onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Pisagor'a Meydan Okumuş! Olağanüstü Matematiksel Yetenekleri ile Köleleştirilmiş Bir Dahi Olan Thomas Fuller

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Pisagor'a Meydan Okumuş! Olağanüstü Matematiksel Yetenekleri ile Köleleştirilmiş Bir Dahi Olan Thomas Fuller

Metehan Bozkurt
08.06.2022 - 09:21 Son Güncelleme: 08.06.2022 - 14:31

Virginialı Hesap Makinesi veya Kara Tom olarak da bilinen Thomas Fuller, 1710'da doğdu. Afrika'da, günümüz Liberya ile Benin arasında bir yerde dünyaya geldi. 1724'te, 14 yaşındayken Fuller köle olarak satıldı. Köleleştirildikten sonra Amerika'ya gönderildi ve sonrasında Presley ve Elizabeth Cox'un yasal mülkü oldu.

Kaynak: https://historyofyesterday.com/an-ens...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fuller adeta yürüyen bir hesap makinesiydi.

Fuller adeta yürüyen bir hesap makinesiydi.

Fuller okuma yazma bilmemesine rağmen, hızlı hesap yapabilme konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahipti. Kölelerin okuma yazma bilmemeleri yaygındı çünkü çoğunlukla eğitimsizlerdi. Ancak Fuller 1724'te Virginia'ya geldiğinde olağanüstü hesaplama yeteneğini geliştirmişti. Kuzey Virginia'daki eğitimciler, onun benzersizliğini fark ettiler ve onu birden 232 dönümlük plantasyon çiftliklerinin yönetimine dahil ettiler.

Olağanüstü bir matematik zekası vardı.

Olağanüstü bir matematik zekası vardı.

Fuller matematik problemlerini çözebilirdi ve her zaman doğru cevaplar verirdi. Fuller, herhangi bir zaman diliminde saniye, dakika, saat, gün, hafta ve ay sayısını bilebilirdi. Ayrıca herhangi bir mesafeye ait büyüklükleri ve uzunlukları da bilebilirdi. Başkalarının kalem ve kağıt kullanarak hesapladıklarına kıyasla genellikle doğru cevaplar verirdi.

Fuller bu matematiği nereden öğrendi?

Fuller bu matematiği nereden öğrendi?

Fuller'a üstün matematiksel yeteneklerini nasıl edindiği sorulduğunda, bunun bir ineğin kuyruğundaki tüyleri saymak gibi çiftliklerdeki deneysel uygulamalardan geldiğini söyledi. Afrika kültürü bilginleri, Thomas'ın yeteneklerinin Afrika'da nadir olduğuna inanıyordu, bunun nedeniyse Afrika'dayken Thomas'ın hesaplamayı kendi kendine öğrendiğini gösteren kanıtlar olmasıydı. Matematiksel oyunlar, sayı sözcükleri, bilmeceler ve sayı sistemi konusundaki çalışmasından bu çok rahat fark ediliyordu. Ayrıca nesnelerin birbirinden ne kadar uzak olduğunu hesaplamayı da biliyordu. Fuller'in yapabildiği hesaplamaların çoğu bugün sadece hesap makinesiyle yapılabiliyor.

Fuller herkesin odak noktası oldu.

Fuller herkesin odak noktası oldu.

Fuller'ın matematiksel becerisi her yere yayıldıkça, daha fazla insan merak etti ve onun hakkında daha fazla bilgi edinmek istedi. 70 yaşlarındayken, Pennysylvania'dan William Hartshorne ve Samuel Coates, aritmetik hünerine tanık olmak için onunla buluşmaya geldiler. Sorulan her soruya doğru cevaplar verdi.

Fuller'e neler sordular?

Fuller'e neler sordular?

İlk soru şuydu: “Bir buçuk yılda kaç saniye var?” İki dakika içinde Fuller cevap verdi: “47.304.000.” Sıradaki soru şuydu: “70 yıl 17 gün ve 12 saatlik bir adam kaç saniye yaşamıştır?” Fuller cevap verdi: “2.222.210,500.” Adamlardan biri kalemi kullanarak hesaplama yaptıktan sonra cevapları doğrulamaya bile çalıştı, ancak hatalı olanın kendisi olduğunu gördü ve sonrasında yılları hesaplamayı denedi. Ama Fuller onu yine düzelterek şöyle cevap vermişti: 'Artık yılı unutuyorsun.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

70 yaşında bile bu zekadan ödün vermeyen Fuller'in gençliğini hayal etmek neredeyse imkansız!

70 yaşında bile bu zekadan ödün vermeyen Fuller'in gençliğini hayal etmek neredeyse imkansız!

Raporlarında William ve Samuel, Fuller'ın kır saçlı olduğundan ve yaşlılığın birkaç başka belirtisini gösterdiğinden bahsetmişlerdi. Birkaç yıl sonra Fuller, 1790'da Alexandria, Virginia yakınlarındaki Cox çiftliğinde öldü. Öldüğünde 80 yaşındaydı. Fuller öldükten sonra, Boston Gazetesi Columbian Centinel bir yazı yayınladı ve ondan “kendi kendini yetiştirmiş aritmetikçi” ve “eğitimsiz bir bilim adamı” olarak bahsetti.

Bu içeriklere de bir göz at bence:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2019 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde lisans eğitimime başladım. Eğitimim süresince çeşitli platformlar ve gazete topluluklarında çeviri ve yerelleştirme alanlarında aktif rol aldım, bu süreçte dil becerilerimi ve kültürler arası iletişim yetkinliğimi geliştirdim. 2022 yılının Mayıs ayında Onedio’da stajyer olarak başladığım editörlük kariyerime, “Yaşam” kategorisinde sosyal medyadaki trendleri, günümüz ilişki dinamiklerini ve toplumsal meseleleri okuyuculara ulaştırarak devam ediyorum. İçeriklerimde, okuyucuların kendilerinden birer parça bulmasını amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
4
4
3
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

cevaplar doğrumu ki ya ben mi yanlış okuyorum

Kerem Senol

Ben de hesaplayamadim olmuyor.