Görüş Bildir
Haberler
Anormal Şekillerde Pahalılanıp Hepimizi Çileden Çıkartan Zam Şampiyonu 16 Temel Gıda

etiket Anormal Şekillerde Pahalılanıp Hepimizi Çileden Çıkartan Zam Şampiyonu 16 Temel Gıda

Dolar kurundaki artışa paralel olarak, sel ve ardından yoğun kar yağışı da sebze fiyatlarını yarı yarıya katladı. Hepimizin mutfaklarının değişmez ve çok temel parçalarını teşkil eden hemen hemen tüm sebzelerin fiyatları pazarda dahi el yakıyor. Market fiyatları ise ayrıca alıp başını gitmiş durumda. Anlayacağınız, “Şu kadarcık şey 50 lira tuttu!”   

Fazlasıyla zamlanmış 16 ürünü haber siteleri, ajanslar ve TÜİK verilerinden derleyip burada listeledik. Bakalım daha neler göreceğiz. 🙁

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sarımsak

1. Sarımsak

Sarımsakta geçen seneye oranla % 50 fiyat artışı var. Edirne’de sarımsağın haldeki kilogram fiyatı 20 liraya yükseldi. Kastamonu'da da marketlerde aynı şekilde 20 lirayı gördü. Zaten az bir şey kullanıldığından tüketiciye pek yansımasa da durum böyle :/

2. Salatalık

2. Salatalık

Salatalığın fiyat artışı % 39. Salatalık zaten TÜİK'in tüketici fiyatları endeksine göre de, geçtiğimiz Eylül ayında aylık bazda fiyatı en fazla zamlanan ürün olmuştu.

3. Çarliston biber

3. Çarliston biber

Çarliston biberde % 39,46 fiyat artışı oldu. TÜİK verilerine göre tüketici fiyatları bazında geçtiğimiz Ekim ayında en yüksek fiyat artışı olmuştu bu.

4. Sivri biber

4. Sivri biber

Yüzde 32.74 ile sivri biber de epey pahalılandı. Sivri biberde fiyat 9 lirayı geçti.

Aslında dolmalık biber, kırmızı biber, yeşil acı biberde fiyatların hepsi 8 liranın üzerinde seyrediyor.

5. Yaş üzüm

Yine yüzde 39.37 oranında bir artıştan söz ediyoruz. Şarabınızı kırmızı mı içersiniz, beyaz mı olsun? :(

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kabak

6. Kabak

Kabak 7.5 lira! Ki kış boyunca genelde fiyatı 3 liranın üzerini hiç görmezdi.

7. Domates

7. Domates

Domateste fiyat artışı alıp başını gitti. Salkım domates markette 10 lira. Diğer domates çeşitleri ise 8 liraya kadar çıkıyor. En düşük fiyat pazarda 5 lira.

8. Yeşil Fasulye

8. Yeşil Fasulye

Yeşil (ya da taze) fasulyenin fiyatı aslında zaten bu dönemde hep yüksek seyreder ama bu da rekor kırıyor. Marketlerde bulmanın zor olduğu yeşil fasulye fiyatı 15 lirayı geçti. Pazarda ise 12 lirayı geçiyor.

9. Patlıcan

9. Patlıcan

Tüketici fiyatları bazında geride bıraktığımız Aralık ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 60,01 ile patlıcanda oldu. Patlıcan 8 liraya çıktı. 

Sera ürünü olarak gösterilen kabak ve patlıcan fiyatında, Antalya’da donun etkili olduğu belirtiliyor.

10. Hamsi

10. Hamsi

Geçtiğimiz kar yağışının ardından 20 lirayı gören hamsi şu ara 13-15 lira civarında.

Fiyat küçük balıkta genel olarak arttı. Bakınca yıl boyunca da pek düşmedi. Balıkçılara göre buna neden olan şey öncelikle palamutun bolluğu. Hamsi fiyatı düşmüyor çünkü palamut bol olunca hamsiyi yiyor; çinekop da istavritle besleniyor ve bu nedenle küçük balık fiyatı düşmüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yumurta

11. Yumurta

Yumurtaya bir acayip zam geldi hakikaten, hem de sadece 20 gün içinde üst üste. Yumurta tam ikiye katlanmış durumda şu an. 7 lira olan 30’lu yumurtanın koli fiyatı son gelen zamlarla 14 liraya kadar çıktı. Sonra bir miktar düştüyse de 10 liranın altına bulmak biraz zor.

Üreticilere göre öncelikli sebep dolar kurundaki artış. Bununla beraber 20 civarı ülkede kuş gribi vakaları olduğu için bu ülkeler yumurtayı Türkiye'den almaya başladı. Talep artınca fiyat da arttı, ve bu arada yurt içi satışları da epey düşmüş.

12. Kıvırcık salata

12. Kıvırcık salata

Genel olarak yeşil olan her şey fırladı gitti diyebiliriz ama soğuklarla beraber yapraklı sebzeler iyice etkilendi. Diğerlerine göre daha zor durumda kalan kıvırcık fiyatları artmaya devam ediyor. 

Demeti 2 lira olan kıvırcık 3.5 liraya çıktı.

13. Ispanak

13. Ispanak

Aynı şekilde yapraklı sebzelerden olan ıspanakta da kıvırcığa benzer bir durum var. Pazarda 2 lira olan ıspanak 4-4.5 liraya çıktı.

14. Nohut

14. Nohut

Nohut geçtiğimiz yılın zam şampiyonu oldu! Totalde yüzde 58 arttı ve kilogram fiyatı 11 lirayı geçti; bazı yerlerde 18 liraya dayandı.

15. Leblebi

15. Leblebi

Türkiye genelinde rekolte düşüklüğü nedeniyle nohut fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine çıkması, leblebinin de kilogram fiyatını yüzde 36 artırdı.

Daha önce 12 ila 15 lira arasında satılan sarı leblebinin kilogramı yeni zamla 17 ila 19 liraya yükseldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Yeşil soğan

16. Yeşil soğan

İTO verilerine göre yeşil soğan 2016 Aralık ayı itibariyle yüzde 43.12 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. 

Kasımdan itibaren listelerin en tepelerindeki yeşil soğan gerçekten tam manasıyla rekora doymuyor. Kilosu 13 liraya kadar çıkan yeşil soğanın kar yağışı öncesi fiyatı 7 liraydı...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
506
147
110
39
24
18
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
valekupakiz

olsun bizde ekmek arası köprü yeriz.

melekmahir

Rica ediyorum senden köprüleri kullanma olur mu?

Emre Ateş

Boşverin gençler bunlar çok lüks Biz , Makarna , Kömür birde ortaya duble yol yaptırdıkmı bizden iyisi yok.

Alptuğ Ertekin

Nasıl olsa 2023'de ekmek arası bor yiyecez. Bu ufak artışları takmayın bence.