Görüş Bildir
Haberler
Keşke Hiç Zorunda Kalmasak Dediğimiz Kötü Haber Vermenin 10 Önemli Adımı

Keşke Hiç Zorunda Kalmasak Dediğimiz Kötü Haber Vermenin 10 Önemli Adımı

Birine hiç duymak istemediği kötü haberi veren olmak her zaman zordur. Hele bir de yanlış zamanda, yanlış şekilde yapılırsa her iki taraf için de berbat bir hal alabilir. Wikihow'dan sizler için derlediğimiz bu liste belki o zor anlarınızda biraz da olsa yardımcı olur.

Kaynak: http://m.wikihow.com/Break-Bad-News
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Önce kendi hislerinizi ve tepkinizi değerlendirin. Bir başkasına söylemeden önce kendinizle ilgilenin!

Eğer kötü durumun sizi de etkilediği bir konumdaysanız önce kendi duygularınızı kontrol altına almak için kendinize biraz zaman tanıyın. Bir başkasına açıklama yapmadan önce kendinizi kontrol altında tutabiliyor olmanız önemli.

  • Belki bir çay ya da kayve içebilir, bir duş alabilir, meditasyon yapabilir veya bir süre derin nefes alıp verebilirsiniz. Bazen karanlıkta birkaç dakika oturmak da kendinizi toparlamanıza yardımcı olur. İlk şoku atlattıktan sonra, bir başkasına kötü haberi vermek bir nebze daha az ürkütücü olabilir.

2. Neler söyleyeceğinize karar verin.

Birine kötü bir haber vermeden önce, konuyu nasıl ve ne kadar anlatmak istediğiniz konusunda bir fikriniz olması çok önemli. Yumuşak olun ve elinizdeki bilgileri karşınızdaki kişiye biraz olsun konu hakkında açıklık getirecek şekilde paylaşın. 

Kem küm etmeyin ya da havadan sudan konuşmaya çalışmayın. Karşınızdakini anlamsız bir kafa karışıklığı için sokmak yerine olayları açıklayan hikayeyi anlatın. Karşınızdaki kişinin gözlerine bakın ve neler olduğunu sakin bir şekilde anlatın.

3. Söyleyeceğiniz şeylerin alıştırmasını yapın.

3. Söyleyeceğiniz şeylerin alıştırmasını yapın.

Bunu yapmak size kullanacağınız kelimeleri seçmeniz konusunda yardımcı olur ama yine de esnek olmaya ve karşınızdaki kişinin söylediklerine cevap verebilmeye hazırlıklı olun. Seçtiğiniz kelimeler ve anlatım tarzınız sizin o kişiyle aranızdaki ilişkiye ve verdiğiniz haberin içeriğine bağlıdır.

Kişinin söyledikleriniz konusunda duygusal olarak hazırlanması için ona biraz zaman verin. Size sorular sorduğunda yumuşak fakat direkt cevaplar verin.

4. Sizin bu haberi vermesi gereken doğru insan oldup olmadığınızı bir düşünün.

4. Sizin bu haberi vermesi gereken doğru insan oldup olmadığınızı bir düşünün.

Eğer kötü haber alacak kişiyle yalnızca uzaktan tanışıklığınız varsa belki de haberi vermesi gereken kişi siz değilsinizdir. 

Ayrıca kötü haberleri birinci derecede aile bireyleri ya da arkadaşlar bilmiyorsa sosyal medyada yaymak çok düşüncesizce bir tavır olur. Eğer ölüm gibi ciddi bir konu ise aileye ve yakın dostlara haber vermek olayın içine atlamaktan çok daha iyi bir yaklaşım olacaktır.

5. Bulunduğunuz ortamın rahat ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer olduğundan mutlaka emin olun.

Yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri, karşınızdaki kişinin haberi aldıktan sonra hislerini yaşayamayacağı ya da tepkisini rahatça gösteremeyeceği bir yerde onunla konuşmaktır. Ortamı daha iyi hale getirebilecek bazı diğer ipuçları ise; 

-Elektronik cihazları kapatın.

-Bulunduğunuz yerde jaluzi ya da perde varsa onları, ayrıca kapıyı da kapatmak size biraz daha rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer yaratacaktır.

-Eğer size destek olacağını düşünüyorsanız aileden ya da arkadaşlarınızdan birinden yanınızda olmasını rica edebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Doğru zaman çok önemli!

6. Doğru zaman çok önemli!

Bazen haberin yayılmasından önce beklemek için fazla vaktiniz olmaz. Ama eğer mümkünse karşı tarafın hazır olacağı bir anı beklemek en iyi tercih olacaktır. Yani bir kişi okuldan, iş yerinden ya da zor bir günün ardından eve gelir gelmez haberi vermek pek iyi bir yaklaşım olamayabilir. Ama eğer beklemek mümkün değilse derin bir nefes alıp konuşmayı başlatmanız gerekebilir.

Eğer gerçekten bir aciliyet söz konusu ise ve konuşma telefonda olmak zorundaysa, karşı tarafın rahatça oturabileceği bir konumda olup olmadığını sorup, iyi bir haber vermeyeceğinizi söylemeniz gerekir. Karşı tarafın yalnız başına başa çıkamayacağını düşünüyorsanız yalnız olup olmadığını kontrol etmekte fayda var.

7. Önce karşı tarafın o anki ruh halini anlamaya çalışın.

7. Önce karşı tarafın o anki ruh halini anlamaya çalışın.

Zor durumu gereğinden fazla uzatmamak ya da aynı şeyleri tekrar etmemek için karşınızdaki kişinin konu hakkında ne bildiğini öğrenmek de önemli. Bu, yapacağınız konuşma için doğru kelimeleri seçmenize de yardımcı olacaktır. Kişi eğer bir şeylerden şüpheleniyorsa, korku, panik ya da endişe sinyalleri veriyor olabilir. Öte yandan haber onları tamamen şaşırtacak da olabilir. 

Bu durumda kötü haberin ne olduğunu, ne kadar kötü olduğunu da değerlendiri. Birisine kedisinin öldüğünü mü söyleyeceksiniz, yoksa işten atıldığınız mı? Problemin kiminle alakalı olduğu da işinizi zorlaştırabilir ya da kolaylaştırabilir.

8. Konuya girmeden önce kötü haber verecek olduğunuzun sinyallerini verin.

Daha geçişli bir söylem kişiye kötü haber için hazırlanmasında yardımcı olabilir. Her ne kadar lafı gevelemek yerine direkt konuya girmeniz gerekiyor olsa da, karşınızdakini en azından kötü bir haberin geliyor olduğuna hazırlamalısınız. 

'Sana bazı kötü haberlerim var,' 'Şimdi hastaneden aradılar, bir kaza olmuş...' 'Doktorunla görüştüm ve...' 'Bilmen gereken birtakım kötü haberler var...' gibi kalıpları kullanabilirsiniz.

9. Eğer aranızdaki ilişki müsaade ediyorsa onu teselli edin.

Siz durumu anlattıkça, karşınızdaki kişinin duyguları ortaya çıkacaktır. Kötü haber vermenin en önemli kısımlarından biri de o kişinin duygularına nasıl tepki vereceğinizdir. Bu noktada onun duyguları ile bağlantı kurabiliyor olduğunuzu açıkça belirtmek iyi bir yaklaşım olabilir. 'Biliyorum bu senin için büyük bir şok,' 'Olanlarla ilgili üzgün ve kızgın olduğunun farkındayım...' gibi cümleler kullanılabilir. Bunu yaparsanız, kişinin acısını veya verdiği diğer herhangi bir tepkiyi; ona karşı bir yargıda bulunmadan, duygularını bastırmaya çalışmadan anladığınızı göstermiş olursunuz.

10. Sessizliği kabul edin.

10. Sessizliği kabul edin.

Mutsuz edici haberler alan herkes sorular sormayabilir veya cevaplar aramayabilir. Bazı kimseler sadece şoka girer ve öylece dururlar. Eğer tepki bu olursa, belki kolunuzu omzuna atabilir ya da onunla birlikte sessizce oturabilirsiniz. Fakat kişiyi teselli ederken, sosyal ve kültürel kuralları da göz önünde bulundurmayı unutmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ve son olarak bir sonraki adımınıza karar verin...

Buraya kadar kötü haber nasıl verilir diye konuştuk, hatta haberi verdik bile... Ama bundan sonra bir stratejiniz olmalı. Doğru hareketlerle kişinin şoka girmesini önleyebilir, ona bu yeni durumla yüzleşirken destek olacağınızı hissettirebilirsiniz.  Hastaneye, polise, veterinere gitmek ya da bir danışmanla görüşmek gibi o anda kişinin yapması gereken şeyi birlikte yapmayı teklif edebilirsiniz. Ama yapmayı söz verdiğiniz şeyi mutlaka yapın. Eğer sizin vaktinize ihtiyacı varsa ona bunu verin ya da yas tutma ihtiyacı duyuyorsa da bunu kabul edin. 

Umarız hiç kötü haberler vermek zorunda kalmazsınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
20
6
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

şimdi o polisi görsem de okutsam bunu ona. şöyle bir konuşma geçmişti aramızda f-abi selamünaleyküm. kayıp ihbarı yapıcaktım, babam kayıp. 80 yaşlarında kah... Devamını Gör

Boltonlarin Remzi

:( ben bunu okudum ya kesin başıma gelir...