onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hedeflerinize Ulaşın! İş Planı Oluştururken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Hedeflerinize Ulaşın! İş Planı Oluştururken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey!

cihan taştan
20.10.2022 - 20:03

Etkili bir iş planı hazırlamak girişiminizi ve hayallerinizi gerçeğe dönüştürmenin ilk adımı. Peki, iş planı hazırlarken dikkat etmeniz gereken hassas konular nelerdir?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Öncelikle mümkün olduğunca yalın bir plan hazırlamaya özen gösterin.

1. Öncelikle mümkün olduğunca yalın bir plan hazırlamaya özen gösterin.

Hiç kimse karmaşık bir sunumu incelemek, tonlarca veri arasından önemli olanları seçmeye çalışmak istemez. Dolayısıyla düzensiz bir veri yığını asla bir iş planı sayılmaz. İş planınız; fikrinizi, sisteminizi ve girişiminiz geleceğini sade bir şekilde ortaya koyacak özellikte olmalı. Böylelikle yatırım turlarında şansınız çok daha yüksek olacaktır.

2. Amaç ve hedeflerinizi açıkça belirtin.

2. Amaç ve hedeflerinizi açıkça belirtin.

Kurduğunuz ya da kuracağınız girişimin neyi amaçladığını, hangi soruna ne şekilde çözüm getirdiğini, kısa, orta ve uzun vadelerde nereye varmak istediğini iş planınızda açıkça belirtin. Öyle ki planı inceleyen kişi ya da kurumlar şirketinizin vizyonunu ve misyonunu kolayca okuyabilsin.

3. İş planınızı destekleyen dokümanları mümkün olduğunca detaylı hazırlayın.

İş planı, işletmenizin şablonunu ortaya koyacak niteliğe sahip olmalı. Bunu sağlamak için iş planınızı ve hedeflerinizi destekleyen çalışmaları, gerekli tüm soruların cevabını içerek şekilde hazırlamalısınız.

4. Araştırma ve istatistiklere olabildiğince geniş yer verin.

4. Araştırma ve istatistiklere olabildiğince geniş yer verin.

İş planınız ne kadar basitse, arka planındaki araştırma ve veriler de o kadar detaylı olmalı. Örneğin, iş planınızı inceleyen bir yatırımcı faydalı olduğunu düşündüğünüz tüm istatistiki bilgilere kaynaklarıyla beraber ulaşabilmeli. Pazar verileri, rekabetçi istihbarat, market dağılımı gibi birçok veri, yatırım kararları için olmazsa olmaz. Elbette iş planını kendiniz için hazırlıyorsanız da bu veriler tüm kararlarınızda yol gösterici olacaktır.

5. Sunacağınız ürün ve hizmetlerin getireceği farkları ve yenilikleri net bir şekilde belirttiğinizden emin olun.

Rekabetçi piyasada sizi ayakta tutacak en önemli şeylerden biri, sorunlara getirdiğiniz alternatif çözümler ve yaklaşımlar olacaktır. Dolayısıyla işletmenizin hangi sebeplerle diğer işletmelerden ayrıştığını ve özel olduğunu göstermelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Öznel yorumlardan kaçının.

Profesyonel bir iş planında öznel yorumların pek fazla yeri yok. Bu sebeple iş planınızın içerisinde şahsi değerlendirmelerinize ve kişisel yorumlara mümkün olduğunca az yer verin.

7. Pazarlama stratejinizi özellikle vurgulamayı ihmal etmeyin.

7. Pazarlama stratejinizi özellikle vurgulamayı ihmal etmeyin.

Ortaya koyduğunuz ya da koymayı planladığınız işin niteliğinden bağımsız olarak nasıl pazarlanacağı da önemli. O yüzden bu iki konuyu en azından birbirine yakın üst başlıklar olarak değerlendirmenizde fayda. Girişim ekosisteminde pazarlamanın yeri yadsınamaz.

8. Hedef kitle tanımlamaları önemli!

www.snapagency.com

İş planınızda önemli bir yere sahip olması gereken alanlardan biri de hedef kitle seçimi ve müşteri segmentleri. Hem B2B hem de B2C çalışma formu için potansiyel müşterilerinizin özelliklerini detaylı bir şekilde belirlemeniz şart zira tüm pazarlama planınız bunun üzerine kurulu olacak. Elbette iş planınız bu detayları da net bir şekilde içermeli.

9. Hangi probleme nasıl bir çözüm getirdiğinizi net bir biçimde belirtin.

İş dünyasında her yeni girişim farklı bir soruna çözüm üreterek ortaya çıkıyor. Girişiminizin hangi problemlere nasıl çözümler sunduğu ya da nasıl kolaylıklar sağladığı iş planınızda detaylı bir şekilde yer almalı.

10. Sırlarınızı ve sahip olduğunuz know-how'ı açığa çıkarmadığınızdan emin olun.

10. Sırlarınızı ve sahip olduğunuz know-how'ı açığa çıkarmadığınızdan emin olun.

Elbette iş sunumlarında ya da yatırım turlarında şirketinize ait özel bilgileri paylaşırken çeşitli sözleşmelerle kendinizi garanti altına almanız önemli. Buna ek olarak iş sunumlarında yalnızca gerekli bilgileri paylaştığınızdan emin olun. İşinizin iç detaylarını ve sahip olduğunuz sektörel bilgileri paylaşmadan önce iki kere düşünün. Bazen bilgi en büyük servettir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın