Görüş Bildir
Haberler
AP'de Türkiye'yi Oylayacak

AP'de Türkiye'yi Oylayacak

Onedio Medya
19.11.2016 - 12:47 Son Güncelleme: 23.11.2016 - 11:48

Avrupa Parlamentosu'nun Strasbourg'da bu hafta yapılan genel kurul toplantısı, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda büyük önem taşıyor. Parlamento, Türkiye ile müzakere sürecinin geleceğini oylamaya sunacak. Ancak kararın bir bağlayıcılığı olmayacak. AP'nin Türkiye ile müzakereleri tek başına askıya alma yetkisi yok. Parlamentonun kararı, bu sebeple aralık ayında bir araya gelecek AB liderleri için tavsiye niteliğinde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa Parlamentosu bugünkü oturumda Türkiye ile ilişkilerin geleceğini tartışacak. Avrupalı parlamenterler, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istiyor.

Toplantıda, Türkiye ile sürdürülen üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararının çıkması bekleniyor.

Toplantı sonrası 24 Kasım perşembe günü Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulması önerisi de oylanacak.

'Hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam edemeyiz'

'Hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam edemeyiz'

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü Kati Piri

BBC Türkçe'den Selin Girit'e konuşan Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü Kati Piri, oylamaya sunulacak metinde 'Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması' tavsiyesinde bulunulacağını belirtti.

Piri, 'AB'nin mevcut şartlar altında üyelik müzakerelerine devam etmesi için gerekli güvenilirliğin artık kalmadığını düşünüyorum. Hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam edemeyiz' diye konuştu.

Bağlayıcılığı yok, son sözü AB liderleri söyleyecek

Bağlayıcılığı yok, son sözü AB liderleri söyleyecek
İçeriğin Devamı Aşağıda

AP’nin üyelik müzakerelerinin askıya alınması konusunda yetkisi yok. Perşembe günü alınacak kararın hukuki bağlayıcılığı da söz konusu değil ancak AP tarafından alınacak kararın tamamen görmezden gelinmesi de mümkün değil.

Parlamentonun kararı, AB liderleri için tavsiye niteliğinde olacak.

Yusuf Özkan'ın aktardığı habere göre AB liderleri aralık ayında yapılacak zirvede Türkiye’yle ilişkilerin geleceğini de ele alacak. AP’nin kararı, bu toplantı açısından siyasi baskı oluşturma potansiyeli taşıyor. Bu konuda son sözü AB liderleri söyleyecek.

 Kararın geçmesi durumunda Türkiye’nin tepkisi de çok sert olabilir.

AP müzakerelerin dondurulmasından yana

AP müzakerelerin dondurulmasından yana

Oylamaya az bir süre kala, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda, Türkiye'deki son gelişmeler ve üyelik müzakerelerinin dondurulması talepleri ele alındı. 

Amerika'nın Sesi'nden Güven Özalp'ın haberine göre AP, Avrupa Birliği ile 2005’ten bu yana yürütülen üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasından yana. 

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin masaya yatırıldığı oturumda bu yaklaşımın büyük bir desteğe sahip olduğu görüldü. Oturumda söz alanlar arasında müzakerelerin devamına destek verenlerin sayısı çok düşük kaldı.

Müzakerelerin geçici olarak dondurulması konusu Avrupa Parlamentosu’nun gündemine Sosyalistler ve Demokratlar’ın inisiyatifiyle gündeme geldi. Bu grubun lideri Gianni Pittella, Türkiye’de yaşanan gelişmeler karşısında bu yaklaşımın zorunlu hale geldiği görüşünde. Pittella, müzakerelerin geçici olarak dondurulmasından yana olmakla birlikte diyaloğun sürmesini istiyor.

Diyalog kapısının açık tutulması sadece Pittella’nın isteği değil. Avrupa Parlamentosu oturumunda söz alanlar arasında bu görüşü dile getirenlerin sayısı hiç de az değildi. Bununla birlikte bunun nasıl yapılabileceği konusunda somut fikir öne süren neredeyse kimse yoktu.

Oturumun dikkat çeken bir başka boyutunu da Türkiye’yle mevcut ilişki formatının işlemediği ve yeni bir ilişki boyutuna geçilmesi yönündeki mesajlar oluşturdu.

"Müzakerelerin durması halinde iki taraf da kaybeder"

"Müzakerelerin durması halinde iki taraf da kaybeder"

Avrupa Parlamentosu’nda müzakereleri dondurma yönünde genel bir görüş oluşurken Avrupa Birliği Komisyonu daha temkinli bir tavır sergiliyor. Oturumda bir sunum yapan Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, son gelişmelerden duyulan endişeyi net şekilde dile getirmekle birlikte Türkiye ile Avrupa Birliği’nin birlikte yapabileceği çok şey olduğunun altını çizerek, müzakerelerin durması halinde iki tarafın da kaybedeceği uyarısında bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AB, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin akabinde toplamda yaklaşık 150 bin kişinin tutuklanması, gözaltına alınması ya da işten çıkarılması nedeniyle Türkiye'ye sert eleştirilerde bulunuyordu.

AB, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin akabinde toplamda yaklaşık 150 bin kişinin tutuklanması, gözaltına alınması ya da işten çıkarılması nedeniyle Türkiye'ye sert eleştirilerde bulunuyordu.

AB Komisyonu'nun bu ay açıklanan ilerleme raporunda da yargı bağımsızlığı ile ifade ve basın özgürlüğü alanlarında ciddi bir gerileme olduğuna dikkat çekilmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
196
185
73
51
16
15
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
M

Avrupa bizi AB'ye girmeye layık gördü diyorsunuz. BEN BU SÖZÜN BÜTÜN ECDADIMIZIN KEMİKLERİNİ SIZLATACAĞINA İNANIYORUM. KİMMİŞ AVRUPA!!! NEREYE GİRMEMİZE LAYI... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Kardeşim tam yazacaktım bu sözü sen yazmışsın Allah razı olsun senden...

Pasif Kullanıcı

Türkiye'den 10 kat daha geri ülkeler AKP'den önce bile AB'ye alınırken biz teröristleri ve yardakçılarını içeri attık diye alınmayacaksak vatan sağolsun.

Lura

Aynen hocam

Kevın De Bruyne

Türkiye sen kimsin ki Avrupa Birliğine giriceksin amk? Avrupa Birliğinde en önemli şey insan hakları, demokrasi. En başta burdan kaybettin.

burak can

Türkiyede insan haklari ve basin ozgurlugu gibi seylerden hic memnun degilim ama yuzyillarca insanlsri sömüren batıyı insan haklari savunucu diyen salak kesi... Devamını Gör