Tuzu Tamamen Hayatından Çıkarttığında Başına Gelebilecekleri Biliyor musun?
Ancak fazla tuz tüketiminin olduğu gibi eksik tuz tüketiminin de zararları var.
Tuzda bulunan sodyum vücudumuzda birçok mekanizmanın çalışmasında rol oynar:
1. Sodyum potasyum ile birlikte çalışarak hücrelere su pompalar, yani vücuttaki sıvı seviyelerini düzenler.
Sodyum, insan vücudundaki sıvı seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan minerallerden biridir. Sodyum ve su dengesi yakından bağlantılıdır. Sodyum ağ geçitleri ve kanalları, hücreye su pompalayan ve vücuttaki hücre dışı sıvı miktarını düzenleyen kanallardır.
2. Güneş çarpmasından korur.
Vücut ısısının artmasıyla vücutta tuz ve su kaybı yaşanır. Bu nedenle, sodyum esansiyel elektrolitlerin kaybını değiştirerek güneş çarpması veya ısının tükenmesini önlemede hayati bir rol oynar. Suyun yanı sıra, tuz ve şeker içeren sıvılar, güneş çarpmasına karşı koruyabilmektedir. Tuz, ayrıca daha fazla rahatlama sağlamak için mango suyu ile karıştırılabilir. Sodyum düzeyleri ve sıvı dengesi, sporcularının yanı sıra aktif yaşam tarzları yaşayanlar için çok önemlidir.
3. Kan basıncını kontrol eder.
Sodyum, kalbin normal kasılmalarının korunmasına yardımcı olabilir, kan basıncını korumada hayati bir rol oynar ancak içeriğindeki aşırı artış kan basıncını önemli ölçüde artırabilir ve ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.
4. Beyin fonksiyonlarının işlevinde etkili.
Beyin, vücudun sodyum seviyesindeki değişime karşı çok hassastır; sodyum eksikliği kendini genellikle uyuşukluk ve sersemlikle gösterir. Ayrıca sodyum beyin işlevlerinin gelişmesinde de etkilidir.
5. Kas kramplarını önler.
Kramplar çoğunlukla sıcak yaz aylarında elektrolit dengesizliği ve dehidrasyon nedeniyle oluşur.
6. Cildin çabuk yaşlanmasını önler.
Sodyum birçok yaşlanma karşıtı kremde önemli bir nemlendirici üründür. Yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallere karşı cildi savunur. Ayrıca genç ve sağlıklı bir cildin yenilenmesine yardımcı olur.
7. Sodyum, vücutta birikmiş olan fazla karbondioksitin giderilmesinde önemli bir rol oynar.
8. Glikoz emilimini kolaylaştırır.
Sodyum, glikozun hücreler tarafından emilimini kolaylaştırmaya yardımcı olarak besin maddelerinin vücudun hücre zarlarında taşınmasını sağlar.
9. İyonların dengesini sağlar.
Sodyum, hem pozitif yüklü iyonlar hem de negatif yüklü olanlar arasındaki dengeyi sağlar.
10. İdrara çıkma sıklığını ve içeriğini kontrol eder.
Vücuttaki asit-baz alkali fosfat oranlarını değiştirerek böbreklerin reaksiyonunu, idrara çıkma sıklığını ve idrarın içeriğini kontrol eder.
Sodyum eksikliğiyle bu faydalar bir kenara bırakıldığında sonucu ölümcül olabilir.
Vücudun en ciddi şekilde etkilenen bölgelerinden biri, kapanmaya başlayacak olan sinir sistemidir.
Eksikliği genel olarak ishal, kusma, baş ağrısı, halsizlik, düşük tansiyon, uyuşukluk, kilo kaybı, zihin bulanıklığı, baş dönmesi ve kasspazmıyla kendini gösterir.
Bu belirtileri yaşamaya başladığınızda doktora danışarak nedeninin ne olduğunu öğrenmeniz en iyisi. Sodyum eksikliğinde gerektiği durumlarda doktorunuz size sodyum yüklenmesi talebinde bulunabilir.
Tuz; ketçap, ekmek, patates cipsi gibi bazı farklı ürünlerin içerisinde bolca bulunabilir. En dengeli tuz tüketimi için uzmana danışarak sağlıklı yaşama bir adım atabilirsiniz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Topaklanmayan tuzun içinde kimyasallar var. Ülkemiz kaya tuzu açısından bu kadar zenginken hala işlenmiş tuz kullandırıyorlar.
Tuz tum hayvanlarin temel ihtiyaci. Etcil hayvanlar bunu besinlerinden alabiliyor. Otcul hayvanlar da kaya tuzlarini, deniz tuzlarini yaliyarak bu eksigi kap... Devamını Gör
Şekeri çıkarırım tuzu çıkaramam. Vücudum kaldırsa psikolojim kaldırmaz