Görüş Bildir
Haberler
‘Türkmen ve Araplar Göçe Zorlanıyor’

‘Türkmen ve Araplar Göçe Zorlanıyor’

ece
28.06.2015 - 01:27 Son Güncelleme: 28.06.2015 - 21:50
İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye Ulusal Koalisyonu’nun oluşturduğu Gerçekleri Araştırma Komisyonu, Tel Abyad’daki Türkmenler ve Arapların PYD’nin silahlı kolu olan YPG tarafından göçe zorlandığını açıkladı.

Suriye Ulusal Koalisyonu tarafından oluşturulan ve Tel Abyad bölgesinde yaşanan son gelişmeleri yerinde incelemek amacı ile 22 Haziran gününden bu yana çalışmalarda bulunan ‘Gerçekleri Araştırma Komisyonu’ bugün inceleme sonuçlarını açıkladı. Raporda, yerinde tetkik yapmak için yola çıkan ve 3 gün bekleyen heyetin YPG tarafından Tel Abyad'a sokulmadığı belirtildi. Rapor, Tel Abyad'dan çıkanlarla yüzyüze, içeride kalanlarla da telefon ve diğer iletişim araçlarıyla görüşerek hazırlandı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) yardım kuruluşları, insan hakları örgütleri ile askeri uzmandan oluşan heyet, bölgede kayda değer insan hakkı ihlalleri bulunduğunu ve Türkmenlerle birlikte Arap nüfusun PYD’nin silahlı kolu olan YPG tarafından göçe zorlandığını açıkladı. Türkmen ve Arap köylerinin zorla boşaltıldığı iddiası hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“Çoğu göç vakaları, YPG’nin köylere girmeden önce, kendilerine yapılan tehditler ve YPG’nin Haseke’de işlediği ihlal haberlerinin etkisiyle gönüllü olarak meydana geldi. Ancak bazı vakalarda YPG, Türkmen ve Arap köylüleri silah zoruyla göçe zorladı. El İseviye, Abdi köy, Es Savra, Bab el Hava, El Daba, El Min Kelli, Midlec, Karaşeref bu köyler arasında yer almakta. Tel Abyad’ın güneyindeki Zahle  Köyü ve çevresinde yapılan incelemelerde ise 5 askeri araç içerisinde 17 silahlı YPG mensubunun erkek olmayan köyün kadın ve çocuklarını zorla evlerinden çıkarıp, Buz el Hınzir köyüne göç ettirdiği bilgisine ulaşıldı.” 

Komisyon raporunda zirai, özel ve ticari araçlara el konulduğu, evlerin yağmalandığı ve duvarlara Arap karşıtı ırkçı söylemler yazıldığı belirtildi.

‘Boşaltılan son köy Hamam Türkmen oldu’

Rapora göre Tel Abyad ve çevresinde son dönemde zorla göç ettirilen köy vakalarının sonuncusu, Hamam Türkmen Köyünde meydana geldi. Köyün tüm sakinleri göç ettirildi. Halk, YPG’nin bölgeyi tarihi sakinlerinden boşaltmaya yönelik planları olduğundan ve burada Kürt devleti kurmak istediğinden söz etti.

‘Uluslararası toplum müdahale etmeli’

Hazırlanan raporda Birlemiş Milletler’in acilen bölgeye inceleme heyeti göndermesi ve uluslararası bağımsız kuruluşlar ile basın mensuplarına bölgede çalışma imkânı sağlanması talep edildi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu, Tel Abyad ve çevresine yönelik tahkik sonucuna bağlı olarak Birleşmiş Milletler tarafından bölgede meydana gelen insan hakları ihlallerinin tespit etmek üzere bir komisyon kurulması ve suçluların cezalandırılmasını talep etti.

Raporda bölgede durumun her geçen gün kötüye gittiği, asgari ihtiyaçların karşılanamadığı ve uluslararası yardım kuruluşlarının harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.

‘Koalisyon dikkatli olmak zorunda’

SMDK ayrıca Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele eden uluslararası koalisyon güçlerinden tarafsız olmasını talep etti.  YPG’nin Türkmen ve Arap köylerinin yerleşim alanları için ‘IŞİD karargâhı’ diye yanıltıcı bildirilerde bulunduğu iddia edilerek, koalisyondan bu tarz bildirimlere kanmamasını istedi. YPG’nin  birden çok kez sivillere köylerini boşaltmadığı takdirde, evlerinin koordinatlarını ‘terörist karargâhı’ olarak koalisyon uçaklarına ileteceği yönünde tehditlerde bulunulduğu ifade edildi

Suriye Ulusal Koalisyonu tarafından oluşturulan 5 kişilik heyete Koalisyon Siyasi Komite Genel Sekreterliği görevini yürüten Riyad Hasan başkanlık etti. Suriye Muhalif Geçici Hükümeti, Adalet Bakanlığından bir üyenin de yer aldığı tahkik heyetinde 3 Arap 2 de Kürt üye yer aldı.

Komisyonda yer alan İnsan Haklarını Koruma Örgütü, YPG tarafından bölgeye geçişine izin verilmediği için sonuç bildirgesini imzalamadı.

Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0