Görüş Bildir
Haberler
Cinsel Yaşamın Gizemi: Kadın Orgazmı

etiket Cinsel Yaşamın Gizemi: Kadın Orgazmı

Fatma Coşar
10.08.2023 - 09:30

Cinsel zevk, orgazmla sonuçlansın ya da sonuçlanmasın 'herhangi bir erotik etkileşimden elde edilen zevkin fiziksel ve psikolojik tatmini' olarak tanımlanır. Bir kadının bir kez deneyimledikten sonra yokluğunu sorgulayacağı bir deneyim olan “ORGAZM” cinsel uyarılma ve cinsel zevkin en yoğun noktasıdır. Kadınlar orgazmı fiziksel bir zevk olarak deneyimlerken bu zevke duygusal ve psikolojik zevkler de eşlik eder. Orgazm sırasında opioidler, serotonin, prolaktin ve oksitosinin ani salınımı ile kadın kendini rahatlamış ve mutlu hisseder.

Kadınlarda cinsel uyarılma devam ettiği sürece birden fazla orgazm yaşanabilir. Bu duruma “çoklu orgazm” denir. Erkeklerin aksine kadınların ilk orgazmdan sonra ikinci bir orgazma ulaşması için belli bir “dinlenme süresi” (refrakter dönem) geçirmesi gerekmez.  Ortalama 20 saniye kadar süren çoklu orgazm; aynı cinsel siklusta en erken “30 saniyede bir, birden fazla orgazm deneyimlemektir. 

Kadın hazza bu kadar yakınken bırakın çoklu orgazmı pek çok kadın hiç orgazm olamamaktan yakınıyor. Çünkü kadın orgazmını anlamak karmaşıktır ve kadın bedeninin hem anatomisinin hem de fizyolojisinin derinlemesine anlaşılmasını gerektirir. Uzun yıllar boyunca kadını orgazma götüren anatomik yapının “G noktası” olduğu düşünülmüştür ve “G noktası”nın cinsellikteki önemi son on yılda artan bir şekilde tartışılmaya başlanmıştır.

İlk olarak 1950 yılında jinekolog Dr. Ernest Grafenberg, International Journal of Sexology isimli dergide yayımlanmış makalesinde kadınlarda vajina ön duvarında bulunan hassas bir bölgeden söz etmiştir. Daha sonra 80’li yıllarda Dr. John Perry, Dr. Beverly Whipple, Alive Kahn Ladas tarafından bu bölgeye yeniden işaret edilerek bahseden ilk kişinin ismine atfen bu noktaya “Grafenberg noktası” veya kısaltılmış olarak “G noktası” adı verilmiştir. G noktası üzerine bugüne kadar birçok araştırma yapılmış olmasına rağmen varlığı kesin olarak gösterilememiştir ve G noktası tahtını gerçek doğasını daha doğru ve bilimsel olarak tanımlayan kompleks bir yapı olan vulvar erojen ağa bırakmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki nedir bu vulvar erojen ağ?

Peki nedir bu vulvar erojen ağ?

“Klitorisin kadın cinselliğindeki tek işlevi cinsel zevktir.”

Vulvar erojen ağ; klitoris ve klitorisin parçaları (klitorisin kadın cinselliğindeki tek işlevi cinsel zevk), Skene bezleri (parauretral bez- kadın prostatı), vajinanın girişteki 1/3 kısmı ve vajina duvarı olarak bilinen orgazmik platform, vajina dudakları (labiumlar), üretra, üretral sünger, perianal sünger, bartolin bezleri, bağ dokusu ve mons pubisten oluşur. Kadın orgazmı, cinsel uyarılma ve cinsel zevkin bir sonucu olarak vajina, vulvar erojen ağ (VEA) ve pelvik bölgelerdeki kasların ritmik kasılmasıyla gerçekleşir. Kadın orgazmı, genellikle cinsel uyarılmanın doruk noktasında oluşur ve zevkli bir duygu bu duruma eşlik eder. Cinsel uyarılma, dokunma, öpücükler, cinsel düşünceler veya fantezilerle başlayabilir ve genital bölgedeki kan akışının artması ve genital organların şişmesi ile devam eder. 

Klitoral orgazm mı vajinal orgazm mı?

Kadın orgazmının iki ana türde olduğu söylenir ama bu doğru değildir. Kadınlarda tüm orgazmlar vulvar erojen ağın (VEA) en önemli kısmı olan klitoris ile gerçekleşir, bu nedenle klitoral orgazm ve vajinal orgazm ayrımı doğru değildir. Klitoris doğru uyarıldığında ya da vajinal penetrasyona klitoral stimülasyon eklendiğinde kadının orgazm yaşama ihtimali artar.

 Kadın orgazmı, her kadın için farklılık gösterir ve her kadının cinsel deneyimi kişisel ve benzersizdir. Şimdi bu esşiz deneyimi biraz daha açarak anlatmak istiyorum.

Platonik Orgazm 

Kadın sevişme ve cinsel birliktelik (7 dakika ve üzerinde) esnasında anda kalarak cinsel uyarılma hissinden zevk aldığında, beden duyumlarına odaklandığında, utanç, korku gibi herhangi bir negatif duygu yaşamadığında manevi tatmin ve cinsel tatmin yaşar ve sonunda “platonik orgazm” deneyimler. Platonik orgazmda, gerçek orgazmdaki gibi istemsizce gerçekleşen kasılmalar görülmez.

Bedensel Orgazm

“Bedensel orgazm”; vulvar erojen ağın, orgazmik platformun, pelvik ve genital kas gruplarının istemsiz ve klonik kontraksiyonlarını içeren zihinsel, bedensel, ruhsal ve duyusal motor reflekstir. Kadınların vajinalarında, erkeklerin ise penislerinde net bir şekilde hissettikleri “refleks klonik kas kasılmaları”dır. Nöromusküler gerimin patlayıcı tarzda boşalması ve seksüel yanıtın pik yapmasıdır, bir spinal refleks tarafından başlatılan aşk kaslarını ve pelvik taban kaslarının klonik kontraksiyonlarıdır, cinsel uyarılmanın tepe noktasıdır. Kadınların seks yapmayı istemelerindeki esas motivasyon kaynağıdır. Her kadının “hakkı”dır. Kadın cinsel siklusun orgazm evresinde yaşanan yoğun bir haz deneyiminin sonucunda “skene bezleri” adı verilen paraüretral bezlerin darbeler halinde çoğu zaman gözle görülemeyecek miktarda “ejekülat sıvısı” salgılar. Bu sıvının adı “amrita” olup, skene bezleri denen paraüretral bezlerde üretilir. Amrita erkelerdeki meninin kadınlardaki karşılığıdır. Orgazm anında vajinal sıvılar (vajina deliği) ve bartolin bezlerinin sıvıları (vajina deliği) amritaya eşlik eden sıvılardır.

Bedensel orgazmın ötesinde tinsel orgazm

Bedensel orgazmın ötesinde tinsel orgazm

“Tinsel orgazm” düzenli bedensel orgazm yaşayan kadınlar için bir “armağan”dır. Bedensel orgazmın daha yoğun ve derin bir formudur. Çeşitli bedensel ve psikolojik cinsel uyaranlar sonucunda, ruhun ve bedenin harekete geçmesi, bedensel, zihinsel, duyusal ve ruhsal mekanizmaların etkisiyle, bireyde hem bedensel hem de ruhsal olarak deneyimlenen, “geçici şuur bulanıklığı”, “zamandan kopma”, “başka bir âleme gidip gelme”, “kontrol kaybı duygusu” ve ortalama 20 – 30 saniye süren “aşk kaslarında istem dışı ritmik kasılmalar” ile birlikte “tüm bedende güçlü kasılmalar”ın yaşandığı “yoğun ve derin bir orgazm olma durumu” olarak tanımlanabilir. Kadın orgazmı genellikle erkek orgazmından daha uzun sürebilir. Kadınların orgazmı sırasında kasılmalar yaşaması ve orgazmın şiddetinin değişebilmesi normaldir.

Manevi Orgazm: Cinsel siklusun 5. evresi olan “rezolüsyon – çözülme” evresinde hissedilen orgazmdır. “Son sevişme”nin yaşandığı, cinsel tatmin hissedilen, cinsel doyum hazzının yarattığı orgazma “manevi orgazm” denir. Bedende değil ruhta hissedilen ve dingin bir keyif olan manevi orgazm kadının operant şartlanması için gereklidir. Operant şartlanma bir eylem sonucunda ortaya çıkan ürünün o eylemin daha fazla yapılmasını sağlamasıdır. Manevi orgazm yaşayan kadın bir sonraki cinsel siklusu da başlatmış olur.

Kadında orgazm bozukluğu

Bazı kadınlar, orgazm yaşamakta zorluk çekebilirler, bu durum orgazm olmama (anorgazmi), gecikmiş orgazm (orgazmın uzun süreli gecikmesi) ve azalmış orgazm (orgazmın şiddetinde azalma) gibi çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir. Orgazm bozukluğu, kadınlar için cinsel tatminde zorluklar yaratabilir ve bazı durumlarda cinsel ilişki zorlaşabilir. 

Kadınlar cinsel ilişkide mutlaka orgazm olmaları gerektiği inancıyla “orgazm taklidi” yapabilirler. Kadının orgazm taklidi yapmasının süreklilik göstermesi ve bir takıntıya dönüşmesi hem kendisi hem partneri açısından sorunlara neden olabilir. Kadın kendini cinsel açıdan yetersiz hissetmeye, cinsel özgüvenini kaybetmeye başlayabilir. Kadının orgazm taklidi yaptığını fark eden partneri, artık her defasında orgazm taklidi yapıp yapmadığını düşünmeye başlar. Bu durum da erkeklerde performans anksiyetesine neden olabilir. Ancak orgazm taklidi orgazmın simülasyonuna, cinsel arzuyu artırmaya hizmet ederse kadında daha kolay orgazm olmayı sağlayabilir ve orgazm olmayla ilgili kaygıları azaltabilir.

Orgazma giden yol 

-Pek çok kadın popüler medyanın yarattığı güzellik algısı nedeniyle beden imajı ile ilgili sorun yaşıyor. Özgüvenin en güçlü afrodizyak olduğunu söyleyecek olursak orgazma giden yolda öncelikle kadının kendisi ile ilişkisini düzeltmesi gerekiyor. Aksi halde üzüntü, hayal kırıklığı, suçluluk, depresyon, zevk ve tatmin eksikliği gibi olumsuz duygular kadının cinsel tepkilerini bozuyor.

-Kadının partneri ile iletişim becerileri güçlü ise kadın cinsel arzularını ve ilgi alanlarını keşfedip partneri ile paylaşmaya açık hale geliyor. Bununla birlikte derin öpüşme, sarılma, elle genital uyarı, oral seks, klitoral uyarı, yeni cinsel pozisyonlar deneme, seks sırasında konuşma ya da cinsel fantezileri gerçekleştirme gibi aktiviteler kadının orgazm kapasitesini artırıyor.

-Öte yandan, cinsel açıdan yetenekli bir partner, kadınlarda orgazmı olumlu yönde etkiliyor. Erkeklerde erken boşalma, erektil disfonksiyon gibi cinsel işlev bozuklukları kadınlarda orgazmı olumsuz etkiliyor. Erkeklerin yeterli cinsel performans göstermesi kadınları arzulanan ve seksi hissettiriyor ve aksi takdirde kadının benlik saygısını olumsuz etkileyerek tatminin azalmasına yol açabiliyor.

-Erkek ve kadın infertilitesine eşlik eden depresyon ve kaygı bozuklukları kadın orgazm bozukluğunda rol oynuyor. Diğer yandan endometriozise bağlı kronik pelvik ağrı da kadının cinsel işlevini ve dolayısıyla orgazm kapasitesini etkiliyor.

Özetle kadında orgazm bozukluğunun pek çok nedeni var. Bu cinsel eğitim yetersizliğinden tutun da ağır bir ruhsal bozukluğa ya da tıbbi bir hastalığa bağlı olabilir. Tedavide öncelikle nedeni tespit etmek gerekiyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki bir kadının orgazm kapasitesini etkileyen belki de en önemli şey kadının beden bilgisidir.  Hem daha sık mastürbasyon yapan kadınlarda hem de ileri yaş kadınlarda orgazm kapasitesi artıyor. Bu da bu kadınların yıllar içerisinde edindikleri beden bilgilerinden yola çıkarak kendilerini hazza ulaştıracak yolları keşfettikleri fikrini destekliyor. 

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mamamia

Kadınların büyük bir kısmı orgazmı bile bilmez, bunun da bana kalırsa iki büyük nedeni vardır 1. kadının bedenini tanımaması 2. ise erkeğin kadının bedenini ... Devamını Gör

kubrickss

hay senin canını seveyim ne güzel yazdin öyle 😍😍🤭