Görüş Bildir
Haberler
Bilim İnsanları Açıkladı: 'Sık Sık Tartışan Çiftler Birbirlerini Daha Çok Seviyorlar'

etiket Bilim İnsanları Açıkladı: 'Sık Sık Tartışan Çiftler Birbirlerini Daha Çok Seviyorlar'

A. Ece
12.01.2019 - 13:57 Son Güncelleme: 13.01.2019 - 17:59

Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre evli çiftlerin %44'ü haftada birden fazla kez tartışmanın uzun süre boyunca sağlıklı ve üretken bir ilişki sağlamaya yardımcı olduğunu düşüyor. Hatta, sık sık tartışan fakat barışçıl bir tutum sergileyenlerin ayrılma ihtimali daha düşük, çünkü bütün küçük yanlış anlaşılmalara rağmen bu kişiler sevgilerinin gerçek ve içten olduğunu biliyorlar.

Gelin tartışmanın sağlıklı bir ilişkiye sağladığı katkılara göz atalım:

Kaynak: https://brightside.me/inspiration-rel...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Tartışmak olgun bir ilişkinin belirtisidir.

1. Tartışmak olgun bir ilişkinin belirtisidir.

Anlaşmazlıkları sürekli olarak görmezden gelmek tabii ki de uzun sürecek bir ilişki sağlamak için iyi bir yol değildir. Aksine, tartışırken aklınızdan geçenleri net bir şekilde söyleyebiliyorsanız bu sevginizi daha üst bir seviyeye çıkarmaya hazır olduğunuz anlamına gelir. 

Olgun insanlar kişisel saldırılara ya da bağırmaya da başvurmazlar. Aksine, her zaman orta yolu bulmaya ve ilişkilerini sağlıklı bir tartışmanın yardımıyla geliştirmeye çabalarlar.

2. Tartışmak umursadığınızı gösterir.

2. Tartışmak umursadığınızı gösterir.

Tabii ki partnerinizin sizi deli eden bazı davranışlarını görmezden gelmek daha kolaydır fakat daha iyi sonuçlar elde etmek için tartışma yoluyla çekeceğiniz tüm acıya ve rahatsızlığa hazır olmanız gerçek aşkın göstergesi olabilir.

Yani tartışmak ilişkiye bağlılığınızı gösterir. Sadece şunu hatırlayın: Ebeveynlerinizle ya da kardeşlerinizle ne sıklıkta kavga ediyorsunuz? Aynı kurallar partneriniz için de geçerli: Çok tartışıyorsanız ve her zaman üstesinden geliyorsanız, bu sevdiğiniz insanda daha büyük şeyler gördüğünüz anlamına geliyor.

3. Tartışmak iletişimi kolaylaştırır.

3. Tartışmak iletişimi kolaylaştırır.

İlişkinizde güven yaratmanız için sessiz kalmamalısınız. Tersine, partnerinize açık görüşlülükle yaklaşıp, hareketlerinizin sorumluluğunu almak ve birbirinizi dinlemek önemlidir.

Tartışmanın iletişimin en önemli ve en dürüst şekillerinden biri olduğu düşünülürse, bu durum yakınlığı, güveni ve aranızdaki bağı güçlendirip partnerinize sizinle daha yapıcı bir şekilde nasıl anlaşabileceğini öğretir.

4. Tartışmak sağlıklı bir ilişkinin göstergesidir.

4. Tartışmak sağlıklı bir ilişkinin göstergesidir.

Psikologlar mutlu ve sağlıklı bir ilişkinin 7 yolu olduğunu söylüyorlar: tartışmak da onlardan biri. Hatta, bir çift hiç tartışmıyorsa, bu bir şeylerin yolunda olmadığını gösterebilir.

Tartışmak çiftlerin kendileri için önemi olan şeylere değinmesi ve tartışması ile değerlerini ve duygularını gözden geçirmesine yardımcı olur. Fakat, tartışmalarınız sağlıklı ve kavgacılıktan uzak olmalıdır. Her zaman düşüncelerinizi kötü sözler söylemeden ve sesinizi yükseltmeden belirtin.

5. Tartışmak bağınızı güçlendirir.

5. Tartışmak bağınızı güçlendirir.

Partnerinizle tartışırken kaybetmenizin ya da kazanmanızın bir önemi yoktur. Önemli olan birbiriniz hakkında, hatta daha önemlisi kendiniz hakkında daha fazla şey öğrenmenizdir.

Küçük karşıtlıklar ikinizin de gerçek benliğini yansıtmasına ve partnerinizin bununla nasıl başa çıkacağını öğrenmesine yardımcı olur. Eğer bütün zorlukları birlikte atlatmayı başarırsanız orta yolu bulmayı ve aranızdaki bağı güçlendirmeyi de öğrenirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Tartışmak kırgınlığınızı geçirir.

6. Tartışmak kırgınlığınızı geçirir.

Bir ilişkinin içinde olmak kolay değildir. Eğer partnerinizi önemsiyorsanız her zaman sınırlarınızı genişletmeniz gerekmektedir. Eğer o da sizin için aynısını yapmıyorsa o zaman kırıldığınızı hissedersiniz.

Konu partneriniz olunca sizin için önemli olan şeyleri bile önemsemiyorsanız bu karşınızdaki kişinin istediği her şeye sahip olacağını düşünmesine neden olur ve bu sadece kırgınlığınızı artırır. Bu da sağlıksız bir ilişkiye giden yoldur.

Bunu aşmanın en iyi yolu negatif duygularınızı dışa vurmak ve partnerinize ikinizin de kendi ihtiyaçları olan eşit insanlar olduğunuzu göstermektir.

7. Tartışmak büyük ihtimalle ayrılmayacağınız anlamına gelir.

7. Tartışmak büyük ihtimalle ayrılmayacağınız anlamına gelir.

Bazı araştırmalara göre, çiftlerin en sık yaptığı hata görmezden gelmek; çünkü sık sık bir şeylerin yanlış olduğunu hissedip hiçbir şey söylememeyi tercih ediyoruz. Fakat bu kötü iletişim şekli maalesef ayrılıkların en yaygın nedeni.

Hassas konuları tartışmanın ilişkinize bir faydası olmayacağını düşünüyor olabilirsiniz fakat bu genellikle doğru değildir.Tartışmak problemlerinize odaklanmanızı ve büyümelerine izin vermeden onları çözmenizi sağlar. Bu yüzden tartışan çiftler uzun süre ayrılmazlar.

8. Tartışmak tutkunuzu açığa çıkarır.

8. Tartışmak tutkunuzu açığa çıkarır.

Bazı çiftler tartışmayı çok severler çünkü tartışmak hormon seviyesini artırır. Bilinçsiz bir şekilde bu insanlar tartışmanın tutkularının bir göstergesi olduğunu bilirler ve fikir ayrılıkları sadece daha tutkulu bir barışmaya yol açar.

Eğer ilişkinizi güçlü ve heyecanlı tutmak istiyorsanız zaman zaman duygularınızı içinizde tutmak yerine açığa vurmanız gereklidir. Fakat tartışmalarınızı pozitif şekilde bitirmeyi unutmayın.

9. Tartışmak sıkıntınızı giderir.

9. Tartışmak sıkıntınızı giderir.

Yıllardır birlikte olsanız bile aynı fikirde olmadığınız şeyler olabilir. Bu kötü değildir! Yapıcı karşıtlıklar ilişkinizin kıvılcımlarını oluşturabilir ve ilişkinizi daha eğlenceli hale getirir.

İkiniz de her konuda aynı fikirde olsaydınız hayat ne kadar sıkıcı olurdu düşünsenize! Bu yüzden bir daha ikinizin arasında bir tartışma olacağını hissettiğinizde paniklemeyin. Aksine, tartışmayı ilişkiniz ve geleceğiniz için yaratıcı hale getirin.

BONUS: Partnerinizle sağlıklı tartışmalarınız olmalı.

BONUS: Partnerinizle sağlıklı tartışmalarınız olmalı.

'İyi tartışma' ve 'kötü tartışma' arasında farklar olduğunu her zaman hatırlamakta fayda var, çünkü sadece iyi olanı ilişkinize fayda sağlar.

İşte tartışmalarınızı üretken bir konuşmaya çevirmek için bazı ipuçları:

  • Birbirinize saygı duyun. İkiniz de zayıf noktaları olan insanlarsınız. O yüzden belden aşağı sözler söylemeyin ve partnerinizi geri dönüşü olmayacak şekilde incitecek şeylerden kaçının.

  • Özür dileyin. Eğer hatalıysanız kabul edin ve özür dileyin. Bu küçük hareket zayıf hissetmenize değil, partnerinizin onu hala önemsediğinizi bilmesine yol açacaktır.

  • Konudan sapmayın. Tartışmaya asla eski ilişkilerinizdeki deneyimlerinizi ya da partnerinizin çoktan affettiğiniz hatalarını sokmayın. Konuşmanız gereken tek bir konu var, kesin olun.

  • Üçüncü kişileri katmayın. Tartışmaya arkadaşlarınızı ya da akrabalarınızı katmak partnerinizin dışlanmış ve saygısızlık görmüş gibi hissetmesine yol açabilir. Bu yüzden başkalarına danışmadan önce problemlerinizi kendi aranızda çözmeyi deneyin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
153
35
20
16
14
7
6
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
turkkalemi

Tartışmayla kavganın farklı şeyler olduğunu biliyorsunuz değil mi ?

Aylin Kayhan

Türkiyede ki bilim adamları değil heralde bu araştırmayı yapan.Hangi tartışma saygıyla bitmiş ki...

den_den_mushi_

sürekli tartışan çiftler genelde varoş oluyor. bundan da zevk alıyorlar.