Brezilya'da Kadın ve Erkeklerin Eşit Maaş Alması Yasalaştı
Brezilya Kadın Bakanlığı ve İşçi Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı, kadınların ve erkeklerin aynı işler için eşit ücret ve eşit ikramiye almasını öngörüyor.
Independent Türkçe'nin haberine göre, Brezilya lideri Lula yeni yasayla ilgili yaptığı açıklamada, ülkedeki eşitsizliğin normal olmadığını ve yasayı uygulamak için ellerindeki tüm imkanları kullanacaklarını söyledi.
Lula yasayı uygulamayan patronların, müşterilerine kadınlara neden daha az ödeme yaptıklarını açıklamak zorunda olacağını ifade etti.
Kadınlar yüzde 22 daha az kazanıyor
Kadın Bakanlığı'nın verilerine göre Brezilya'da nüfusun yüzde 51.1'ini oluşturan kadınlar, erkeklerden ortalama yüzde 22 daha az kazanıyor. Söz konusu siyah kadınlar olunca maaşlar, beyaz erkeklerin ortalama maaşının yarısının da altına düşüyor.
Ülkede ayrıca yöneticilik pozisyonlarının sadece yüzde 37'si kadınların elinde.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kadın Bakanı Cida Gonçalves, '80 yıldır bugünü bekliyorduk' diye konuştu. Gonçalves bunun saygı ve eşitliği sağlamak için sadece bir 'ilk adım' olduğunu söyledi.
Uygulamada sorunlar yaşanıyor
'Eşit işe eşit ücret' ilkesi uzun yıllardır emek ve kadın hareketlerinin önemli taleplerinden biri olarak öne çıkıyor. ABD ve birçok AB ülkesinde konuyla ilgili yasal düzenlemeler olsa da, bu yasaların uygulanması konusunda sorunlar yaşandığı biliniyor.
Türkiye de kadınlar ve erkeklerin ücret dengesizliği konusunda kötü karneye sahip ülkelerden biri.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Allah Allah oysa ki Brezilya'da da bizimkiler gibi çok koyun vardı niye yaptılar ki bunu?
bence maaş cinsiyete göre verilmez yapılan işe göre verilir önemli olan iş sahibine vereceğin verim kadın erkek arasında bir fark yok tek fark erkek daha ağı... Devamını Gör
bu durum tamamen cinsiyetçilik oluyor bu devirde bunun olması insanların gelişmediğini yüzyıllar öncesinde kaldiğini düşünüyorum ama dediğin durumun heryerde... Devamını Gör
Yasal olması önemli değil önemli olan bu hakkı koruyabilecek mı