Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüs Sonrası Tatil Alışkanlıkları Nasıl Değişecek?

Koronavirüs Sonrası Tatil Alışkanlıkları Nasıl Değişecek?

Koronavirüs nedeniyle 2020 yılındaki seyahatlerimizi ertelemek ve planlarımızı değiştirmek zorunda kaldık. Şu an hepimizin seyahat etmeye duyduğumuz özlem çok büyük. 2021 yılında büyük bir heyecanla beklediğimiz seyahatlerimize kavuşmak istiyoruz ama tabii ki pandemi nedeniyle seyahat anlayışımız ve tatil alışkanlıklarımız da değişti. Koronavirüs sonrası tatillerimizin nasıl olacağı konusunda, konunun uzmanlarından 'Enuygun' Seyahat Yazarı Nihan Bayram’dan bilgi aldık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hijyen, aranan ilk şart olacak.

Hijyen, aranan ilk şart olacak.

Koronavirüs hayatımıza girdiğinden beri hijyenin ne kadar önemli olduğunu anladık. Günlük yaşamımızda el yıkama sıklıklarımız, market alışverişine gidiş şeklimiz, evlerimizi temiz tutmaya gösterdiğimiz özen değişti. Dezenfektanlar, çantalarımızın ve bulunduğumuz ortamların en önemli parçası haline geldi. Tatil alışkanlıklarımız için hijyenik bir yerde konaklamak ve en temiz plajlara gitmek zaten hepimizin arzusuydu ama Koronavirüs sonrasında ekstra özen göstermeye başladık. 

2020 yılında kısıtlı ve sosyal mesafeli gerçekleştirdiğimiz tatillerde gideceğimiz otelin hijyen konusunda dikkatli olmasına çok dikkat ettik. 2020 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği Güvenli Turizm Sertifikası’nın da en önemli maddeleri arasında hijyenle ilgili konular yer aldı. Türkiye’nin popüler destinasyonlarında hizmet veren oteller bu sertifikayı alabilmek için hijyen önlemlerini ve tedbirlerini genişletti ve artırdı. 2021 yılında da oteller hijyen konusunda en iyi olanakları sunmaya devam edecekler. Otellerde yapılan hijyen denetimlerinde de hijyenik koşullar sağlanması konusunda daha dikkatli incelemeler yapılacak. Hijyenik kurallara uymayan tesisler için yaptırımlar da uygulanabilir. 

Tatil severler hijyene bu kadar dikkat ettikleri için otel tercihlerini yaparken konuk yorumlarını da okuyacaklar. Bu noktada hijyen açısından olumsuz yorum alan oteller oldukça kötü etkilenecekler. Özellikle çocuk dostu oteller için temizlikle ilgili yorumlar çok daha önemli olacak. Ebeveynler çocuklarının sağlığı için konaklayacakları otelin temizlik puanının 10 üzerinden 10 olmasını isteyecekler. Genel anlamda otel tercihlerinde çok büyük etkisi olan yorumlar, bu yıl otellerin hijyen tedbirlerini belirleyici özellikte rol oynayacaklar. Otellerin konuklarının beklentilerini karşılamak için temizlik konusuna özen göstermeleri de onların olumlu yorumlar alıp daha çok tercih edilmesini sağlayacak.

Doğa otelleri ve butik oteller tercih edilecek.

Doğa otelleri ve butik oteller tercih edilecek.

2020 yılında seyahatlerimizi kalabalıktan uzak ve doğayla iç içe yerlerde geçirmeyi tercih ettik. Özellikle evlerimizde kapalı kaldığımız dönemde doğaya olan özlemimizin fazlasıyla artması bizleri doğa içerisinde konumlanmış otelleri tercih etmeye yöneltti. Koronavirüs sonrasında da durum böyle olacak. Temiz havadan ve güneş ışığından uzak kalmak hepimizi olumsuz bir şekilde etkiliyor ve elimize geçen ilk fırsatı doğanın kollarına koşarak değerlendireceğiz. Doğa otelleri ve Olimpos gibi tatil beldelerimizde ağaç evlere kurulmuş bungalov oteller, 2021 yazı için şimdiden en çok tercih edilen oteller arasında. 

Koronavirüs etkisini azaltsa ya da tamamen bitse bile tatil severler bir süre daha kalabalık ve büyük otellere gitmeyi tercih etmeyebilirler. Uzun süredir hayatımızı etkisine altına alan pandeminin sosyal yönden olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak biraz zor olabilir gibi gözüküyor. Bu noktada özlem duyduğumuz tatil için tercih edilecek otel ya da gidilecek plaj için sakinlik önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Sakinlik arayan tatilciler, konaklama için kendilerini evlerinde gibi hissedecekleri butik otelleri tercih etmeye devam edecekler. Ülkemizde fazla sayıda butik otel vardı ama artan talebi karşılamak için popüler tatil bölgelerinde yeni butik otellerin açıldığını göreceğiz.

Villa tipi otellerde balayı yapılacak.

Villa tipi otellerde balayı yapılacak.

Koronavirüs nedeniyle düğünlerini ve balayı tatillerini ertelemek zorunda kalan çiftlerin tercihi de kalabalıktan uzak tatiller olacak. Balayı için her şey dahil oteller yerine daha korunaklı olan villa tipi oteller tercih edilecek. Kaş, Kalkan, Fethiye, Datça gibi tatil beldelerinde hem kalabalıktan uzakta hem de daha romantik bir atmosfer sunan villalar, bungalovlar ve butik oteller popüler balayı noktaları arasına girmeye şimdiden başlamış durumda. Önümüzdeki sezonlarda da çiftler balayı için kalabalıktan uzak olmayı seçecekler. 

Romantik bir tatil arayan çiftler de aynı şekilde bungalov ve dağ otellerinde konaklayacaklar. Kamp ve karavan tatilleri de çiftler arasında popüler seçenekler olarak ön plana çıkacak. Doğayla baş başa zaman geçirmeye olanak sağlayan kamp alanlarında 2021 yazı için rezervasyonlar yapılmaya başladı bile. Koronavirüs sonrasında da daha fazla seyahat severin kampçılığı deneyimleyeceği aşikâr. Karavanlar bir yere bağlı kalmadan tatil yapma fırsatı sağladığı için tatillerinde özgür olmayı seven çiftler ve tatilciler karavan kiralayacaklar. Özellikle birçok beyaz yakalıya evden çalışma olanağı sağlandığı için karavan satın alıp seyahat ederek çalışmak da Koronavirüs ile hayatımıza giren bir tatil anlayışı olarak karşımıza çıkıyor.

HES kodu kullanımı devam edecek.

HES kodu kullanımı devam edecek.

2020 yılında yeni normalleşme dönemiyle hayatımıza giren HES kodu, ilk olarak şehirler arası toplu ulaşım araçları için kullanılıyordu. Daha sonrasında kamu daireleri, AVM’ler, şehir içi ulaşım araçları ve oteller için de kullanmaya başladık. Otel rezervasyonlarında belirtilen HES kodu sayesinde tesisler konuklarının risk durumlarını kontrol etmeye ve olumsuz durumlarda önceden haberdar olup buna göre aksiyon alabiliyorlar. Covid-19’un hayatımızdaki etkileri tamamen ortadan kalksa bile HES kodu kullanımı bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
3
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Duru Naz Özgür

Koronavirüs sonrası tatil alışkanlıkları nasıl değişecek? Büyük bir pandemi ve ekonomik çöküş sonrası Türk halkı derin bir oh çekecek. Uzun bir kapanışın ard... Devamını Gör