Özenmeye Değmezmiş: Uyuşturucuların Algımızda Nasıl Değişiklikler Yarattığını Bilim İnsanları Keşfetti!
Şuurumuzu etkileyen bazı maddeler nasıl böylesine etkili olabiliyor? Hangi ayarlarla oynayabiliyor ki kendimizi tanıyamıyoruz?
Yapılan bu araştırmayla artık sorunun yanıtını biliyoruz.
Algımıza oynanan oyunlar var ve bu oyunları aslında açıklaması hayli zor.
Bu tip maddeler beynimizdeki bilinçle ilişkili kısımların fonksiyonlarını azaltırken algılarımıza hükmeden kısımlarda hareketlenmelere yol açıyor.
Gen haritaları incelendi ve uyuşturucuya maruz kalan beynin nasıl sinyaller yolladığını ve bu sinyalleri hangi kanallarla taşıdığını keşfetti.
Uyuşturucu beynin karar alma ve plan yapmaktan sorumlu kısımlarını resmen bloke ediyor, değişim tam da şöyle 👇
Bu bloke edilen kısımların aksine hislerin, hareketlerin ve davranışların kontrol edildiği kısımları daha da canlandırıyor, sağdaki görselde daha da büyüyen kırmızı bölgeye dikkat ederseniz görebilirsiniz.
Bazı psikolojik rahatsızlıklara da merhem olan serotonin artışı bu tip uyuşturucularda daha dengesiz bir yol izliyor.
Bu araştırmanın ardından tamamlayıcı diğer araştırmalar aslında antidepresan ilaçların daha da etkili ve daha az yan etkili halde geliştirilebilmesinin de önünü açacak. Çalışmanın önemi biraz da burada yatıyor.
Belki de tarihe tanıklık ediyoruz.
Çalışmanın neredeyse 50 yıldır anlamaya çalışılan insan psikolojisindeki anlık değişimlerde bir çığır açacak olması bir yana yakın gelecekte psikolojik rahatsızlıklardan tamamen azade olacak bir insanlıktan bahsedebiliriz.
Yorum Yazın
Bir torbacı tanırsın tüm dünyan değişir. Albert Camus... Mezarlıklar kendini vazgeçilmez sanan insanlarla doludur sözünü çalmadan söylemiş Camus.
amsterdamda 1 hafta hergün esrar içtim ve psikoz hastası oldum. uzak durmanızı tavsiye ederim.
afedersinde o senin salakligin ...., Xtc desen Metamfetamin falan desen hadi neyse . Esrar olum bu haahah ne hastaligi
lityum karbonatın daha manik evreleri stabil etmek için nasıl mekanizmayla işlediğini bilmiyolar ve bu olay psikolojik rahatsızlıkları mı silecek sokdfskdo. ... Devamını Gör