Hem Ölüm, Hem de Hayat: Doğa Olayı Sis Hakkında 18 İlginç Bilgi
Yoğuşan su buharıyla ortaya çıkan meteorolojik olay, bugüne kadar birçok felakete yol açtı. Ama aynı zamanda, sislerden fayda da sağlanabiliyor. Bakalım sis nelere sebep olmuş...
1. İkinci Dünya Savaşı'nda, düşman denizaltılarının koşulları öğrenmelerini engellemek için hava durumu raporları sansürlendi.
2. İngiltere'de bir futbol maçı başladıktan bir süre sonra yoğun sis nedeniyle iptal edildi. Hakemi duyamayan kaleci Sam Bartram dışındaki herkes sahayı terk etti.
3. 1952 yılında gerçekleşen "Londra Sisi" o kadar yoğundu ki, yer bile görünmüyordu. Bu sis aynı zamanda kendisiyle birlikte taşıdığı kimyasallar nedeniyle 4 gün içinde 4000 kişinin ölümüne neden oldu.
4. Bir asansör operatörü olan Betty Oliver, sisten dolayı Empire State Binası'na çarpan bir uçak nedeniyle 75 kat düşüş yaşadı ama sağ kurtuldu. Mürettebattan 3 kişi ve 11 kişi hayatını kaybetti.
5. San Francisco'da bulunan Golden Gate köprüsü aslında turuncuya boyanmayacaktı.
Turuncu rengin sadece bir yalıtım maddesi olarak kullanılması ve gemiler geçerken görünürlüğü sağlamak için siyah ve sarı çizgilerle boyanması gerekiyordu. Turuncu renk sis için daha iyi uygun görüldü, bu yüzden olduğu gibi bırakıldı.
6. 1988'de gerçekleşen Philadelphia Eagles ve Chicago Bears arasındaki oyunda sis oldukça yoğun olduğu için taraftarlar oyuncuları göremiyordu. Hakemler her olan biteni aktarmak zorunda kaldı.
Oyuncular bile yan çizgileri göremiyordu.
7. 1950'de, bir mikrop salgını simülasyonunda, ABD ordusu tarafından San Francisco sakinleri üzerinde tarihin en büyük insan deneylerinden biri yapıldı.
Nürnberg Kodunun ihlali, Bay Area’nın ikonik sisini kullanarak iki tür bakterinin şehrin üzerine yayılmasını sağladı.
8. Brocken yayı, güneşin bir insanın gölgesini sis veya bulutların üzerine yönelttiği atmosferik bir olaydır..
Bu olay, gölgenin muazzam görünmesini ve gökkuşağı renginde bir halka oluşmasını sağlar.
9. Dev Sekoya Ağacı o kadar uzundur ki, tepesine su alabilmek için ağaç “hava kökleri” kullanır.
Bu 'hava kökleri' suyu sisten toplar.
10. California'da hızla alçalan yoğun sis, 198 arabanın oluşturduğu 1.5 kilometrelik bir kuyruğa neden oldu. 41 kişi yaralandı ama neyse ki kimse ölmedi.
Müdahale ekipleri ve siviller, 15 dakika boyunca birbirine çarpan araba seslerini hala hatırlıyorlar.
11. 2. Dünya Savaşı sırasında İngiltere, uçak pistlerini sisten temizlemek için bir yol arıyordu. Bu yüzden FIDO (Sis Etüdü ve Dispersal Operasyonu) denilen bir sistem geliştirdiler.
Bu sistemle pistin kenarlarına petrol pompalandı ve yakarak sisi buharlaştırdılar. Sistemde saat başına 450.000 litre yakıt kullanıldı. işlem sonrası ortaya çıkan alevlerdeki parıltı, 100 km öteden bile görülebiliyordu.
12. Tenerife faciası, havacılık tarihinin en ölümcül kazası oldu.
Radyo parazitleri ve yoğun sis nedeniyle meydana gelen kazada iki Boeing 747 jeti, pistte çarpıştı. 500'den fazla kişi hayatını kaybetti.
Yorum Yazın