Görüş Bildir
Haberler
Pisagor'a Meydan Okumuş! Olağanüstü Matematiksel Yetenekleri ile Köleleştirilmiş Bir Dahi Olan Thomas Fuller

Pisagor'a Meydan Okumuş! Olağanüstü Matematiksel Yetenekleri ile Köleleştirilmiş Bir Dahi Olan Thomas Fuller

Metehan Bozkurt
08.06.2022 - 09:21 Son Güncelleme: 08.06.2022 - 14:31

Virginialı Hesap Makinesi veya Kara Tom olarak da bilinen Thomas Fuller, 1710'da doğdu. Afrika'da, günümüz Liberya ile Benin arasında bir yerde dünyaya geldi. 1724'te, 14 yaşındayken Fuller köle olarak satıldı. Köleleştirildikten sonra Amerika'ya gönderildi ve sonrasında Presley ve Elizabeth Cox'un yasal mülkü oldu.

Kaynak: https://historyofyesterday.com/an-ens...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fuller adeta yürüyen bir hesap makinesiydi.

Fuller adeta yürüyen bir hesap makinesiydi.

Fuller okuma yazma bilmemesine rağmen, hızlı hesap yapabilme konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahipti. Kölelerin okuma yazma bilmemeleri yaygındı çünkü çoğunlukla eğitimsizlerdi. Ancak Fuller 1724'te Virginia'ya geldiğinde olağanüstü hesaplama yeteneğini geliştirmişti. Kuzey Virginia'daki eğitimciler, onun benzersizliğini fark ettiler ve onu birden 232 dönümlük plantasyon çiftliklerinin yönetimine dahil ettiler.

Olağanüstü bir matematik zekası vardı.

Olağanüstü bir matematik zekası vardı.

Fuller matematik problemlerini çözebilirdi ve her zaman doğru cevaplar verirdi. Fuller, herhangi bir zaman diliminde saniye, dakika, saat, gün, hafta ve ay sayısını bilebilirdi. Ayrıca herhangi bir mesafeye ait büyüklükleri ve uzunlukları da bilebilirdi. Başkalarının kalem ve kağıt kullanarak hesapladıklarına kıyasla genellikle doğru cevaplar verirdi.

Fuller bu matematiği nereden öğrendi?

Fuller bu matematiği nereden öğrendi?

Fuller'a üstün matematiksel yeteneklerini nasıl edindiği sorulduğunda, bunun bir ineğin kuyruğundaki tüyleri saymak gibi çiftliklerdeki deneysel uygulamalardan geldiğini söyledi. Afrika kültürü bilginleri, Thomas'ın yeteneklerinin Afrika'da nadir olduğuna inanıyordu, bunun nedeniyse Afrika'dayken Thomas'ın hesaplamayı kendi kendine öğrendiğini gösteren kanıtlar olmasıydı. Matematiksel oyunlar, sayı sözcükleri, bilmeceler ve sayı sistemi konusundaki çalışmasından bu çok rahat fark ediliyordu. Ayrıca nesnelerin birbirinden ne kadar uzak olduğunu hesaplamayı da biliyordu. Fuller'in yapabildiği hesaplamaların çoğu bugün sadece hesap makinesiyle yapılabiliyor.

Fuller herkesin odak noktası oldu.

Fuller herkesin odak noktası oldu.

Fuller'ın matematiksel becerisi her yere yayıldıkça, daha fazla insan merak etti ve onun hakkında daha fazla bilgi edinmek istedi. 70 yaşlarındayken, Pennysylvania'dan William Hartshorne ve Samuel Coates, aritmetik hünerine tanık olmak için onunla buluşmaya geldiler. Sorulan her soruya doğru cevaplar verdi.

Fuller'e neler sordular?

Fuller'e neler sordular?

İlk soru şuydu: “Bir buçuk yılda kaç saniye var?” İki dakika içinde Fuller cevap verdi: “47.304.000.” Sıradaki soru şuydu: “70 yıl 17 gün ve 12 saatlik bir adam kaç saniye yaşamıştır?” Fuller cevap verdi: “2.222.210,500.” Adamlardan biri kalemi kullanarak hesaplama yaptıktan sonra cevapları doğrulamaya bile çalıştı, ancak hatalı olanın kendisi olduğunu gördü ve sonrasında yılları hesaplamayı denedi. Ama Fuller onu yine düzelterek şöyle cevap vermişti: 'Artık yılı unutuyorsun.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

70 yaşında bile bu zekadan ödün vermeyen Fuller'in gençliğini hayal etmek neredeyse imkansız!

70 yaşında bile bu zekadan ödün vermeyen Fuller'in gençliğini hayal etmek neredeyse imkansız!

Raporlarında William ve Samuel, Fuller'ın kır saçlı olduğundan ve yaşlılığın birkaç başka belirtisini gösterdiğinden bahsetmişlerdi. Birkaç yıl sonra Fuller, 1790'da Alexandria, Virginia yakınlarındaki Cox çiftliğinde öldü. Öldüğünde 80 yaşındaydı. Fuller öldükten sonra, Boston Gazetesi Columbian Centinel bir yazı yayınladı ve ondan “kendi kendini yetiştirmiş aritmetikçi” ve “eğitimsiz bir bilim adamı” olarak bahsetti.

Bu içeriklere de bir göz at bence:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
4
4
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

cevaplar doğrumu ki ya ben mi yanlış okuyorum

Kerem Senol

Ben de hesaplayamadim olmuyor.