TÜİK Gelir Değişimlerini Açıkladı: Zengin Daha Zengin Olurken, Ülkenin Yüzde 61'i Alt Gelir Grubu Oldu
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
TÜİK Gelir Değişimlerini Açıkladı: Zengin Daha Zengin Olurken, Ülkenin Yüzde 61'i Alt Gelir Grubu Oldu
Türkiye'de son yıllarda yok olan orta sınıf tartışması sürerken, beyaz yaka kesimin de maaş artışlarında asgari ücretlileştirilmesini izliyoruz. Orta sınıf denildiğinde artık asgari ücrete yakın seviyelerin algılanması bakalım TÜİK'in Gelir Dağılımı İstatistiklerine nasıl yansımış?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
TÜİK Gelir Dağılımı İstatistiklerinde, 5 yüzdelik gruba ayrılan gelir sahiplerinin 2022 yılında en alt dilimde artış yaşandığı görüldü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade etmektedir" şeklindeki ifadeyle gelir dağılımındaki bozulmanın pandemi sürecinin de üzerine çıktığı görüldü.
Bir evin ortalama geliri yükseldi. Ancak bu verilerin TL üzerinden olması enflasyon gerçeğini getiriyor.
Gelirlerde en yüksek tek kişi yaşayanlarda olurken, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalkları yani ev arkadaşlığı gibi sistemlerde de yüksek artış gösterdi.
Toplam gelirden en yüksek payı her zamanki gibi "maaş ve ücret geliri" alsa da geçen yıl yüzde 47,1 olan pay bu yıl yüzde 46,2'ye geriledi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
En yüksek yıllık ortalama "esas iş geliri" 87 bin 451 TL ile yükseköğretim mezunlarının olurken, asgari ücret artışlarının bu gelirlerdeki yansımaları da ilginç oldu.
Yıllık ortalama esas iş gelirinde en yüksek artış %41,3 ile tarım sektöründe olsa da sanayide gelirin 62 bin 200 TL, hizmetler sektöründe de 66 bin 72 TL olduğu görüldü.
Enflasyonla büyüme, piyasalarda belirsizlik, "yüksek" maaş zamları yine patronlara yaradı!
Türkiye'de gelir dağılımı haritaya bu şekilde yansıdı. Gelir adaletsizliğinin en yüksek olduğu bölge İstanbul oldu.
Gelir dağılımında değişimlerde de en fakir yüzde 10'luk kesimde yüzde 70,5 yerini değiştiremezken, önceki yıl bir basamak yukarıda olanların da yüzde 21,1'i daha fakir oldu. En üst kesimde de değişimler hızlıydı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın