Görüş Bildir
Haberler
Günahlar Şehri Las Vegas Nasıl Oldu da Kumarın Başkenti Oldu?

Günahlar Şehri Las Vegas Nasıl Oldu da Kumarın Başkenti Oldu?

Metehan Bozkurt
28.05.2022 - 10:08 Son Güncelleme: 02.06.2022 - 13:06

Las Vegas ilk kurulduğunda sadece Nevada'da bir demiryolu kasabasıydı. Kuruluşundan tam 5 yıl sonra, nüfus sayımında sadece 800 kişi çıkmıştı. Buna rağmen 1950'lerde Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. gibi ünlülerle baraka masaları aralarında gezip gösteri izleyebilecekleri bir kumar turist cenneti olarak biliniyordu. 

Nevada'nın 1931'te kumar oynamayı yasallaştırması bu büyük devrimin kapılarını açmış olsa da, bu tek başına Las Vegas'ın bir zamanlar rakibi olan Reno'ya göre çok daha iyi bir kumar cenneti olduğunu kanıtlamıyor. Las Vegas'ın asıl büyüme hikayesi Nevada'daki federal projelere olan işçi akını, Los Angeles'ta yasadışı kumar oynamaya karşı toplum ve çeteler üzerinde oluşturulan baskı ve çetenin Vegas'a göç etmesiyle başlıyor! Bu yazımızda ise, günümüzde ünlülerin ve binlerce kişinin akın ettiği Las Vegas kumarın merkezi oluşunun öyküsüne detaylarıyla yer verdik.

Kaynak: https://www.history.com/news/las-vega...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski bir polis yardımcısı, kumar cennetinin kuruluş ve bunu vergiye bağlama öyküsünde büyük rol oynadı.

Eski bir polis yardımcısı, kumar cennetinin kuruluş ve bunu vergiye bağlama öyküsünde büyük rol oynadı.

Nevada'nın 1931'te kumar oynamayı yasallaştırması, binlerce işçiyi Boulder şehrine getiren Hoover Barajı'ndaki inşaatın başlangıcıyla aynı tarihte oldu. Ödeme gününde, bu işçiler, Strip'ten önce Vegas'ın şehir merkezi olan Fremont Caddesi'nde kumar oynamanın tadını çıkarmak için Las Vegas'a yaklaşık 25 mil seyahat edeceklerdi.

Las Vegas'taki Nevada Üniversitesinde tarih profesörü olan Michael Green, birçok insan, kasabada belli aralıklarla Vegas'ın çok heyecan verici olduğunu düşündüklerini söylüyordu. 2. Dünya Savaşı sırasında, Nevada, yakınlarında bir magnezyum fabrikasının açılması, hafta sonu istihdamı arayan büyük bir işçi nüfusunu da beraberinde getirmişti.

Tesisin bu başarısı, diğerlerini otel-kumarhane konseptine sahip mekanlar açmaya heveslendirdi. Örneğin, 1946'da Ticaret Odası tarafından kurulan 'Glitter Gulch' isminde Fremont caddesinde bu konseptte bir mekan görüldü, aynı yıl McAfee orada Golden Nugget'i açtı. Diğer mekanlar ise McAfee ve diğer tatil köyü sahiplerinin resmen vergi dairesi olarak kurdukları Nevada'daki Paradise'ı şehir sınırlarının dışındaki bir alan olan Strip'te inşa etti.

"Las Vegas gangsterlere iki farklı fırsat sundu."

"Las Vegas gangsterlere iki farklı fırsat sundu."

Birincisi, diğer şehirlerde yasadışı kumar zinciri işleten gangsterlerin Las Vegas'taki kumardan yasal para kazanabilmeleriydi. 1970'lere kadar, Nevada yasal gazinolara sahip tek eyaletti.

'Ancak ortaya attıkları diğer bir konsept gözden kaçıyordu Bu, bir kumarhanenin kazandığı gerçek para miktarını gizlemek için yasadışı bir uygulamaydı. Vegas'ta, çete tarafından kazanılan ana para, vergilendirilmeyen, hesaba katılmayan paraydı.'

Gangsterler, büyük gece kulübü girişimleriyle işlerini büyüttüler.

Gangsterler, büyük gece kulübü girişimleriyle işlerini büyüttüler.

McAfee ve destekçilerinin kumar merkezleri inşa ettiği ve vergiden kaçınmanın yollarını bulduğu sıralarda, bir grup yabancı insan kendi Vegas kumarhanelerini açma potansiyelini görmeye başladı: Gangsterler!

Vegas'ın kumar endüstrisindeki ilk büyük mafya figürlerinden biri, 1947'de Strip'te The Flamingo'nun açılmasına yardımcı olan Benjamin 'Bugsy' Siegel'di. O yıl Siegel'in öldürülmesinden sonra, diğer mafyalar şehrin kumar endüstrisine dahil olmaya başladı.

Buna rağmen, her iki haftada bir gelen kumarbaz akını Las Vegas'ı bir kumar başkenti yapmak için yeterli değildi.

Buna rağmen, her iki haftada bir gelen kumarbaz akını Las Vegas'ı bir kumar başkenti yapmak için yeterli değildi.

Bunun için, kumar işletmelerini yönetim ve asayiş deneyimine sahip insanlara ihtiyacı vardı. 1938'den başlayarak, bu insanlar Los Angeles'taki yeni bir belediye başkanının yasadışı kumar oynamayı engellemesiyle Las Vegas'a taşınmaya başladı. Bu taşınma konusunda insanları en çok etkileyenlerden biri de, yardımcı kadrodaki bir Los Angeles polisi olan McAfee diye hitap edilen bir beyefendiydi ve Kaliforniya'dan kaçmak için birçok yolu da denedi.

Mafyalar, çareyi ünlü isimleri Vegas'a getirmekle buldu.

Mafyalar, çareyi ünlü isimleri Vegas'a getirmekle buldu.

1950'lerde mafya, daha fazla insanı kumarhanelere çekmenin bir yolu olarak Vegas'a ünlü insanları getirmeye başladılar Gangsterler birçok büyük şehirde gece kulüpleri işlettikleri için, 'Sıçan Tayfası' lakabını taktıkları sanatçı grubu (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Jr., Peter Lawford ve Joey Bishop), Jerry Lewis, Judy Garland, Liberace ve daha fazlası gibi sanatçılarla iletişim halinde oluyorlardı. Kulüpler ve tatil köyleri ayrıca, açık kostümlerle, tüylü boa yılanlarıyla ve kadınların kafalarına giydikleri değişik şeylerle senkronize bir şekilde dans eden şehvetli kadın imajları yaratarak en hızlı yükselen şov kızları etiketi için adeta birbirleriyle yarışıyorlardı. 1957'de At The Dunes sahibi Harold Minsky, üstsüz şov kızlarını 'eğlence objeleri' olarak pazarladı ve Las Vegas'ın 'günah şehri' imajının altını çizmede çok büyük rol oynadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ünlü isimlerle birlikte yaratılan konsept de gazinonun canlanmasında büyük rol oynadı!

Ünlü isimlerle birlikte yaratılan konsept de gazinonun canlanmasında büyük rol oynadı!

Ünlülere ve şov kızlarına ek olarak, birçok Las Vegas tatil köyü, turistleri kumarhanelere çekmenin bir yolu olarak nükleer testleri kullanmaya başladı. Şehir, Nevada Test Alanı'ndan yaklaşık 65 mil uzaktaydı. Atomik patlamalardan önceki gecelerde tatil köyleri, şafakta gözüken nükleer patlamaya kadar devam eden partilere ev sahipliği yaptı. Bu kutlamalarda özel atomik kokteyllere ve 'Bayan Atom Enerjisi' isminde törenlere dahi yer vermekteydi.

Kurumsal dünyada artık kumar tek başına ilgi çekmemeye başladı.

Kurumsal dünyada artık kumar tek başına ilgi çekmemeye başladı.

1960'ların ortalarında, Las Vegas tatil beldelerinin mülkiyeti değişmeye başladı. Howard Hughes, 1967'de Desert Inn'i ve oradaki diğer birçok mülkü satın aldı. Hughes'un satın alımları, otel ve kumarhanelere sahip olan bazı mafya adamlarının şehirden gitmesini sağladı. Aynı yıl Hughes, Desert Inn'i satın aldı, Nevada da şirketlerin kumarhane işletmesini çok daha kolay hale getiren Kurumsal Oyun Yasasını kabul etti. Bu, şirketlerin Las Vegas tatil beldelerini satın almalarının yolunu açtı ve bu da yine mafya adamlarının finansal olarak sonunu getirdi.

Atlantic City ilk kumarhanesini açtığında 1978'ten itibaren Las Vegas, Nevada dışında da kumar rekabetiyle karşılaşmaya başladı. Casino kumarının ülkenin daha fazla yerinde yasal hale gelmesiyle, kurumsal tatil köyleri yalnızca insanları kumarhanelere çekmeye odaklanmayan farklı cazibe merkezleri haline gelmeye başladı.

Bunlar da ilgini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
5
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Güzel şehir eğlencenin kenti.