onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İnsan Aklının Yerini Alacak Kadar Zeki Makinelerin Çalıştığı Akıllı Fabrikalarla Tanışın!

İnsan Aklının Yerini Alacak Kadar Zeki Makinelerin Çalıştığı Akıllı Fabrikalarla Tanışın!

'Akıllı fabrikalar': Yani bulut teknolojileri, nesnelerin interneti (IoT) ve hatta sistemlerin interneti gibi teknolojilerle hatların, üretim bantlarının ve robotların birbiriyle gerçek zamanlı haberleştiği, ve baştan sona tüm üretim zincirini yönetecek kararları kendisinin verebileceği fabrikalar. Akıllı fabrikalar çok yakında hayatlarımıza girmeye hazırlanırken, bu fabrikalarda insanın durumu ne olacak sizce??

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Önce su ve buhar gücü vardı...

Önce su ve buhar gücü vardı...

Bunu elektrik, montaj hatları, sonrasında da otomasyon izledi. Şimdi ise dördüncü endüstri devrimine doğru adım adım ilerliyoruz. Özellikle Almanya’nın ve Alman şirketlerinin öncülüğünü yürüttükleri Endüstri 4.0’ın temeli, katma değer zinciri içindeki bütün birimlerin birbirleri ile haberleşmesi yoluyla,  ilgili tüm bilgilerin gerçek zamanlı erişilebilirliğine ve  verilerden anlık optimum değer akışını üretebilme yeteneğine dayanıyor.

Kararları kendisinin verebileceği “akıllı fabrikalar” çok yakında bizi karşılayacaklar.

Bir üretim tesisi düşünün ki gece saat 02:00’de, karanlığın içinde sadece kaynak hattının cızırdayan alevleri ara ara görünüyor; üretim bandı, önüne gelen ara ürünü tanıyıp buna göre işlem yapıyor ve bir sonraki istasyona iletiyor, gece sessizliği içinde sadece robotların hareketleri duyuluyor.

Peki bu karanlık fabrikalarda insanlar nerede olacaklar?

Peki bu karanlık fabrikalarda insanlar nerede olacaklar?

Başlangıçta kulağa ürkütücü gelse de yakın gelecekte birbiriyle konuşabilen robotların çalışacağı bu akıllı fabrikalarda insana gerek kalmayabilir; öyle ki ışık olmadan da bu fabrikalar 7/24 çalışır durumda olabilirler.

Dünya Ekonomik Forumu, Endüstri 4.0 ile birlikte yaklaşık 5 milyon işin yok olacağını öngörüyor.

Dünya Ekonomik Forumu, Endüstri 4.0 ile birlikte yaklaşık 5 milyon işin yok olacağını öngörüyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Future of Jobs (İşlerin Geleceği) raporuna göre, gelecekteki meslekleri en çok şekillendirecek olan teknolojiler sırasıyla şöyle:

  • Mobil internet ve bulut teknolojileri,

  • Büyük veri, 

  • Yeni enerji kaynakları, 

  • Nesnelerin interneti (IoT), 

  • Yapay zeka (AI), 

  • 3D baskı, 

  • Robot

  • Nanoteknoloji

Doğal olarak bu rakamlar ve öngörüler pek çok kişinin aklında “robotlar ve teknoloji insanların yerine mi geçecek?” sorusunu uyandırıyor.

Bu sorunun yanıtı elbette “Evet!”. Ancak asıl sorulması gereken soru bu değil. Asıl soru bunun ne zaman, nasıl ve ne şekilde olacağı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İnsanların bu soruyu sormaları ise aslında şu korkudan kaynaklanıyor:

Robotlar ve teknoloji benim işimi elinden mi alacak?” Bunun diğer bir ifade ediliş şekli şöyle: “Yakın gelecekte işsiz mi kalacağım?”

Güzel haber şu ki aynı rapor, Endüstri 4.0’ın 2.1 milyon yeni mesleğe / işe ihtiyaç duyacağını da söylüyor.

Güzel haber şu ki aynı rapor, Endüstri 4.0’ın 2.1 milyon yeni mesleğe / işe ihtiyaç duyacağını da söylüyor.

Bu zaten tarih boyunca böyle olmamış mıdır? Yeni gelen bir buluş, yöntem ya da teknolojiyle bazı meslekler kaybolurken bazıları da yeni doğmuştur. 

Örneğin daha bundan 10 yıl önce iOS Geliştirici, Büyük Veri Uzmanı, Dijital Pazarlama Uzmanı, DevOps Mühendisi ya da Sosyal Medya Uzmanı gibi meslekler var mıydı?

Gelecek, yeni meslekleriyle birlikte gelecek. Yeni meslekler de yeni yetkinlikler, bilgi ve donanımlar anlamına geliyor.

Dolayısıyla insanlar olarak yapmamız gereken teknolojinin işimizi elimizden alma olasılığından korkmak değil, geleceğin mesleklerinin ihtiyaç duyacağı yeni yetkinlikler, bilgi ve becerilerle kendimizi şimdiden donatmaya başlayıp geleceğe hazırlıklı olarak onu kucaklamak.

Özetle, karanlık fabrikalar her ne kadar akıllı olsalar da onları yönetecek daha akıllı insanlara her zaman gereksinim olacak.

Yeter ki kontrolü elden bırakmayalım.

Ebru Meriç Akgül

Harvard Business Review Türkiye

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
25
5
3
3
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
asosyal adam

gelecek mühendislikte ülkedeki müh.fakültelerinin hallerine bak..yine dertlendim boşver

guners

Konu teknoloji olunca ne kadar az yorum yapılıyor değil mi?Yeni nesil sanayi devrimi olan mühendislik 4.0 hakkında fikir sahibi olduklarını bile düşünmüyoru... Devamını Gör

terminator

İyi hoş da bunca insan işsiz kalınca o robotların ürettiği ürünler kime satılacak onu anlamadım.