Görüş Bildir
Haberler
Aile İçinde Tecavüze Uğrayıp, Aile Meclisi Kararıyla Öldürüldü: Cinayete Müebbet, Tecavüze Ceza Yok

Aile İçinde Tecavüze Uğrayıp, Aile Meclisi Kararıyla Öldürüldü: Cinayete Müebbet, Tecavüze Ceza Yok

FreiGeist
10.12.2015 - 16:11

Diyarbakır'da, 2012 yılında kuzenlerinin tecavüzüne uğrayan ve tecavüz sonucu hamile kalan Hasret Daşlı, ailenin ortak kararı ile Batman Çayı'nda boğularak katledilmişti. Tecavüz ve cinayetle ilgili görülen davada, beş sanığa ağırlaştırılmış hapis cezası verilirken, tecavüz eden kuzenler de dahil olmak üzere yedi sanık ise beraat etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 22’nci duruşmasında karar açıklandı. 12 sanığın yargılandığı davada, mahkeme heyeti, firari sanık amca Garip Daşlı, tutuklu amca Habip Daşlı, tutuksuz yargılanan kuzenler Kamile Daşlı, Enver Daşlı ve Yemlihan Daşlı hakkında ‘iyi hal’ indirimi uygulamaksızın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Duruşmada, Hasret Daşlı’nın öldürülme kararının çıktığı ‘aile meclisi’ toplantısına katıldıkları iddiasıyla yargılanan tutuksuz sanıklar; Özcan Daşlı, Serhildan Daşlı, Sema Daşlı, Songül Daşlı, Mehmet Daşlı, Hori Daşlı ve Ramazan Daşlı ise kanıt yetersizliğinden beraat etti. Beraat eden Serhildan Daşlı ve Özcan Daşlı, iddianamede Hasret Daşlı’ya tecavüz eden kişiler olarak geçiyordu.

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasında söz alan sanıkların avukatlarından Sürat Aktağ, Daşlı’nın planlanarak öldürülmediğini öne sürerek, “Birini öldürmek için Diyarbakır’dan Batman’a getirmem. Daha güzel olan Dicle Nehri var” dedi.

Avukat cinayeti övdü, hakim sözleri unuttu

Avukat cinayeti övdü, hakim sözleri unuttu

Akdağ, öldürülen Hasret Daşlı’yı suçlayarak, “Hasret Daşlı’nın iki yılı aşkın evlilik tecrübesi var. İki kuzeni ile cinsel ilişkiye giriyor. Eğer maktüle sağ olsaydı bugün sanık olarak hakim karşısında olacaktı” dedi. Sanık avukatı daha da ileri giderek, Hasret Daşlı için “Eğer suçlu olmasaydı öldürülmezdi. Öyle bir halt yemeseydi bugün bu mahkemeye gerek kalmazdı” dedi.

Hasret için, “utanmaz”, “haddini bilmez” gibi hakaretler sarf eden avukata karşı Hasret’in avukatları itiraz ederek bu sözlerin tutanaklara geçmesi gerektiğini ve suç duyurusunda bulanacaklarını söyledi. Hakim ise avukatın sözlerini hatırlamadığını söyleyince, Hasret’in avukatları sözleri hatırlatarak tutanaklara geçirdi. 

Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu avukat hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

'Firari sanık hakkında neden yakalama kararı çıkmıyor?'

'Firari sanık hakkında neden yakalama kararı çıkmıyor?'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Davaya müdahil olan Batman Barosu avukatlarından Kemal Üner kararı değerlendirirken, ceza alan firari sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmamasını eleştirdi. Üner, şöyle konuştu:

“Hasret Daşlı cinayeti, cinsel istismar ve cinsel saldırıyla ilgili diğer sanıklara da ceza verilmesini özellikle vurguladık. Ama, mahkeme heyeti herhalde yeterli delil bulmamış ki diğer sanıklara bu suçlardan ceza vermedi. Yine kararda sanıkların ‘iyi hal’ indirimi uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet alması olumludur. Ancak tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmamasına anlam veremedik. Madem ağırlaştırılmış müebbet kararı veriliyor, o zaman bu insanları neden yakalamıyoruz.”

İddianameden: ‘Aile meclisi’ ölüm kararı aldı

İddianameden:  ‘Aile meclisi’ ölüm kararı aldı

Dava öncesi hazırlanan iddianamede, öldürülen Hasret Daşlı’nın, kuzenleri Özcan Daşlı ile Serhildan Daşlı tarafından cinsel istismara maruz kaldıktan sonra hamile olduğunun ortaya çıkması üzerine ‘aile meclisi’nin, Yemlihan Daşlı ile Kamile Daşlı’nın önderliğinde toplanarak ölüm kararı aldığı savunuldu. 

İddianamede, alınan karardan sonra amcalar Garip Daşlı ile Habip Daşlı, oğulları Özcan Daşlı ile Serhildan Daşlı ve Hasret Daşlı’yı Batman Çayı’na götürdüğü, amca Garip Daşlı’nın genç kızı boğarak öldürdüğü “İnfazı amca Daşlı’nın suda boğmak suretiyle gerçekleştirdiği” ifadelerine yer verildi. 

DHA, JİNHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda