Yemeklik Atık Yağların Çevreye ve Canlı Yaşamına Zararları Nelerdir?
Yemeklik yağ, bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen sıvı bir maddedir. Kullanmış yemeklik yağın kontrolsüz bir şekilde atılmaması hepimizin sorumluluğudur. Ancak birçok kişi atık yağı bilinçsizce lavaboya dökmektedir. Kullanılmış yağın uygun olmayan şekillerde atılmasından kaynaklanan çevresel sorunları biliyor musunuz? Şimdi gelin, atık yağın çevreye ve dolayısıyla insana zararları nelermiş inceleyelim.
1 litre kullanılmış yemeklik yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletir.
Kullanılmış bitkisel yağlar, gidere döküldüğünde sertleşir.
Bitkilere ve ağaçlara zarar verir.
Peki, yemeklik yağları ne yapmalısınız?
Türkiye'de yılda 1.500.000 ton bitkisel yağ tüketiliyor. Kızartma işleminde bundan 350.000 ton atık yağ üretiliyor. Peki, yemeklik yağ doğru şekilde nasıl imha edilir? Atık yağı kullandıktan sonra soğumasına izin vermelisiniz. Ardından hava geçirmez bir kabın içerisine boşaltmalısınız. Kabı sıkıca kapattıktan sonra polietilen torba veya kese kâğıdına koymalısınız. Bu şekilde çöpe atabilirsiniz.
Ayrıca atık yemeklik yağları temiz ve ağzı kapalı bir kapta biriktirebilirsiniz.
Kızartmalık yağları kullandıktan sonra temiz ve hava almayan bir kaba aktararak biriktirebilirsiniz. Bu yağları kullanılmış kızartmalık yağ toplayıcılarına ya da ilgili Belediyenize teslim edebilirsiniz. 2008 yılından bu yana evlerden bitkisel yağ toplanmaya başlanmıştır. Lütfen duyarlı olup sevdiklerinizi ve çevrenizi bu konuda bilgilendirin.
Yorum Yazın