Görüş Bildir
Haberler
Dünya Üzerinde Sadece 7 Logo Çeşidi Olduğunu ve Farklı Stillerin Hangi Anlama Geldiğini Biliyor muydunuz?

Dünya Üzerinde Sadece 7 Logo Çeşidi Olduğunu ve Farklı Stillerin Hangi Anlama Geldiğini Biliyor muydunuz?

Fulin
11.07.2022 - 14:32 Son Güncelleme: 11.07.2022 - 19:25

Markaların logolarının ne kadar önemli olduğunu ve imajlarına etkisini anlatmaya gerek yok. Logolar elbette tasarımcılar tarafından sınıflandırılıyor ve çoğu zaman belli dönemlerde belli markalar benzer stilleri tercih ediyor. Peki dünya üzerinde sadece 7 marka logo stili olduğunu biliyor muydunuz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilindiği üzere her markanın bir logosu var ve logolar bir markanın ilk izlenimi ve imajı açısından hayati önem taşıyor.

Bilindiği üzere her markanın bir logosu var ve logolar bir markanın ilk izlenimi ve imajı açısından hayati önem taşıyor.

Markaları zihnimizde zamanla ürünleri ve hizmetleri ile kodlasak da ilk olarak logoyu beynimize yerleştiriyor ve markaya dair her şey o logoyla özdeşleştiriyoruz.

Peki markalar kadar bizler için de önem teşkil eden logoların temelde 7 gruba ayrıldığını biliyor muydunuz?

Peki markalar kadar bizler için de önem teşkil eden logoların temelde 7 gruba ayrıldığını biliyor muydunuz?

Marka logoları tasarım stili olarak 7'ye ayrılıyor. Hepsinin farklı avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Bir marka oluşturup logo tasarlamadan önce hangi stilin en doğrusu olduğuna da karar vermek gerekiyor. 

İşte 7 logo çeşidi:

1. Amblem Logo

1. Amblem Logo

Güçlü, sofistike ve geleneksel olan bu amblem logolar devlet kurumları, üniversiteler gibi saygın kurumlar tarafından da tercih edilen logo stili olduğundan ekstra ciddi bir görünüm veriyor. İyi bir amblem akılda kalmanızı sağlar. Bu logonun kötü yanı muhtemelen çok fazla benzeri olması ve ölçeklenebilirliğinin zorluğudur. Pek çok küçük detaya sahip olması logoyu bir yerlere kolayca eklemeyi engelleyecektir.

2. Simge Logo

2. Simge Logo

Yazı bulunmayan bu logolar insanlarla direkt ve güçlü bir iletişim kurmaya yarıyor. Markanın yapısına uygun sembolize edildiğinde en iyi logo tipi olsa da, yeni işletmeler için riskli. Bu nedenle Starbucks ve Target gibi markalar bilinirlikleri arttıktan sonra bu logo stiline geçtiler.

3. Yazı veya Kelime Logo

Dünyanın en güçlü ve en yaygın logo şekli olan yazı logo aynı zamanda son dönemin güçlü trendlerinden biri. Pek çok güçlü marka bu logo tipine geçti veya iyice sadeleşti. Yeni markalar için ideal olsa da bu logonun da kötü yanları var. Uzun kelimeler ve birden fazla kelime için kullanıldığında hoş durmuyor. Üstelik her dönemin font trendine uyumlu olmak için logonuzu arada bir değiştirmeniz gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Kısaltma Logo

4. Kısaltma Logo

En basit ve akılda kalan logolardan biri de kısaltmalar. Özellikle uzun, birkaç kelimelik markalar için ideal. Gözlerin kolay seçtiği bu logolarda bir de güzel bir tasarım kullanırsanız en iyi logoyu yapmış olursunuz. Ancak bu logo da özellikle kendi ad soyadını kısaltanlar ve yan yana gelince kötü duran harfler yüzünden biraz demode kabul ediliyor.

5. Soyut Logo

5. Soyut Logo

Direkt bir sembol yerine markayı ve hikayesini ifade eden soyut bir çizimin kullanıldığı bu logolar oldukça eşsiz görünüyor. Oldukça havalı olan bu logo stili yeni markalar için riskli; çünkü soyut herkesin kendi zihninde farklı yorumlanır. Nike, Airbnb ve Pepsi, soyut logo kullanımının en iyi örnekleri.

6. Maskot Logo

6. Maskot Logo

Genellikle spor takımları, yemek firmaları ve bazı servis markaları insan veya insan olmayan bir maskotu logo olarak kullanmayı tercih ediyor. Pozitif ve dostça bir intiba yaratmak için maskot logo ideal. Özellikle ailelere ve çocuklara hitap eden markaların bu logo stilini kullanması olumlu oluyor. Ancak maskot logo kullanan bir markanın ciddi ve kurumsal kabul edilmesi daha zor oluyor.

7. Kombinasyon Logo

7. Kombinasyon Logo

Yukarıda saydığımız logo stillerinin birkaçının birlikte kullanılması kombinasyon logoyu beraberinde getiriyor. Genellikle sembol, soyut ve yazı birlikte kullanılıyor. En çok tercih edilen logolardan biri; çünkü gelecekte değiştirilebilir. Çok kalabalık bir görüntüsü olduğu için sade, minimalist bir logo isteyenleri ise memnun etmeyecektir. 

Siz markanıza hangi stil logoyu uygun görürdünüz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
16
7
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ali Can Elagöz

İçeriği en azından bir tasarımcıya hazırlatsaymışsınız keşke. "Yazı ya da Kelime logo" ne lan? Logotype diyoruz onlara. Kombinasyon logo diye bir şey de yok.

Ayhan Durak

logotype nin m*. kelime logo Türkçesi işte

Kerem Senol

Guzel olmuş,ama yine çok bilenler var,her zamanki gibi başladılar düzeltmeye de,bende basliyacagim yakında düz.......ye.

Ördekkaç

simge logolar en çok dikkat çekenler bence...