Görüş Bildir
Haberler
Bilim İnsanları Karşınızdaki İnsana Basit Bir Yöntemle Doğruları Söyletmenin Yolunu Açıkladılar!

Bilim İnsanları Karşınızdaki İnsana Basit Bir Yöntemle Doğruları Söyletmenin Yolunu Açıkladılar!

Rinascita
25.11.2018 - 19:46

Birinin size yalan söyleyeceğini önceden nasıl anlarsınız? Aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Elbette bazı yalancılar o kadar yetenekli oluyorlar ki, hikayelerini anlatırken nasıl kıvırdıklarını asla anlamazsınız. Ama gözler, kalbin aynasıdır değil mi?

Eğer yalan söyleyen kişinin gözlerine yeterince derin bakarsanız, neyin gerçek neyin sahte olduğunu anlayabilirsiniz. Elite Daily'den sizler için derlediğimiz yeni araştırmaya göre karşıdaki kişinin gözleriyle direkt bir iletişim kurarak akıllarından geçen binlerce yalanı yakalayabilirsiniz. Böylece size doğruyu söylemekten başka çareleri kalmayacaktır. İşte, gerçek güç diye buna denir!

Kaynak: https://www.elitedaily.com/p/heres-ho...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yapılan bu yeni araştırma oldukça çığır açıcı aslında. Çünkü her zaman bizlere söylendiği gibi insanların hal ve hareketlerinden yalan söylediğini anlamanın mümkün olduğunu gösteriyor.

Bu çalışma, karşınızdaki insanla direkt göz teması kurduğunuz zaman o kişiyi doğruyu söylemesi konusunda teşvik ettiğinizi öne sürüyor. Böylece karşınızdaki insanı artık yalancı olarak adlandırmak zorunda kalmayacaksınız, çünkü size bir yalan bile söyleyemeyecek. Ama zaten anneler de bunu yapmıyor mu?

Tampere Üniversitesi'nden bir grup psikolog, katılımcılarla yaptıkları interaktif deney sonucunda yalan söyleyen birinin ağzından doğruyu nasıl öğrenebileceğinizi açıkladı.

Deney sırasında taraflar akıllı cam pencere ardından gözlemlendi. Araştırmacılar yalan söyleyen kişilerin göz hareketleri konusunda notlar aldılar. Araştırmanın sonucuna göre deney sırasında karşısındaki insanla direkt göz temasında bulunan bireyler, karşısındaki insanın yalan söyleme durumunu azalttı. Tesadüf mü?

Yazar ve ilişki uzmanı Susan Winter da, Elite Daily ile yaptığı röportaj sırasında yalan söyleyen insanların göz temasından kaçındığını ve gözlerini sürekli hareket ettirdiklerini söyledi.

Susan'a göre bu küçük hareketler bile karşıdaki kişinin rahatsızlığını ve güvensizliğini ortaya koyuyor. Sonuç olarak da göz teması kurmaktan oldukça kaçınıyorlar.

Göz teması, kişisel bir bağdır.

Mesela bir trende seyahat ettiğinizi düşünelim. Neredeyse durağa varmak üzeresiniz. Kapıya doğru yönelir ve trenin durağa yanaşmasını, yavaşlamasını beklersiniz. Bir saniyeliğine yerden kafanızı kaldırarak diğer yolcuların gözlerine bakarsınız. Şimdi, kendinizi bu durumda düşünün. Etkileşim fazla olduğunda bu sizi rahatsız eder. Yalan söyleyen kişi de aynı şekilde bu rahatsızlığı hisseder.

Lenox Hill Hastanesi yardımcı doçent doktoru Robert Glatter da aynı şekilde bu örneğin yalan söyleyen kişide de aynı etkiyi uyandırdığını belirtiyor.

Bir diğer deyişle, direkt göz teması insanların duygularını açığa çıkartma isteklerini ortaya çıkarıyor. 

Karşınızdaki insan arkadaşınız da olsa, sevdiğiniz biri de olsa, size yalan söylemeye hazırlandıklarında direkt gözlerine bakarak ruhlarını görebildiğiniz zaman size doğruyu söylemek zorunda hissedeceklerdir. Elbette söylemesi, yapmasından daha kolay. Ama yine de denemeye değmez mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Terapist Shannon Thomas da Elite Daily ile yaptığı röportajda şunları belirtti:

'Başka birinin rahatsızlığını bu şekilde ortaya çıkartmak, onları direkt olarak yalancı olmakla suçlamaktan çok daha iyidir. Eğer onları yalan söylemekle suçlarsanız daha savunmacı olabilirler ve suçu size atabilirler. Bunun yerine karşınızdaki insanın size bunu söylerken neden rahatsız olduğunu sorabilirsiniz. Bunu da suçlayıcı ve saldırgan bir tavırla değil; daha çok merak eden ve diğer insan için endişe duyan bir tavırla sergilemek gerekir.'

Susan Winter da aynı şekilde konuyla ilgili açıklamada bulundu.

'Karşınızdaki insana söylemek zorunda oldukları şeylerden neden hoşlanmama ihtimaliniz olduğunu açıklayın. Ne söylerlerse söylesinler, bunun yalan söylemekten daha iyi olduğunu unutmayın. Sonrasında doğrularını dinlerken mantıklı hareket edin ve onları destekleyin. Böyle bir ilişki kurmak, gelecekte güven duygusunu sağlamlaştırır.'

Sizler ne düşünüyorsunuz? Gerçekten de işe yarar mı bu yöntem?

Yorumlarda buluşalım!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
76
29
8
5
5
5
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
verita

Bence herkeste yaramaz. Mesela ben genel olarak insanlarla uzun süre göz teması kuramam hatta kısa süreli göz teması da kuramam. Sanki bir şeyler arıyormuş g... Devamını Gör

Alican Türkkollu

İnsanların yalan söylerken göz göze gelmek istememe sebepleri güvensiz hissetme leri. Sende de hayata yayılmış genel bir kendine güvenmeme hissi olabilir. Gö... Devamını Gör

Alican Türkkollu

Türkçede boşuna ''gözünün içine baka baka yalan söylemek'' sözü yok. İnsanların gözünün içine bakarak yalan söylemek elbette zordur ama yalan söylemeye niye... Devamını Gör

psycho

palavra gibi. tam tersi yalan söyleyen insanlar göz temasında bulunur çünkü yalanlarının açığa çıkmasından çekindikleri için gözleriyle bunu gizlemeye çalışı... Devamını Gör