onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Oğuzhan Aygören Yazio: Okuldan Daha İyisi

etiket Oğuzhan Aygören Yazio: Okuldan Daha İyisi

Dr.Oğuzhan Aygören
06.06.2021 - 22:09 Son Güncelleme: 08.06.2021 - 18:58

Paypal’ın kurucularından, Facebook’un ilk yatırımcılarından biri olan ve ardından Palantir isimli teknoloji şirketini kuran Peter Thiel, son on yıldır başka bir iddiasını gerçekleştirmeye çalışıyor. Başlarda birçok kesimin çekimser ve hatta şüpheyle yaklaştığı bir deneye imza atan Thiel, haklı çıkmış gibi görünüyor. 2011 yılında başlattığı Thiel Fellowship (Thiel Bursu) programı mezunları arasında genç yaşta müthiş başarılar yakalamış girişimciler, araştırmacılar ve dünyaya yön veren teknoloji geliştiricileri bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Dünyanın daha çok cesur ve vizyoner liderler yetiştirmesi gerektiğini savunan Thiel, bunun karşısındaki en büyük engelin resmi eğitim sistemi olduğunu birçok kez dile getirmişti.

Dünyanın daha çok cesur ve vizyoner liderler yetiştirmesi gerektiğini savunan Thiel, bunun karşısındaki en büyük engelin resmi eğitim sistemi olduğunu birçok kez dile getirmişti.

Ardından bu iddiasını kanıtlamak için başlattığı Thiel Fellowship programı ile 18-22 yaş arasında olup hali hazırda üniversitede okuyan tüm öğrencilere bir çağrı yaptı.

“Üniversiteyi bırakmaları ve kendilerine dert edindikleri bir konuda çalışmaya başlamaları karşılığında iki yıl boyunca 100.000$ burs.”

Bu çağrı dünyanın her yerindeki üniversite öğrencilerini kapsıyor ve programa her sene 20 ile 30 arasında öğrenci seçiliyor. Seçilen kişiler, tutkularını bulmak ve dertlendikleri konuda bir çözüm üretmek için bir rehberlik sürecine tabi tutuluyor. Bu çalışmalar bir girişim kurmak olduğu gibi sosyal bir akım başlatmak ya da bilimsel araştırma yapmak da olabiliyor. Thiel, seçilen kişilerin, bu alandaki doğru ve uzman kişilerle tanışmasını sağlayarak hedefe doğrudan ve daha hızlı ulaşmaları için paranın dışında da çeşitli kaynaklar sunuyor.

Ben de başlarda bu programın ne derece etkili olacağını merak edenlerden biriydim. Ancak mezunların başardıklarını gördükten sonra programdan etkilenmemek mümkün değil.

Ben de başlarda bu programın ne derece etkili olacağını merak edenlerden biriydim. Ancak mezunların başardıklarını gördükten sonra programdan etkilenmemek mümkün değil.

Ethereum’un ve akıllı kontratların yaratıcısı Vitalik Buterin.

Dünyanın en genç sıfırdan milyarder olan ismi ve otonom araç teknolojisi geliştiren Austin Russell.

Hindistan’da kurduğu yenilikçi otel zinciri ile milyarder olan bir başka isim Ritesh Agarwal.

Yine bir başka unicorn olan resim düzenleme uygulaması Figma’nın kurucusu Dylan Field.

Thiel bursunu almış kişilerin kurduğu şirketlerin toplam değeri ise Ethereum’u hariç bırakırsak 10 milyarlarca dolar düzeyinde ve yakında bunun yüz milyarlarca dolar düzeyine gelmesi oldukça olası görünüyor.

Bu tip uygulamalar geleneksel okul sistemine karşı gelişmiş gibi görünse de dünyanın en önde gelen okullarından MIT, kendi öğrencilerinden bu programa katılmak için seçilenleri tebrik ederek başarılar dilemiş ve ne zaman isterlerse hayatlarının bir aşamasında okula geri dönebileceklerini söylemiş.

Bu şekilde bakınca ise bu tip programların hiçbir riski yok. Çünkü bazı fikirler bekleyemez.

Bu şekilde bakınca ise bu tip programların hiçbir riski yok. Çünkü bazı fikirler bekleyemez.

Tıpkı Yemeksepeti kurucusu Nevzat Aydın’ın yaptığı gibi. O da yüksek lisans için gittiği San Francisco’da Yemek Sepeti fikrini oluşturunca yüksek lisansını bitirmesine bir dönem kalmasına rağmen Türkiye’ye dönerek şirketi kurmaya başlıyor. Babası, yüksek lisansını bitirdikten sonra başlasan ne olur demesine rağmen, Nevzat, o an iş için çok hevesli ve motive olduğunu ve bir dönem geciktirip bunu kaybetmek istemediğini söylüyor.

Ülkemizde de Thiel bursu programı gibi üniversiteyi bırakma şartı olmasa da üniversite öğrencileri arasında girişimci yetiştirmeyi amaç edinen bir kurum var. O da Girişimcilik Vakfı. Her sene yüzbinlerce üniversite öğrencisinin başvurusu arasından seçilen 50 kişi Girvak bursiyeri (fellow) olarak birçok eğitim, seminer ve network toplantılarına katılıyor. Özgür zihinler, cesur girişimler mottosuna sahip vakıf, dünyada da bu alanda öncü bir yol çiziyor. Vakfın vizyonunu ve liderliğini üstlenen kişi ise kendisini Markafoni’nin kurucusu olarak tanıdığımız Sina Afra.

Şimdiye kadar tanıştığım ve ne yaptıklarını gördüğüm vakıf bursiyerleri arasında da kendi işlerini veya sosyal amaçlı oluşumlarını kurarak başarılı yerlere götüren birçok fellow mevcut. Hepsinin ortak özelliği ise geleceğe umutla bakan, çevredeki olumsuzluklardan yılmayan ve hemen şimdi değişim için çalışkanlıkla, merakla ve ilgiyle bir şeyler yapan kişiler olmaları.

Okuldan daha iyisi demişken. İlham veren, düşündüren, merak uyandıran, hayal kurduran ve tüm bunların hayata geçmesi için her türlü kaynağı seferber ederek destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkürler. 

Twitter

Instagram

Facebook

YouTube

Linkedln

Medium

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın