Yunanistan Yüksek Mahkemesi'nin Tartışmalı Kararı Sonrası 8 Darbeci Asker İçin İkinci İade Talebi
Yunanistan Yüksek Mahkemesi 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye'ye iade edilmemeleri yönünde karar verdi. Türk Dışişleri, kararın ardından yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi. Kararı protesto eden Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında 'Siyasi saiklerle alındığı düşünülen bu kararın ikili ilişkilerimiz, terörle mücadele alanında işbirliğimiz ve diğer ikili/bölgesel konulardaki müşterek çalışmalarımız üzerindeki etkileri de kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır.” denildi. Adalet Bakanlığı, Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerle ilgili ikinci iade talebi dosyasını Yunanistan'a gönderdi.
Öte yandan Yunanistan Başbakanlığı'ndan mahkemenin kararına ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamada 'Yunanistan'da yargı bağımsızdır. Kararlar saygıyla karşılanır ve bağlayıcıdır' denildi.
15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynadıkları gerekçesiyle Türkiye'ye iadeleri istenen askerler Ahmet Güzel ve Gencay Büyük, Abdullah Yetik, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan, Feridun Çoban, Mesut Fırat ve Bilal Kurugül, Yunan polisi eşliğinde birbirlerine kelepçeli olarak mahkemeye getirildi.
Mahkeme heyeti, darbe girişiminin ardından TSK'ya ait helikopterle Yunanistan'a kaçan askerler için Türkiye'nin iade talebinin reddedildiğini bildirdi.
Karar nihai konumda mı?
Yargıtay düzeyindeki yüksek mahkemenin kararı askerlerin Türkiye'ye iadeleri konusunda nihai konumda bulunuyor. Ancak askerlerin iltica süreci sona ermediği için ülkede kalıp kalamayacaklarına dair karar henüz verilmiş değil.
Yunanistan'ın iade etmeyi reddettiği askerlerin isimleri şöyle:
Binbaşı Ahmet Güzel, Binbaşı Gencay Böyük, Yüzbaşı Abdullah Yetik, Yüzbaşı Uğur Uçan, Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, Yüzbaşı Feridun Çoban, Başçavuş Bilal Kurugül ve Başçavuş Mesut Fırat.
Dışişleri Bakanlığı karara tepki gösterdi
Türk Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla Yunanistan yargısının kararına tepki gösterdi.
Yazılı açıklamada Yunanistan Yüksek Mahkemesinin, Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askeri Türkiye'ye iade etmeme kararının protesto edildiği, kararın, ikili ilişkiler üzerindeki etkilerinin değerlendirmeye tabi tutulacağı bildirildi.
Gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı
Öte yandan, darbe girişimiyle ilgili soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Türkiye'ye iade edilmemelerine karar verilen firari 8 subayla ilgili, tutuklama kararı verilmesi amacıyla nöbetçi İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliğine başvurdu.
Talebi değerlendiren nöbetçi hakimlik, daha önce haklarında yakalama kararı çıkarılan şüpheli subaylarla ilgili bu kez yokluklarında tutuklama kararı çıkarılmasına hükmetti.
Hakimlik ayrıca, şüpheli askerlerle ilgili Interpol'de kırmızı bülten çıkarılması için ilgili makama yazı yazılmasını da karara bağladı.
Adalet Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Yunanistan'a kaçan 8 darbeci asker için iade dosyası hazırladı. Hazırlanan ikinci iade dosyası Yunanistan'a gönderildi.
Yunanistan Başbakanlığı'ndan açıklama
'Askerleri iade etmeme' kararının ardından Yunanistan Başbakanlığı'ndan açıklama geldi. Başbakanlık'tan, 'Yunanistan'da yargı bağımsızdır. Kararlar saygıyla karşılanır ve bağlayıcıdır' açıklamasında bulunuldu. Açıklamada ayrıca 'Yunanistan darbe girişimini ilk andan beri kınamış ve darbecilerin ülkede hoş karşılanmadığını belirtmiştir' dendi.
Yorum Yazın
Ne de güzel ırkçısınız siz öyle. 'Kıçı kırık Yunanlar' ne demek arkadaşlar? Adamları dövdünüz fotoğraflarını çektiniz, hangi sosyal medya olduğunu gözetmeksi... Devamını Gör
Şiddet,idam filan bahane yunanistan bize 14 yıldır değil 1000 yıldır düşman ne zaman iç sorunlarımız çıksa, bi ülkeyle krize girsek bu it'ler hemen Türk adal... Devamını Gör
eyyyyy yunanistaaan sen kimsin ya?
İdamdan bahsederseniz kimseyi iade etmezler çünkü