Görüş Bildir
Haberler
Wordpress sitemap ayarları

Wordpress sitemap ayarları

Yunus Emre KARTAL
15.10.2014 - 14:40 Son Güncelleme: 15.10.2014 - 17:34

Wordpress sitemap ayarları

Wordpress sitemap ayarları konusu her zaman site sahiplerinin aklında kalmış bir konudur. Çünkü bu konuda ne kadar bilgi sahibi olunsa da asla en doğru ayarları yaptığımızdan emin olamıyoruz. Yada bir kısım yerlerde hep aklımızda soru işareti olarak kalıyor ve sürekli değişiklik yapıyoruz. Öncelikle sitemap konusuna biraz açıklık getirelim.

XML Site Haritası

Google ve diğer arama motorlarına gönderdiğiniz site haritaları, sitenizdeki tüm sayfaları düzenli bir şekilde ileterek sitenin daha sağlıklı ve hızlı index almasını sağlamaktadır.

Öncelikle hangi eklentiyi kullanacağımız ve web yöneticisi araçlarına site haritalarını nasıl göndereceğimizi anlatalım.

Wordpress sitemap eklentisi

En iyi Wordpress sitemap eklentisi kesinlikle Google XML Sitemaps adlı eklentidir. Eklenti şuanda 4.0.7 sürümünü yayınlamıştır. Eklentiyi ekleyip, aktif hale getirdikten sonra ayarlar kısmına geçebiliriz.

wordpress sitemap ayarlari

Wordpress sitemap ayarları

Öncelikle belirteyim ki eklentiyi aktif hale getirdikten sonra burada vereceğimiz ayarların dışında kalan ayarları hiç değiştirmeyin.

Son ping sonucu

Burası pek önemli değil, burada bazen Google veya Bing bilgilendirilirken bir hata oluştu diyebilir, siz bu hatayı önemsemeyin. Onun dışında bu kısımda bir şey yok diğer satırlar bilgi verme amaçlıdır.

Temel ayarlar, ek sayfalar ve yazı önceliği

Buradaki ayarların hiç biri değiştirmeyelim, ayrıca robots.txt konusu da önemlidir, bu konuda da bilgi sahibi olmanızı öneririm.

Site haritası içeriği nasıl olmalıdır ?

Site haritanızın içeriği oluşturmak sizlere kalmış durumda, yani sitemap dizininde hangi bölümlerin yer alıp, almayacağını siz belirleyeceksiniz. Sitemap dizinini doldurmaya gerek yoktur çünkü arama motorları siz sitemap göndermeseniz bile sitenizi tarar ve indexler. Biz yalnızca aşağıdaki bölümleri dahil edelim ve bu bölümleri hızlı ve sağlıklı bir şekilde index almasını sağlayalım yeter.

Site haritaları dinamik içerikli siteler için özellikle faydalıdır. Aşağıdaki bölümlerde zengin görsel ve Ajax içerebilecek sayfalar olduğu için bunların kesinlikle site haritasında yer alması gerekmektedir. Ayrıca hiç  bağlantı vermediğiniz büyük sayfa kısımlarının index alması içinde sitemap dizininde yer alması şarttır. Bu yönergeler doğrultusunda dizin ayarlarını yapabilirsiniz. Fazla yükü olmayan, benim gibi mütevazi blog sahipleri için aşağıdaki dizin içerik hali en uygun olanıdır. Eğer bunların dışında zengin görsel ve JS yada AJax içerek sayfalarınız varsa onları da dizine dahil edebilirsiniz.

  • Ana sayfayı dahil edin.

  • Blog yazılarını dahil edin.

  • Sabit sayfaları dahil edin.

  • Etiket sayfalarını dahil edin.

  • Kategorileri dahil edin.

Further options altındaki Include the last modification time; bu seçeneği işaretlerseniz son değiştirme zamanını site haritasına dahil etmiş olursunuz. Bu seçeneği işaretlemeniz kesinlikle sizin yararınızadır, çünkü güncellemeler arama motorları tarafından oldukça sevilen işlemlerdir. Sizlerin sitenize emek verdiğinizi ve daha faydalı olmak amaçlı yazılarını güncelliyor olduğunuzu fark etmiş olurlar. Bu arada şunu da belirteyim mümkün oldukça küçük değişiklikler yaparak tüm yazılarınızı güncellemeye ve tüm yazılarınıza yorum almaya gayret sarf edin. Bunun site haritası ile pek alakası yok ama yeri gelmişken bu bilgiyi vereyim dedim :) 

Hariç tutulacaklar bölümünde mümkünse hiç bir bölümü hariç tutmayın.

Sıklıkları değiştir bölümü

  • Anasayfa ; her zaman

  • Blog yazıları ; her zaman

  • Sabit sayfalar ; haftada bir

  • Kategoriler ; haftada bir

  • Bu ayın arşivi ; günde bir

  • Eski arşivler ; yılda bir

  • Etiketler ; günde bir

  • Yazar sayfaları ; haftada bir

Öncelikler bölümü

Bu kısmı sıklıkları değiştir bölümüne  göre ayarlamalıyız. Bu iki bölüm kesinlikle paralellik göstermeli, paralel deyince de aklıma bir sürü şey geliyor :) malum bu aralar çok popüler. Öncelikler ve sıklıklar birbirinden ayrı bölümler değildir aslında o yüzden ben şimdi öncelikler bölümünü yukarıdaki sıklıklar bölümüne göre ayarlıyorum.

  • Ana sayfa ; 1.0

  • Blog yazıları ; 0.9

  • Sabit sayfalar ; 0.6

  • Etiketler ; 0.5

  • En düşük blog yazısı önceliği ; 0.8

  • Kategori ; 0.3

  • Arşivler ; 0.3

  • Yazar sayfaları ; 0.3

Benim kendi bloglarımda kullandığım wordpress sitemap ayarları bu şekildedir. Bu ayarları hangi mantığa göre yaptığımı da sizlere açıklıyorum; Öncelikle yeni açılmış siteler için bu ayarlar ideal ayarlardır. Sitemap haritaları üç bölümden oluşur; içerik , öncelikler ve sıklıklar olmak üzere. Eğer bu ayarlar belirli bir mantığa göre birbirlerinden bağımsız şekilde kafaya göre yapılırsa bir çok sorun oluşur ve sitenin index hızı oldukça düşer. Ne gibi sorunlar derseniz hemen örnek vereyim. Bir yazınız ana sayfada indexlenir ama blog yazısı olarak arama motorlarında görünmeyebilir. Yada etiketler, yazılarınızdan önce indexlenebilir. Şunu da belirteyim index hızı güncellikle ve istikrar ile paralellik gösterir.

Benim blogum bu ayarlar ile dizine gönderilen on bir sayfayı bir gün içerisinde tamamını dizine ekledi. Biraz hızlı oldu bende pek anlamadım ama hiç bir fazladan gayret göstermedim.

Ayrıca sitelerin özellikleri göre video sitemap ve resim sitemap' leri oluşturup sitenizin konusuna göre bir adım öne geçmesini sağlayabilirsiniz.

Wordpress sitemap gönderme

Tüm ayarlarımızı yaptığımıza göre site haritamızı arama motorlarına gönderebiliriz. Ancak site haritanızı göndermeden önce kalıcı bağlantı ayarlarınızı gözden geçirin, çünkü siteniz index aldığınızda kalıcı bağlantıları değiştirmek büyük sorunlar doğuracaktır.

Site haritanızı iki harita olarak göndermenizi tavsiye ediyorum. sitemap.xml ve sitemap.xml.gz olarak iki site haritası birden göndermeniz yararlı olacaktır.

700 kelimeyi geçmiş umarım faydalı olur birileri için, yazım ve imla hataları için kusura bakmayın, yorum bölümünden aklınıza takılan kısımları yazabilirsiniz.

KAYNAK : http://www.yeknot.com/wordpress-sitemap-ayarlari/

Kaynak: http://www.yeknot.com/
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın