteron seviyesi yüksek erkeklerin kalın bir sese sahip olduğu; aynı zamanda da aldatmaya daha meyilli olduğu ortaya çıktı.
5. Sosyal medyada bütün kirli çamaşırlar ortada. Sadece biraz kurcalamak gerek. 😎
Russell Clayton tarafından yürütülen araştırmaya göre, sosyal medyayı fazla kullanan kişiler aldatmaya daha meyilli. 600 Twitter kullanıcısı üzerinde yapılan araştırmaya göre, haftanın beş günü, günde birer saat Twitter'da vakit geçiren kişilerin ilişkilerinde sosyal medya kaynaklı bir sıkıntı olmuyor. Fakat sosyal medyayı daha aktif kullanan kişilerin ilişkilerinde problemler oluyor, aldatıyorlar, boşanıyorlar, ayrılıyorlar. Elbette Twitter'da sürekli bir şeyler paylaşan herkes aldatıyor denilemez, lakin sosyal medyanın kullanım sıklığı ile aldatma oranları arasında bir bağlantı olduğu da inkar edilemez.
6. Davranışlardaki ani değişimler de şüphe uyandırıyor tabii ki.
Davranış bilimleri uzmanı Lillian Glass tarafından yürütülen araştırmaya göre, karşınızdaki kişinin vücut dilinin ve davranışlarının değişimi yalan söylemesinden kaynaklanıyor. Hayatınızdaki kişinin genel davranışlarını iyi bir şekilde analiz eden biriyseniz, konuşmalarındaki değişimleri, sürprizlere olan tepkilerini, vücut dillerinin değişimini ve yüz ifadelerindeki değişimleri fark edebilirsiniz.
7. Sessizlik, kızgınlık ve soruların tekrarı da şüphe uyandırıyor hani.
Yapılan araştırmalara göre, yalan söyleyen insanlar söyledikleri yalandan ötürü gergin oldukları için bir anda konuşamamaya, sessiz kalmaya başlarlar. Bunun yanı sıra sizin şüphe duyduğunuzu anladıklarında yalanlarını kapatmak için karşı saldırıya geçerler. Hatta bazen siz bir şeyler söylemeden direk savunmaya geçerler. Son olarak yalan söyleyen kişiler, biraz zaman kazanmak için tekrar ederler. Ee, yeni bir yalan için zamana ihtiyaçları var sonuçta.
Yorum Yazın
Yalancıyı fondiklesinler mi diye sorun hiç uğraşmayın